Het NK Bedrijvenschaak 2019 in beelden

 

 

Aan het NK Bedrijvenschaak 2019, georganiseerd door het jubilerende LBV in het Topsportcentrum Rotterdam, deden 65 teams mee met in totaal ca. 280 deelnemers. Hieronder volgens opgave 15 dames. LBV had alles prima geregeld. De deelnemers kwamen deze dag werkelijk niets te kort. Dit jaar was er naast een verrassing ook een kwestie.

 

Team FvD

Een bijzonder team was het team van Forum voor Democratie met Loek van Wely en Thierry Baudet. Zij konden gelukkig onbekommerd en in alle rust hun partijen spelen. Als team leverden zij een prima prestatie. Loek wist niet al zijn partijen te winnen. Bob Beeke van het team van de Nationale Politie won van hem in de zesde ronde. Thierry behaalde als huisschaker een mooie score van 50%, best een prestatie. Zelf was hij tevreden en zag voldoende mogelijkheden tot verbetering.

 

KNSB-bestuur

Een ander bijzonder team was het team bestaande uit leden van het KNSB-bestuur. Klasse dat ze met een team aan dit festijn wilden deelnemen. Ook zij leverden een prima prestatie! Bij de voorzitter is er nog enige ruimte voor verbetering, maar zij kan als verzachtende omstandigheden aandragen dat zij ook andere KNSB-zaken aan haar hoofd had deze dag. En deelnemen is belangrijker dan winnen!

 

Sterkste deelnemers

De sterkste deelnemers waren (boven 2400): Loek van Wely, Twan Burg, Roger Meng, Joost Michielsen en Lucas van Foreest. Lucas was er wel maar speelde niet, hij functioneerde als teamleider van FvD. Thierry Baudet, huisschaker, speelde op bord 4. Op de foto de partij tussen Twan Burg en Loek van Wely. Twan liet zich pardoes door Loek mat zetten. Het ongeluk zie je nog op de gehavende stelling op het bord. Thierry meldt trots aan Loek dat hij ook gewonnen heeft. Lucas kijkt toe.

 

Corry Vreeken Lid van Verdienste KNSB

Direct na de lunchpauze was er een bijzondere activiteit. De 90-jarige Corry Vreeken, begeleid door Jaap v.d. Herik (schaakvriend en bestuurslid van haar stichting), RSB-voorzitter Ayala en de oud-kampioene Jessica Harmsen, bleek een bijzondere gast. Zij werd door Marleen van Amerongen, KNSB-voorzitter, benoemd tot Lid van Verdienste in bijzijn van familieleden. Luid applaus was haar deel. Op onze site wordt door Johan Hut nog aandacht besteed aan Corry Vreeken en haar rol in de schaakwereld. In de pauze sprak ik Corry nog even. Twee jaar gelden was zij te gast bij de film over Magnus Carlsen. Dit was een nevenactiviteit bij het Tata Steel Chess Tournament in De Kuip. Corrie was ook een beetje bedroefd en kon nog steeds niet geloven dat haar roemruchte cluppie Rotterdam, waarvan zij erelid was, niet meer bestaat. Ze zei: ’Misschien komt het wel omdat ik daar niet meer speel.’

 

Een verwenpakket voor enkele dames

LBV had er met sponsors voor gezorgd dat enkele dames verrast konden worden met een verwenpakket (winkelwaarde 250 euro). De dames (selectiecriteria onbekend) waren: Iozefina Paulet, Martine Middelveld, Yvette Nagel, Anne Haast, Bianca Muhren en Marleen van Amerongen.

 

Capgemini weer kampioen

Capgemini werd net als vorig jaar weer kampioen. Maar hier moest de arbiter wel aan te pas komen. Want op de eerste plaats was een ander team geëindigd, Braceland Orthodontiepraktijk. Maar bij controle bleek dat twee spelers niet in dienst waren bij deze praktijk. En dit was tegen de regels. Een gastspeler zou mogelijk nog door de vingers worden gezien.

De wisseltrofee moest in allerijl nog worden gerepareerd. Misschien een signaal dat een nieuwe moderne wisseltrofee niet zou misstaan. Ger IJzermans (LBV) had al besloten om drie grote bekers ter beschikking te stellen voor de nummers 1 t/m 3.

