Chessable, een groeiende schaak-leeromgeving (*Update)

De ‘Woodpecker Method’ is vanaf vandaag beschikbaar op Chessable

Ongeveer 2 maanden geleden had ik een les voorbereid voor mijn 8-jarige student over het pionneneindspel (sleutelvelden en de oppositie). Tot mijn verbazing was de 8-jarige in staat elke opgave die ik hem voorschotelde perfect en zonder enige twijfeling op te lossen. Dit intrigeerde me en ik vroeg hem welke coach hem had geleerd deze eindspelen zo goed te spelen. Zijn antwoord verbaasde me. Hij had deze eindspelen leren spelen door zelf  ‘100 Endgames You Must Know’ van Jesus de la Villa op Chessable te oefenen .

Tijd om zelf eens de Chessable website te bezoeken en te zien hoe de training werkt. Chessable werd opgericht door David Kramaley en IM John Bartholomew en de site ging in 2016 live. Ze hebben momenteel ongeveer 40.000 geregistreerde gebruikers, van wie er ongeveer dagelijks 2.000 de site bezoeken. Van de 40.000 gebruikers heeft 3% (1.200) een PRO abonnement gekocht. David Kramaley heeft een achtergrond in psychologie en informatica en is verantwoordelijk voor het leer- en spelaspect van Chessable. International Master John Bartholomew is gericht op de kwaliteit van de inhoud en de gebruikerservaring.

Chessable Legend en CIM Ronald Ritsema

De kerngedachte achter Chessable is het concept van ‘spaced repetition’. Niet nieuw, maar wel heel goed uitgewerkt en uniek door de samenwerking met grote uitgevers. De website biedt cursussen aan op het gebied van openingen, tactiek en midden- of eindspel. De gebruiker bestudeert eerst de theorie en oefent vervolgens de opgaven (of openingsvarianten). Je wordt gevraagd de oefeningen te herhalen totdat je ze vlekkeloos kunt doen. Als je een fout maakt, wordt de frequentie van de herhaling automatisch verhoogd. Het leren vindt plaats in een sociale omgeving waar badges, edelstenen en punten kunnen worden gewonnen. Er zijn extra beloningen voor gebruikers die elke dag oefenen (‘daily streak’). Er zijn klassementen en van de in totaal 40.000 gebruikers hebben 22 gebruikers de status ‘Legend’ verworven door meer dan 10 miljoen Chessable punten te verdienen. Een van de ‘Legends’ is de Nederlandse schaaktrainer Ronald Ritsema, 5de in het all time klassement met bijna 20 miljoen Chessable punten. Ik schat dat je voor 20 miljoen Chessable punten minimaal 600 uur op de site moet trainen. (Ronald, als je dit mocht lezen, laat graag een reactie achter.)

New In Chess heeft deze nieuwe leeromgeving echt omarmd en heeft momenteel 17 boeken geconverteerd naar online Chessable-cursussen. Chessable noemt dit proces “boeken tot leven brengen”. Hun laatste boek is ‘Improve Your Chess Pattern Recognition‘ van IM Arthur van de OudeweeteringRussel Enterprises heeft momenteel 10 boeken beschikbaar gesteld, waaronder de bekende ‘Dvoretsky’s Endgame Manual’. Ten slotte biedt het Belgische Thinkers Publishing 5 boeken aan via Chessable, waaronder de serie ‘Chess Calculation Training’ van GM Romain Edouard.

Het boek ‘100 Endgames You Must Know’ van Jesus de la Villa is nog steeds het meest populaire boek op de site en is ongeveer 1800 keer verkocht. Quality Chess was oorspronkelijk van mening dat Chessable niet paste in hun bedrijfsmodel. Gelukkig zijn ze van gedachten veranderd en vanaf vandaag is het eerste boek van Quality Chess , ‘The Woodpecker Method’ van Axel Smith en Hans Tikkanen beschikbaar. Persoonlijk zou ik graag de boeken van Boris Avrukh en Parimarjan Negi op Chessable trainen. Ik heb deze boeken op Forward Chess  gekocht maar zou se graag willen leren in de ‘spaced repetition’ omgeving van Chessable.

