Bok en Giri beiden naar tweede ronde Fide World Cup

Deze week is in het Siberische Khanty-Mansiysk de Fide World Cup begonnen. 128 Spelers strijden in knockoutformaat om geld, ratingpunten en vooral twee plaatsen voor het kandidatentoernooi. Twee Nederlanders doen mee, Benjamin Bok en Anish Giri, en beiden hebben hun match in de eerste ronde gewonnen! Voor Giri was minder dan 2-0 winnen tegen FM Mohammad Fahad falen geweest,maar Bok moest tegen de op papier sterkere grootmeester Ivan Saric. De reguliere partijen werden remise, maar in de rapidpartijen sloeg onze in Amerika studerende landgenoot met 1.5-0.5 toe.

Voor Anish Giri is dit misschien wel het belangrijkste toernooi van het jaar, aangenomen dat plaatsing voor het kandidatentoernooi van 2020 een belangrijk doel is. Via de Fide Grand Prix gaat het niet lukken, dus moet het hier maar gebeuren. Al is dit niet zijn laatste kans: Giri is ook nog in de race om zich op rating te plaatsen. Dan zou het wel erg helpen als Liren Ding (die een flink eind in rating boven hem staat) finalist wordt. Een dubbele kans dus. De finale halen is erg lastig, maar de eerste horde was dat bepaald niet. Omdat er op rating wordt ingedeeld met 1 tegen 128, 2 tegen 127 etc. kreeg onze man een makkelijke tegenstander en won hij met twee vingers in de neus en kon hij zich op instagram lovende woorden veroorloven: “Ongetwijfeld zal met de juiste ondersteuning en coaching mijn jonge talentvolle tegenstander Fahad Rahman uit Bangladesh een goeie grootmeester worden.” Morgen zal de tegenstand zwaarder zijn met de Rus Evgeny Najer (2635) als tegenstander.

De partijen met licht commentaar:

Benjamin Bok kreeg wel meteen een sterke tegenstander, de Kroaat Ivan Saric, vorig jaar nog Europees kampioen. Het ratingverschil tussen beiden is echter niet zo groot, 2640 tegen 2667. De match begon goed voor Bok: met zwart neutraliseerde hij snel het witte initatief in een Berlijnse 5.Te1 saaivariant en kwam hij nooit in de problemen.  De tweede partij was daarentegen verre van saai. In een Koningsindiër ontweek zwart op zet 17 een zetherhaling en kon er daarna van alles gebeuren! Wit stond goed, zwart stond goed, ergens had zwart zo goed als winnend voordeel kunnen krijgen, maar uiteindelijk eindigde de partij in eeuwig schaak. Dat was een meevaller…

Het kon nog mooier. De volgende dag ratelde de Brabander wat zetten theorie af en kwam in de volgende stelling terecht, onbekend voor zijn tegenstander.

Wat te doen met zwart, 19…Lxf3 20.gxf3 Pe5 of 19…Pc5 ? Saric koos verkeerd en het werd een makkelijk punt voor Benji. Nu nog even remise maken met zwart. Wit kwam iets beter te staan, en dat bleef lange tijd zo, maar uiteindelijk zag de Kroaat niets beters dan een toreneindspel met wat compensatie voor twee pionnen achterstand.

Dat mag je natuurlijk nooit verliezen met zwart, en dat gebeurde ook niet, toch was het nog wel een beetje tricky, want zoals wel vaker had Bok nauwelijks tijd en speelde hij op increment. Uiteindelijk moest hij een toren geven voor een vrijpion, maar maakte hij met pion tegen toren remise. In de volgende ronde wacht hem Alexander Grischuk en dat kan leuk worden, want beide spelers staan bekend om hun slechte omgang met de klok…

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.