Leren combineren

 

 

Deze rubriek is primair geschreven voor minder geoefende clubschakers, waarin de beginselen van het combinatiespel centraal worden gezet. Aan de hand van enkele instructieve voorbeelden wordt benoemd waar men op kan letten tijdens een partij. Dit alles met een knipoog naar de Stappenmethode, waar grotendeels de terminologie en andere aspecten aan ontleend zijn. En uiteraard kan men meteen wat gaan oefenen. Veel plezier!

 

Hieronder treft u een overzicht aan van alle voorgaande rubrieken die tot dusver zijn verschenen.

 

Combineren 1 over dubbele aanval (dame en aftrekaanval-schaak) Aflevering 1
Combineren 2 over dubbele aanval (röntgenschaak en pion/paardvork) Aflevering 2
Combineren 3 over vormen van een penning Aflevering 3
Combineren 4 over vormen van uitschakelen van de verdediging Aflevering 4
Combineren 5 over veld- en lijnruiming Aflevering 5
Combineren 6 over mat door lokken Aflevering 6
Combineren 7 over insluiten  Aflevering 7
Combineren 8 over penning en kruispenning Aflevering 8

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.