Gebruikers kunnen ook hun eigen cursussen maken en deze via Chessable verkopen. Van de totale omzet gaat 60% naar de auteur en 40% gaat naar Chessable. Eerder dit jaar kondigde Chessable aan dat ze in slechts 3 maanden meer dan $50.000 aan auteurs hebben betaald. Hun volgende doel is om $500.000 aan de auteurs uit te betalen. Dus Herman, iets voor jou? Je uitgevers ondersteunen deze ontwikkeling al!

Onlangs zijn Chessable auteurs ook begonnen met het opnemen van videotraining met hun cursussen. De Chessable-gebruikers zijn erg enthousiast over ‘Keep It Simple‘ van IM Christof Sielecki. Dit is een compleet 1.e4-repertoire voor wit. De cursus kost op Chessable $25,-; de extra 18 uur video $ 160, –

Deze week vroeg ik David en John naar hun toekomstplannen voor Chessable. Hun focus ligt op het aanbieden van meer content (boeken en video’s) en extra functionaliteit. Dit najaar zijn ze van plan om nog eens 25 boeken om te zetten in cursussen, van de 3 bovengenoemde uitgevers, waarvan sommige inclusief video’s.  Op dit moment is er geen iOS- of Android-app voor Chessable en kun je alleen online trainen op de website . De website is overigens goed geschaald en werkt goed met de browser op je tablet of mobiel. Chessable is zich ervan bewust dat gebruikers ook graag offline willen trainen en werkt eraan dit mogelijk te maken in de toekomst.

Dus wat is mijn ervaring met Chessable? Dit is wat ik momenteel doe op Chessable:

–          Gebruik de site om mijn studenten nieuwe openingen te leren

Ik train mijn studenten online en kan dus niet urenlang met hen face-to-face zitten om door openingen te gaan. Ik heb kleine openingsboeken ontwikkeld voor mijn studenten op Chessable om hun leerproces te versnellen. Ze oefenen de opening op Chessable en dat vormt een goede basis om verder te leren.  Ik heb deze boeken ook beschikbaar gemaakt voor het publiek en stel de feedback van andere gebruikers erg op prijs. Het helpt me om mijn cursussen verder te verbeteren.

Mijn openingsboeken op Chessable

–          Train mijn eigen openingsrepertoire online.

Je zou verwachten dat, met een rating van 2200, ik openingsvarianten relatief goed ken. Echter vaak ken ik alleen de principes van de openingen, maar niet de specifieke varianten. Chessable heeft me geholpen met het onthouden van varianten en het proces van een trainbaar boek maken heeft geleid tot een meer solide openingsrepertoire. Ik merk dat ik de openingen die ik op Chessable heb geoefend nu met meer vertrouwen over het bord speel.

–          Train eindspelen met het boek ‘100 Endgames You Must Know’

Net als bij openingen speelde ik eindspelen voornamelijk gebaseerd op algemene principes. Nu weet nu exact hoe ik bepaalde posities moet spelen en zonder aarzeling … net als mijn 8-jarige student 🙂

Neem zelf eens een kijkje op de Chessable-website. Er zijn veel gratis cursussen, sommige gemaakt door IM John Bartholomew zelf, en de site heeft een ‘30 dagen niet-goed-geld-terug garantie’ voor alle cursussen die je koopt. Naar mijn mening zijn de cursussen een goede waarde als je je realiseert hoeveel uren je besteedt aan het internaliseren van de kennis.

Ik denk dat de site een unieke gestroomlijnde leeromgeving aanbiedt die er nog niet was. De samenwerking met de uitgevers is interessant en zorgt voor goede kwaliteit. Het is mooi dat dit niet alleen goed is voor Chessable maar ook voor de auteurs.

Chessable is niet de ultieme oplossing maar heeft bij mij wel een vaste plaats verworven in de tools die ik gebruik om studenten te trainen en om zelf te leren.

15 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz september 24, 2018

  “Niet nieuw, maar wel voor de eerste keer heel goed uitgewerkt.”

  Inzake spaced repetition functionaliteiten verbetert Chesstempo al 10 jaar lang zijn systeem. Zelf ben ik daar Beta tester en adviseer verbeteringen aan de programmeur. Dit is wellicht weinig bekend, want de spaced repetition functie zit achter een betaalmuur. Zelf ben ik zeer benieuwd wat er dan slecht zou zijn aan Chesstempo en zo goed aan Chessable betreffende spaced repetition functionaliteiten.

