Solide start Giri bij Sinquefield Cup

Zaterdag is de zevende editie van de Sinquefield Cup begonnen in Saint Louis (VS). Een van de twaalf deelnemers is onze landgenoot Anish Giri en hij kan tevreden zijn met zijn start: drie remises, waarvan twee met zwart (tegen Carlsen en So). Mocht hij zich toch willen beklagen, dan zal het over zijn witpartij tegen Aronian zijn: waarschijnlijk heeft hij daar een winst gemist (al was het geen opgelegde winst). Met zijn anderhalf punt staat Giri momenteel op de gedeelde tweede plaats en u raadt het misschien al: dat komt omdat er maar één winstpartij was in de eerste drie ronden, waarin Nepomniachtchi in het late eindspel blunderde tegen Anand. De Indiër staat dus ongedeeld bovenaan, maar met nog acht ronden te gaan kan er nog van alles gebeuren.

De Sinquefield Cup, opgericht en gesponsord door het echtpaar Rex en Jeanne Sinquefield, begon in 2013 als een vierkamp. Langzamerhand werd het deelnemersveld uitgebreid: zes in 2014 (de legendarische 8.5 uit 10 van Caruana), van 2015 t/m 2018 een tienkamp en nu dus een twaalfkamp. Wat niet veranderd is, is dat het toernooi loodzwaar bezet is. De zwakste deelnemer op papier is Nakamura met een rating van 2743 (en de sterkste natuurlijk wereldkampioen Carlsen). Verder is het nog steeds verboden om remise aan te bieden (waardoor veel partijen in een zetherhaling eindigen) en is het toernooi weer onderdeel van de Grand Chess Tour.

Over de Grand Chess Tour gesproken: als apart onderdeel ervan werd vorige week rapid en blitz gespeeld. Die had een nogal opmerkelijke eindstand:

U ziet het goed: Carlsen eindigt in het rechterkollommetje! (ook wel rechterrijtje genoemd, of rechterhelft, en virtueel dan, aangezien de spelers allemaal in dezelfde kolom staan). En dat terwijl hij toch bekend staat als relatief nog beter in rapid- en snelschaak dan gewoon schaak. Het heeft ook vervelende gevolgen voor hem (en zijn ego): niet meer eerste op rating bij snelschaken en bij rapid. Hij zou het kunnen goedmaken door deze maand de 2900 te halen op de gewone ratinglijst, maar de benodigde 9 uit 11 is na zijn start met drie remises ver uit zicht.

De eerste remise van Carlsen was met wit tegen Giri. Dat was wel een beetje opmerkelijk. Giri heeft lang plus één gestaan tegen Carlsen in de onderlinge partijen, maar de laatste jaren pakte hij heel veel nullen. De partij zelf was weinig opmerkelijk, gewoon een solide remise waar wit nooit echt spel kreeg. Het leukste was nog een variant die Carlsen na afloop liet zien, die met wat hulp van Giri op het bord had kunnen komen. Is slaan op d5 goed in onderstaande stelling?

Foto: Flickr Grand Chess Tour

In de tweede ronde bleek Aronian (zoals wel vaker) goed voorbereid te zijn, maar uit een gelijke stelling wist Giri toch wat te bereiken. Sterker nog, hij kwam in een eindspel terecht met een pion meer. Een typisch 50/50 eindspel waarin de kansen op winst en remise ongeveer gelijk zijn. Het werd het laatste, maar als mijn analyse klopt had Giri kunnen afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel. Overduidelijk gewonnen is het echter niet, dus ik ben niet helemaal zeker…

In de derde ronde had onze landgenoot zwart en het werd tegen So een probleemloze remise. Giri zal ongetwijfeld tevreden zijn als hij al zijn partijen zo met zwart remise kan maken dit toernooi.

Het toernooi duurt nog tot en met woensdag 28 augustus.

4 Comments

 1. Avatar
  wimw augustus 20, 2019

  Volgens de website Europe Échecs heb je gelijk Dimitri: 48.b7?!, en het witte voordeel zal niet voldoende blijken te zijn voor de winst. De engine geeft 48. Pf6+!? met een beslissend voordeel voor wit aan het einde van een lange variant.

 2. Avatar
  HansJGdeLange augustus 21, 2019

  Dank Dimitri !

  Plezierig om te lezen. Dringende vraag die ik had over de oorzaak van de merkwaardige terugval van Carlsen, werd in een interview door hemzelf beantwoord.

  Voorafgaand aan het toernooi. ‘Ben lusteloos, heb er geen zin meer in. Zal blij zijn als het hoofdtoernooi er op zit en het afgelopen is’.

  M’n gevoel zegt dat je daarop kon wachten. Na zoveel jaren zo imposant alleenheerser te zijn, op eenzame hoogte, ontdekt hij dat op een bepaald moment het onvoldoende is om er nog volop van te kunnen genieten.

  (Dat hoop ik ten minste, omdat het zo menselijk is:)

 3. Avatar
  Dee Dee augustus 21, 2019

  mee eens, een midlife-je lijkt het op, hij zal er binnenkort wel voor een aantal maanden uit gaan schat ik zo in en dan bij Tata 2020 weer fris en fruitig aan de start…….

 4. Avatar
  Frits Fritschy augustus 21, 2019

  al zou een eventuele eindspel van dame, h-pion tegen toren, f-g wel een vesting zijn voor zwart” Ik weet niet of het van belang is, maar het is zelfs een vesting voor zwart zonder g-pion.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.