 

Tweede prijs

Verrassend was dat Braceland wel de tweede prijs kreeg. Eigenlijk was dit onbegrijpelijk, maar de arbiter beslist. Later (op zondag) werd besloten deze beslissing te herroepen. Braceland speelde buiten mededinging mee en blijft in de stand op genomen.

 

Derde prijs

De derde prijs was voor het team van PGGM, en naar we nu weten krijgen zij de tweede prijs. De derde prijs gaat nu naar het team van SVB met o.m. Monique van de Griendt. Helaas hebben we hiervan geen foto. Maar misschien wordt er nog een gemaakt, wie weet.

 

Prijs voor de besten aan bord 1 t/m 4

Er waren vier prijzen beschikbaar gesteld voor de besten aan bord 1 t/m 4. Een prachtig boek over Magnus Carlsen en een pakket over Schaken 4.0 of circulair schaken. Dit pakket bestond uit boeken, spelmateriaal en kleine memorabilia en was ter beschikking gesteld door Stichting Het SchaaKKasteeL.

Omdat er deelnemers ex aequo geëindigd waren moest er door de arbiter worden beslist wie er een prijs in ontvangst mocht nemen. Op het ex aequo eindigen was klaarblijkelijk niet gerekend. Op de foto hierboven Jessica Harmsen, oud-dameskampioen, een van de prijswinnaars.

 

Hoofdprijs voor Thierry Baudet

Voor zijn aanwezigheid kreeg hij een met marmer uitgevoerd schaakbord met stukken. Zo te zien te zwaar om te tillen.

Applaus voor vrijwilligers

Dit NK werd mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers van LBV en van schaakvereniging de Pion uit Roosendaal. En dan is succes verzekerd!

Kwesties

Zolang het bedrijvenschaak bestaat zijn er kwesties over speelgerechtigheid en prijsgerechtigheid. Dit speelde zowel landelijk als regionaal omdat er vroeger ook succesvolle regionale kampioenschappen werden gehouden. De hoofdregel was dat de deelnemers in dienst van het betreffende bedrijf moesten zijn. Vervolgens waren er altijd discussies wat onder een bedrijf moest worden verstaan. In de praktijk werd er gesproken over bedrijven en instellingen om ook ambtenarenteams te laten meedoen van de diverse (semi-)overheidsinstellingen.

 

Op de foto (links voor)  good-old Frans Maas (ABNAMRO), oud-voorzitter RSB, oud-lid van het KNSB-bestuur en Lid van Verdienste KNSB,

Onder het werkzaam zijn bij  wordt ook begrepen gepensioneerd zijn bij het bedrijf. ABNAMRO kon drie teams in schrijven mede dankzij de deelname van gepensioneerden.

In de praktijk sloop de gewoonte om door de vingers te zien als er in een team een gastspeler was. Vaak wilden kleine bedrijven ook regionaal mee doen maar hadden vaak geen vier schakers in dienst/beschikbaar. Vroeger kon men regionaal kwalificeren voor deelname aan het landelijke kampioenschap. Dan kon bij voorbeeld een gastspeler van een gelieerd bedrijf worden ingeschreven om het team compleet te maken. Soms werd het regionale reglement aangepast om dit mogelijk te maken.

Het kampioenschap is een officieel KNSB-kampioenschap

Zolang het een officieel KNSB-kampioenschap is moet men het daarvoor gemaakte reglement hanteren. En in het bestaande reglement staat helder dat je werkzaam moet zijn bij het bedrijf, punt uit. Of het bedrijf verlaten hebben door vervroegde uittreding of pensionering. De vraag is dan ook of het KNSB-bestuur reglementair kan deelnemen aan het kampioenschap? Zo’n zelfde vraag zou gelden voor Forum van Democratie. FvD is een ledenclub met ledencongres etc. Kamerleden worden niet betaald door FvD maar door het Rijk. M.a.w. kunnen leden en besturen van een vereniging ook meedoen aan zo’n NK?

Al vanaf 2012 waren er discussies of Schaaksite.nl, News about Chess, of Schakersinfo.nl wel aan het NK Bedrijvenschaak mochten meedoen. Zij gingen wel met de eer strijken. Nadien heeft Schaaksite.nl besloten, gezien de ophef, niet meer mee te doen.