   

 2. Avatar
  Han Schut september 25, 2018

  Ik heb geen vergelijking gedaan tussen de ‘spaced repetition’ algoritmes en functionaliteit van Chessable en ChessTempo en heb mijn tekst aangepast. Het unieke van Chessable is met name de samenwerking met de uitgevers en daarmee de kwaliteit van de boeken die aangeboden worden. Ben benieuwd naar jouw bevindingen nadat je Chessable gebruikt hebt.

 3. Avatar
  Jaap Amesz september 25, 2018

  “Ik denk dat de site een unieke gestroomlijnde leeromgeving aanbiedt die er nog niet was.”

  Wanneer je spreekt over schaak leren in een digitale omgeving dan zijn er vele opties die in grote lijnen hetzelfde bieden. Zo heb ik vele uurtjes besteed aan een (betaald) eindspelboek in de Chess King leeromgeving. Ook heb ik alle strategie cursussen (overgenomen uit zijn boeken) van IM Silman gevolgd op de betaalde versie van Chess.com.

  Ik zie wel dat Chessable in de gratis versie al iets van spaced repetition biedt alleen valt er verder niks aan te veranderen / fine tunen. In de betaalde versie van Chesstempo zijn er 10 zelf in te stellen variabelen rondom spaced repetition. Om een kort voorbeeld te geven. Iemand van 15 geef ik een veel langere spacing dan iemand van 65, omdat met een halve eeuw meer het geheugen nu eenmaal wat slechter is geworden.

  Maken al die leeromgevingen dan zoveel uit? Misschien nu nog wel. Toch zie je veel convergentie. Bijvoorbeeld de programmeur van Chesstempo heeft alle slimme functionaliteiten uit Chess Position Trainer (legaal) geleend. Oftewel nu ik Chesstempo heb, hoef ik al niet meer te betalen voor Chess Position Trainer. Mocht het ene platform met iets bijzonders komen, dan zal de rest toch wel volgen.

  Chessable’s database en timerbalk zijn vrijwel identiek aan Chess.com, dus het oh zo unieke Chessable leent er ook flink op los. 😉 Nog steeds is het leuk om je review te lezen en is dit kenbaar maken op Schaaksite een goed idee, alleen superlatieven zijn niet op zijn plaats als je het mij vraagt. Chessable is gewoon een van de vele spelers om schaak te leren via digitale technieken.

   

   

   

   

   

  • Avatar
   Han Schut september 25, 2018

   Tsjonge, jij bent wel van de ‘letter’ i.p.v. de ‘geest’ !

   Ik blijf erbij dat het een unieke leeromgeving is omdat er geen andere site is die zoveel kwaliteitsboeken aanbiedt die je met ‘spaced repetition’ kan trainen.

    

 4. Avatar
  JeroenB augustus 26, 2019

  Mooi artikel, Han, en leuk om alle reacties te lezen.

  Een jaar of vijf geleden heb ik de ‘100 Endgames You Must Know’ ingevoerd in Chess Position Trainer. Iedere keer als ik een stelling had bekeken, voerde ik ‘m in, met alle zij-varianten erbij. Daarna werd die stelling en de varianten opgenomen in de bekende ‘overhoorcyclus’ waarbij Chess Position Trainer elke stelling beschouwt als een geheugenkaartje; heb je ‘m vaker goed, dan komt ‘ie minder vaak terug. Dat dit boek nu ook op Chessable uit is gekomen, komt goed uit want ik heb het herhalen van de stellingen een tijdje verwaarloosd en als ik Chess Position Trainer nu afsluit, waarschuwt het programma dat ik die dag nog 2250 stellingen te herhalen heb (ook openingsvarianten). Het is ook leuk om af en toe een nieuwe interface te hebben en ik vind die van Chessable erg mooi. Je kunt, na het oplossen van een stelling, ook gemakkelijk de tekst uit het boek er weer even bij pakken. Verder vind ik de ‘badges’ een leuke toevoeging. En het aanbod van boeken is heel goed. Last but not least; ook de alternatieve goede zetten zijn ingevoerd (de ‘alternatives’). Daar was ik zelf nooit aan begonnen in Chess Position Trainer.

