NK Bedrijvenschaak in Topsportcentrum Rotterdam

Komende zaterdag komen de schaakteams van ruim 60 bedrijven en instellingen uit heel Nederland naar Rotterdam om uit te maken wie er kampioen van Nederland wordt. In 2017 organiseerde Capgemini het kampioenschap en werd automatiseerder DSE kampioen, in 2018 was het de beurt aan de Belastingdienst in Apeldoorn en ging Capgemini er met de beker vandoor. Nu in 2019 mag het jubilerende LBV de organisatie verzorgen.

LBV

LBV staat voor Landelijke Belangen Vereniging. Zij maken zich iedere dag sterk voor de belangen van werkenden, zelfstandigen, werkzoekenden en mensen die hun hele leven hebben gewerkt. Naast het onderhandelen en afsluiten van CAO’s verlenen zij aan hun leden (juridische) ondersteuning en advies op het gebied van arbeidsrecht, fiscaal recht, sociaal zekerheidsrecht, huur en woonrecht alsmede consumentenrecht.

 

“In de pauzes wordt op kantoor bij LBV door Ger IJzermans (rechts) dagelijks geschaakt.”

Omdat LBV dit jaar haar 50-jarig jubileum viert leek het Ger IJzermans, de voorzitter van de vereniging, een goede keus het jubileum te koppelen aan het NK Bedrijvenschaak. Volgens hem bestaan er veel overeenkomsten tussen het vakbondswerk en het schaken. Bij CAO-onderhandelingen zijn de openingszetten net zo belangrijk als bij het schaakspel. Belangrijk is ook dat alle disciplines goed samenwerken om resultaat te bereiken. In het schaakspel is het ook van groot belang dat alle stukken goed samenwerken. En over vooruitdenken en anticiperen op de zetten van de tegenstander hoeven we het niet te hebben, dit spreekt voor zich.

Mooie locatie

Een geschikte locatie vinden bleek niet moeilijk voor LBV. Rotterdam Topsport was de laatste jaren actief om mee te helpen grote schaakevenementen te realiseren. Tweemaal heeft het Tata Steel Chess Tournament Rotterdam (gebouw de Rotterdam en het Feyenoordstadion) aangedaan en drie jaar lang is met veel succes het NK Jeugd in het Topsportcentrum georganiseerd. Hierbij was het een novum dat alle partijen op internet te volgen waren. Daarnaast konden veel nevenactiviteiten in het centrum worden gerealiseerd.

Het Topsportcentrum is goed te bereiken met openbaar vervoer en beschikt over veel (gratis) parkeerplaatsen. Er is ruimte voor 80 teams en veel bezoekers. Voor de lijst met deelnemende bedrijven en instellingen klik hier.

LBV kan in samenwerking met de KNSB en het Topsportcentrum Rotterdam een geheel verzorgd programma aanbieden mede door de bijdragen van een aantal sponsoren.

Strijd, ontmoeting en ontspanning

Op het NK gaat het niet alleen om de strijd om de beker. Even belangrijk is dat men elkaar in bedrijfsverband kan ontmoeten en tijdens de pauze, lunch en borrel kan ontspannen én netwerken. Je kunt gerust stellen dat het ook een jaarlijkse reünie is. Veel bedrijven en schakers doen al jaren achtereen mee. Zo’n evenement biedt ook ruimte aan huisschakers die in bedrijfsverband graag willen meedoen.

Ook dit jaar beloofd het weer een spannende strijd te worden want er zijn veel interessante teams. En dan kan het alle kanten uit.

Het KNSB-bestuur doet ook mee met een team. Naast de voorzitter, Marleen van Amerongen, doet Iozefina Paulet, de Nederlands Kampioen bij de dames van dit jaar, mee. Zij heeft binnen het KNSB-bestuur de portefeuille Jeugd.

 

Kampioen 2019 Iozefina Paulet

Een andere oud-kampioen bij de dames, Anne Haast, voert een team uit het onderwijs aan. Anne is leerkracht op een basisschool in Noord-Brabant.

Een oud-directeur van het Bondsbureau, Mark van der Werf, doet mee met een team van zijn nieuwe werkgever PGGM. Zijn partner Esther de Kleuver, trouwe deelnemer aan dit NK, is aanwezig met een team van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Andere bekende damesgezichten zijn onder meer: Bianca de Jong – Muhren (Price Waterhouse Coopers), Jessica Derksen (Gemeente Rotterdam), Martine Middelveld (Capgemini), Arlette van Weersel (HvA, UvA Amsterdam), Monique van de Griendt (Sociale Verzekerings Bank) en Yvette Nagel (Gemeente Amsterdam).

Natuurlijk ook bij de heren bekende namen zoals Job Delemarre en Harmen Jonkman (DSE Automatisering), Frans Cuijpers (Capgemini en oud-kampioen), Twan Burg (Dassault Systèmes), Mark Haast en Alik Tikranian (LBV), Simon Gribling (HvA/UvA) en oud-directeur Bondsbureau), Aart Baas en Frank Lommers (KNSB-bestuur), Mark Timmermans (TBA), Ted Barendse (TU-Delft). Ook twee IM’s uit de hoek van schaakproblemen maken/oplossen, te weten: Henk Prins (fa. Boon) en Hans Uitenbroek (Gemeente Rotterdam).

Verrassend is de deelname van Forum voor Democratie met Loek van Wely, Lucas van Foreest en Thierry Baudet.

Overzicht deelnemers

Inmiddels is er een overzicht van alle deelnemers op naam en op sterkte. Klik hier.

Nieuwe teams/bezoekers

Er kunnen hier nog teams worden aangemeld want we missen nog enkele teams die vaak meededen. Trommel een paar (schaak)vrienden op en doe mee aan dit mooie schaakevenement.

Iedereen is welkom om de verrichtingen van de teams gade te slaan, kom naar het Topsportcentrum want op internet is het niet te volgen. Koppel er gelijk met je partner een dagje Rotterdam aan vast want er is veel te beleven in de stad waar volgend jaar het songfestival zal worden gehouden.

Naast de Kuip van Feyenoord

Het Topsportcentrum ligt naast de Kuip van Feyenoord. Het adres is: Van Zandvlietplein 20, 3077 AA Rotterdam. Parkeren is geen probleem.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.