De KNSB zou er goed aan doen na te gaan of het, deels verouderde reglement, niet aanpassing behoeft. Waarbij er dan ook meer rekening kan worden gehouden met de wensen van de organiserende bedrijven/instellingen, de promotionele rol van de KNSB zelf etc. Zo’n kampioenschap mag best meer aandacht krijgen op de nieuwe sites van de KNSB ter ondersteuning van de organiserende bedrijven. Bedrijven investeren veel geld en maak er dan een mooi visitekaartje van!

In ieder geval moeten organiserende bedrijven zoveel mogelijk verschoond blijven van gedoe over reglementen. Het gaat primair om een fijne schaakdag.

Een andere optie is er een officieus kampioenschap van te maken met ruimere opvattingen over deelname etc. Dit blijft tweede keus.

 

DSE organiseert het volgend jaar weer

DSE automatisering wil, bij gebrek aan kandidaten, het volgend jaar weer organiseren. Een jaar eerder dan gepland. Zij organiseerden het ook in 2016. LBV overhandigde de ‘Toren’ aan DSE. De ‘Toren’ is het symbool voor de organiserende vereniging.

De ‘Toren’ is uit de tijd van Fred Teeven (staatssecretaris Veiligheid & Justitie) en Pieter de Groot (topambtenaar V&J). Hieraan was nog een leuk verhaal verbonden omdat het nieuwe gebouw van Justitie zou worden opgeleverd.

 

5 Reacties

 1. Avatar
  Hendrikom 23 september 2019

  1 of 2 gastspelers zou je bijvoorbeeld de beperking mee kunnen geven dat ze het team op papier niet mogen versterken of je kan ook stellen dat ze niet een hogere rating dan bijvoorbeeld 2000 mogen hebben. Leden is wel interessant. Boeren zullen nu mogelijk niet mee kunnen doen, maar dat kan misschien wel via Friesland Foods of AZB. Bij de aanmelding zou dat al met ‘bewijs’ moeten worden ingediend. Maar teams met leden van een politieke partij of bank… Dan komen vanzelf ook de leden van een schaakclub denk ik 🙂 Bestuursleden (kvk) zou wel moeten kunnen.  Soepel omgaan met buiten mededinging meedoen, maar dat zou dan ook niet een heel sterk team moeten zijn.

 2. Avatar
  Tonbo 23 september 2019

  Was in ieder geval weer een feest om deel te nemen. Wat mij betreft hoe meer schakers des te beter !

  Wel is het handig om te voren aan te geven welke teams voor de plekjes 1, 2 en3 in aanmerking komen. Maar bij dit toernooi gaat het er vooral om elkaar te ontmoeten en te genieten van een leuk potje rapidschaak. Deze versie was inderdaad uitmuntend georganiseerd .

  Hulde ! 

 3. Avatar
  Frits Fritschy 23 september 2019

  Tsja, het is ook wel een beetje traditie dat niet iedereen in de uitkomende teams een duidelijke connectie met het bedrijf (of wat daar voor door moet gaan) heeft. Ik (ooit als freelancer uitkomend voor een van mijn klanten – moet kunnen, toch?) weet nog dat lang geleden in de Leidse voorronde voor Koffiehuis Slingerland (een sterk team met Fred aan het topbord) de toen, staat me bij, twaalfjarige Caroline uitkwam. Kinderarbeid is in Leiden altijd een groot probleem geweest…

 4. Avatar
  Robbert van het Kaar 23 september 2019

  Ik ben het globaal eens met Hendrikom. Beetje flexibiliteit prima, maar geen toppers als huurling. Een morele oproep zou prettig zijn: het is toch echt de bedoeling dat je bij het bedrijf werkt. Status (zzp, uitzendkracht, tijdelijk contract, vaste aanstelling, detachering etc. etc.) kan mij niet zo veel schelen. Als er maar een duidelijke, structurele band is met de betreffende organisatie. Bij invallers een max rating van 2000 of zo prima. Moeilijk om dit helemaal dicht te timmeren, als de ide idee/geest van het toernooi maar duidelijk is.

  Petje af voor de organisatie, afgezien van een paar details. Prijsuitreiking heb ik veel over te zeggen, maar dat doe ik niet hier. Was af en toe verbaasd (understatement).

 5. Avatar
  renzoverwer 24 september 2019

  Robbert, ben benieuwd, waar je dat wel gaat zeggen 😉  Site? schaakcafe? huiselijke kring?

  Ach weet je, ik zie de gekste prijzen genoemd in dit stuk. Van een goede schaker leerde ik ooit : ‘Je moet het allemaal niet te belangrijk maken.’

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.