Henk Vedder wint Eemland-toernooi

Dat Henk Vedder in het Denksportcentrum van zijn club En Passant in Bunschoten-Spakenburg het Eemland-toernooi won, was voor niemand verrassend. Met 6 uit 7 bleef hij de nummer twee Lucas van Mil een vol punt voor.

Henk Vedder tijdens het Fish Partners Toernooi 2018, ook in Spakenburg. Foto: Frans Peeters.

Die eindstand is echter misleidend. Van Mil nam twee keer een vrije ronde (half punt) en koos, achteraf gezegd, dus vrijwillig voor dat punt verschil. De onderlinge partij speelden Vedder en Van Mil remise.

Het Eemland-toernooi is sinds een paar jaar opengesteld voor spelers van buiten de regio, maar die waren er deze keer nauwelijks. De regio Eemland kun je omschrijven als Amersfoort met omliggende dorpen. Lucas van Mil is bekend als eersteklasser bij Purmerend, maar woont al heel lang in Amersfoort. Hij blijft Purmerend trouw omdat hij het leuk vindt om samen te blijven spelen met de schakers met wie hij opgroeide, vertelde hij zaterdag. In zijn woonplaats speelt hij ook voor Hoogland in de regionale competitie. Hoogland was lange tijd een dorp bij Amersfoort, maar is nu met de stad vergroeid.

Het Eemland-toernooi wordt gespeeld op zes avonden en tot slot een zaterdagmiddag. Lucas van Mil vertelde dat zijn twee vrije ronden te maken hadden met het spelen op avonden: “Ik heb een baan en een vrouw en drie kinderen.” Hij vond het niet erg dat hij daarmee zijn kans op de toernooizege verkleinde, want dat was zijn ambitie niet: “Ik wilde me warmspelen voor de KNSB-competitie.” Met andere woorden: hij wilde gewoon vijf partijen spelen.

De twee byes nam Van Mil op in de tweede en vierde ronde. Vedder speelde in de vierde ronde remise tegen zijn verrassende clubgenoot Arie van Diermen. Volgens Vedder maakte hij op de tiende zet een fout en kwam hij met remise nog goed weg. In de vijfde ronde volgde de onderlinge partij tussen de twee favorieten, de enige spelers met een rating boven de 2000. Van Mil zette de partij met wit agressief op, maar berustte op zet 27 in het geven van eeuwig schaak. Zaterdag in de laatste ronde werd het verschil een half punt groter doordat Van Mil een remise afstond aan Audry Burer.

Veteraan Arie van Diermen eindigde op de derde plaats samen met de ook niet meer zo jonge Tom Officier. Van Diermen scoorde twee punten boven zijn Elo-verwachting, wat voor zeven ronden best veel is. Het was ook duidelijk de hoogste Elo-plus, al deed Burer het met plus anderhalf ook heel goed.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.