Interview met Rob Spaans

Dit keer interviewde de Schaakridder Rob Spaans, auteur van de Reisgids voor Schaakliefhebbers.

Rob plaatst op de website en Facebookpagina van de Schaakgids regelmatig nieuwe schaakbezienswaardigheden. Lees op de website van Dubbelschaak’97 Boxtel het interview tussen de Schaakridder en Rob Spaans.

1. Wanneer kreeg je je eerste schaaklessen en van wie?

De regels van het schaakspel heb ik geleerd van mijn vader toen ik een jaar of acht was. Pas in mijn tienerjaren ben ik me wat meer gaan bezighouden met het schaken, onder meer in een schaakclubje op de middelbare school dat uit een man of zes bestond. Het zou nog tot mijn 28e duren voordat ik lid werd van een echte schaakclub. Dat was schaakgezelschap Staunton in Groningen.

2. Bij welke schaakclub ben je actief lid?

Na een verhuizing naar Alkmaar werd ik lid van de Alkmaarse schaakverenigingen 0-0-0 en V.V.V., en later De Waagtoren, ontstaan uit een fusie van onder meer die twee clubs. Een nieuwe verhuizing bracht me in Heerhugowaard en dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu lid ben bij schaakvereniging Heerhugowaard.

3. Hoe kwam je op het idee om een Reisgids voor Schaakliefhebbers te publiceren?

In mijn periode bij Staunton maakte ik het Jubileumtoernooi 1996 mee. Het was 50 jaar geleden dat het legendarische Staunton Wereldschaaktoernooi had plaatsgevonden. Zeven van de twintig deelnemers uit 1946 waren nog in leven en kwamen in 1996 opnieuw naar Groningen: Smyslov, Najdorf, Szábo, Yanofsky, Denker, Guimard en Christoffel.

De geschiedenis van dat toernooi uit 1946, de aanwezigheid van de veteranen en hun verhalen vond ik fascinerend. Sindsdien ben ik minstens zo geïnteresseerd in de cultuur van het schaakspel als in het spel zelf. Als gevolg daarvan ging ik op jacht naar boeken over de historie van het schaakspel, boeken met en over mooie schaakspellen, boeken over schaken in de kunst, Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.