  Ik heb ook de Woodpecker methode geprobeerd, vanuit het papieren boek. Ik had een set van 515 stellingen die ik voor een vierde keer aan het herhalen was toen m’n trainer Rini Kuijf zei: ‘Jeroen, met die Woodpecker methode kun je maar beter stoppen. Ik heb je laatste partijen gezien en het lijkt het wel of je gestopt bent met nadenken’. Ik denk dat dat kwam omdat al m’n schaakstudietijd ging zitten in het doen van die herhalingen. Ik denk nog steeds dat die herhalingen goed zijn voor de patroonherkenning (en het regelmatig herhalen van m’n Koningsgambiet repertoire heeft me enorm geholpen bij m’n overwinning op Machteld in het HSG Open), maar ik ben me er wel van bewust geworden dat ik een deel van m’n schaakstudietijd moet blijven besteden aan ‘nadenken’ en dus niet alleen maar gedachteloos ‘instampen’. Wat heb je er uiteindelijk aan als je in een complexe middenspelstelling weet dat Pxf7 de juiste zet is, niet omdat je alle gevolgen overziet maar omdat je de stelling herkent? Wat ik nu bij de Chessable of Chess Position Trainer herhalingen steeds doe is: ook al weet ik de ‘oplossing’, ik reken toch zoveel mogelijk varianten door. Dat staat haaks op de Woodpecker gedachte (tempo er in houden, niet te lang met een stelling bezig zijn) maar het helpt me om te blijven nadenken in m’n eigen partijen. En dat nadenken wil je ook (vooral!) blijven trainen.

  De kinderen die ik schaakles geef, vertel ik altijd dat als je beter wilt gaan schaken, je niet alléén maar moet spelen, niet alléén maar naar de les moet komen, en niet alléén maar puzzels moet oplossen. Je moet proberen om het allemaal doen. Net zoals je jezelf, als je een nieuwe wilt leren, op zoveel mogelijk manieren moet ‘blootstellen’ aan die taal (lezen, spreken, op vakantie gaan in het land waar de taal wordt gesproken, etc).

  Jaap, dank voor de tip, ik ga de herhaalmodule van ChessTempo ook eens bekijken.

  • Avatar
   JeroenB augustus 26, 2019

   ps ‘nieuwe’ (één na laatste alinea) moet natuurlijk ‘nieuwe taal’ zijn.
   Aanvulling: wat ik wel mooi vind van Chess Position Trainer, is dat je je eigen openingenrepertoire kunt invoeren (of uploaden, als je je repertoire al in .pgn bestanden hebt). Je bent daardoor niet afhankelijk van de gepubliceerde openingsboeken.

   • Avatar
    Jeroen Bollaart augustus 26, 2019

    Excuus voor het extra bericht maar ik heb nu ook even m’n ‘schermnaam’ gewijzigd naar m’n volledige naam. Er zijn zoveel Jeroenen B op de wereld.

  • Avatar
   Han Schut september 02, 2019

   Beste Jeroen, Een reactie op een artikel van een jaar geleden! Verrassend en leuk!!

   Inmiddels is Chessable sterk doorgegroeid. Het aantal leden is verdubbeld en er zijn veel nieuwe boeken ter beschikking gekomen om te trainen in deze omgeving. Een aantal voorbeelden:

   – Chess Structures – A Grandmaster Guide door GM Mauricio Flores Rios

   – Grandmaster Preparation: Calculation door GM Jacob Aagaard

   – The Fundamentals: Build Up Your Chess 1 door GM Artur Yusupov

   Keep it Simple 1. d4 door IM Christoph Sielecki

   100 Endgames You Must Know Workbook door GM Jesus de La Villa

   – Understand before Moving 1 en 2 door IM Herman Grooten

   De Nederlander Geert van der Velde is aangenomen als publishing manager en hij trekt er hard aan om zowel de kwaliteit als de kwantiteit te verhogen. Chessable probeert nu ook bij iedere cursus nu een additionele video-cursus aan te bieden. Ik denk ook dat door deze ontwikkeling de positionering versus Chess Tempo en Chess Hero duidelijker is geworden. Het ‘tot leven brengen van boeken’ en de samenwerking met uitgevers en auteurs staat veel meer centraal. Verder is er ook een nieuwe coachings-module waar ik een van de beta-gebruikers van ben.

   Ik maak nog steeds kleine openingsboekjes voor mijn studenten: 10-30 varianten. Het doel is om een speelbare stelling te krijgen en de opening te begrijpen. Ik gebruik het openingsboek van Lichess om de belangrijkste varianten te selecteren die mijn studenten op hun sterkte tegenkomen. Dus geen GM materiaal, maar wat een speler tussen de 1300-1700 op het bord krijgt. Vaak kan je dan ook een ‘verhaal creëren‘ omdat er meer fouten worden gemaakt en dat maakt het makkelijker om te onthouden.

   Op uitnodiging van de US Chess Federation heb ik net een lezing gegeven over de Stappen Methode op de US National Chess Open in Orlando. Hierdoor realiseerde me opnieuw dat het inderdaad gaat om Leren Zien (de stelling evalueren) en Leren Denken (visualiseren en rekenen met gebruik van concepten en patronen) en niet om uit je hoofd leren.

   En over het ‘allemaal doen’: wat me het meest opviel toen ik Anish Giri ontmoette was zijn grote interesse voor alles wat met schaken te maken had.  En met zo’n ‘intern vuur’ blijf je leren, iedere dag weer.

 5. Avatar
  Wijnand Engelkes augustus 26, 2019

  Er zijn meerdere programma’s die m.b.v. spaced repetition je dezelfde opgaven, meestal degene die je fout deed, opnieuw kunnen voorleggen. Onder andere mijn geliefde programma Chess Hero heeft daar een functie voor. Je kunt alle mislukte pogingen in een bestand vangen en je die opnieuw laten voorschotelen. Het enige dat je dan nodig hebt is een groot bestand met opgaven in pgn.

  Op de website van Bill Wall http://billwall.phpwebhosting.com/ staat een groot aantal Ebook pgns, dat zijn bestanden met alle stellingen (kaal, zonder oplossing) uit bekende boeken, ook strategieboeken en biografieën. Scroll even naar de onderste helft van de website, in de vierde kolom.

  Uiteraard zijn de functies van shareware programma’s een stuk primitiever dan die van professionele websites. Maar de prijs is er ook naar.

   

 6. Avatar
  Joop Gijsbers september 04, 2019

  Chessable is heel transparant over deze stap. Maar als ik de berichten goed lees, is al eerder door het bedrijf van Magnus Carlsen geïnvesteerd in Chess24. Of is ook Chess24 overgenomen. Daar heb ik helemaal nooit iets over gelezen, al viel het me wel op Carlsen opeens veel vaker op Chess24 verscheen.

  Weet jij daar iets meer van, Han? Ik ben overigens erg fan van Chessable geworden, heeft ook aantoonbaar mijn speelsterkte doen toenemen. Weliswaar op zeer bescheiden niveau, maar toch.

  • Avatar
   Han Schut september 06, 2019

   Beste Joop,
   Mooi dat Chessable voor je werkt!
   In maart heeft het bedrijf Play Magnus de site Chess24.com gekocht door uitgifte van aandelen.
   De eigenaren en oprichters van Chess24, Jan Gustafsson en Enrique Guzman, hebben nu 38% van de aandelen in de PlayMagnus \ chess24 combinatie.
   Magnus Carlsen en zijn vader hebben 23% van de aandelen en de overige 39% zijn verdeeld over andere investeerders.
   De laatste uitgifte van aandelen is gebaseerd op een waarde van het totale bedrijf van 29 miljoen euro. Voor chess24 is dus omgerekend 11 miljoen euro betaald.
   Magnus Carlsen speelt nu regelmatig ‘praatschaak’ op chess24 tegen betalende leden en doet niet mee aan events van chess.com zoals de Speed Chess Championships. Hij speelt nog wel op lichess. Tegenwoordig staat ook het logo van chess24 nu op zijn pakken.
   The PlayMagnus / Chess24 groep investeert 500.000 pond in Chessable. Aangzien er gesproken wordt van een overname is dit dus voor een meerderheid van de aandelen. Bij de oprichting in 2016 heeft Chessable 200.000 pond opgehaald bij investeerders via ‘equity crowdfunding’. De overname van Chessable is dus van een andere orde dan die van Chess24.

 7. Avatar
  Joop Gijsbers september 07, 2019

  Dank Han, veel informatie over Chess24 die ik helemaal niet wist (hoewel ik al jaren bezoeker/betalend lid ben). Die site is daar ook niet zo transparant over.

 8. Avatar
  Franck Steenbekkers mei 10, 2020

  Wat is de reden dat de prijs van de boeken op chessable gigantisch stijgen de laatste tijd?

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.