Finale World Cup tussen Radjabov en Ding, Giri waarschijnlijk toch naar kandidatentoernooi

Teimur Radjabov en Liren Ding zullen vanaf morgen in een match van (minstens) vier partijen uitmaken wie de World Cup wint. Teimur Radjabov won in de halve finale in twee partijen van Maxime Vachier-Lagrave en plaatste zich en passant ook voor het kandidatentoernooi. Liren Ding had vier partijen nodig om zich van landgenoot Yangyi Yu te ontdoen. Ook Ding plaatst zich op deze manier voor het kandidatentoernooi en dat is bijzonder goed nieuws voor Anish Giri. De ratingplaats (die anders naar Ding gegaan was) is nu vacant en de kans is groot dat deze naar Giri zal gaan. Er zijn nog wel wat lijsten te gaan, maar zoals u hier kunt zien heeft Giri een behoorlijke voorsprong. Niet al te veel punten verliezen in de komende tijd zou genoeg moeten zijn.

Radjabov zal door weinig mensen opgeschreven zijn voor dit toernooi. Zijn rating is nog steeds vrij hoog (2758), maar hij is de laatste jaren niet zo actief meer. Zelf had hij ook niet veel verwachtingen van dit toernooi, maar hij bereikte de finale op overtuigende manier. De eerste partij met zwart soepel remise houden (of eigenlijk was het wit die op remise moest spelen) om vervolgens met wit overtuigend te winnen. Dat kwam vooral door één zet van MVL: hij rokeerde op een moment dat hij beter eerst stukken kon blijven ontwikkelen. Wit kreeg aanval, won een pion en dat bleek na nog wat verwikkelingen genoeg voor winst.

In de match tussen de Chinezen Ding en Yu was de situatie zo, dat als Yu zou winnen, zowel Ding als Yu zich zouden plaatsen voor het kandidatentoernooi. Dat deed mij (en anderen) terugdenken aan het WK t/m 12 jaar in 1999. Daniel Stellwagen en Wang Yue stonden bovenaan met nog een ronde te spelen. Daniel speelde remise tegen Tomashevsky. Op dat moment gaf de tegenstander van Wang Yue, ook een Chinees, meteen op. De stelling was gelijk en er was niet veel aan de hand. We dienden toen nog een protest in, maar de organisatie verwierp het vanwege gebrek aan bewijs. Zou zoiets weer gebeuren of zou Ding zijn landgenoot uit het kandidatentoernooi houden? De reguliere partijen gaven wel reden om te denken dat er iets afgesproken was: remises in 27 en 30 zetten. Vervolgens rapid en eventueel snelschaken en dan is een blundertje snel gemaakt…. De tijden blijken echter veranderd. De eerste rapidpartij werd remise, maar in de tweede was het Yu die de blunder maakte! Na eerst een kans op voordeel gemist te hebben kon hij in een ingewikkelde stelling een loper op c7 slaan, maar hij dacht tussendoor een pion zet te kunnen doen. Helaas, toen bleek slaan op c7 niet meer goed vanwege Dd8+ en het gevolg was dat wit een kwaliteit won. En de partij, en de match. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht…

3 Comments

 1. Avatar
  Pipo Koeien september 30, 2019

  Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht…”

  Hoezo? Omdat het twee chinezen zijn? Mijn fiets is ooit gejat door een Amsterdammer, zijn het nu allemaal fietsendieven in 020?

  Liren Ding maakt op mij juist de indruk uiterst correct te zijn.

   

  • Avatar
   Jaap Amesz september 30, 2019

   Inderdaad, omdat het 2 Chinezen zijn die uit een jeugdschaakcultuur komen waarin het individu zich opoffert voor de glorie van de staat en dat dit er letterlijk is ingeramd.

   Zelf heb ik ook deelgenomen aan internationale jeugdtoernooien en er was eigenlijk altijd wel competitieve vervalsing door Aziatische en Oost-Blok kampen…. Toen

   Nu heb ik de tie break live gestreamd en geen spoor van afgesproken werk te bekennen.

   Wellicht zijn de tijden veranderd?

 2. Avatar
  wimw september 30, 2019

  Ik heb gelezen dat Radjabov niet zoveel trek heeft in dat kandidatentoernooi, wat overeenkomt met zijn minder actief zijn als schaker. In 2013 deed hij mee aan het kandidatentoernooi in London, dat door Carlsen werd gewonnen. Daar eindigde hij alleen onderaan met 4 uit 14. Mogelijk speelt de herinnering daaraan nog een rol. En van Ding Liren heel knap dat hij net als in 2017 in de finale van de World Cup staat. Toen verloor hij na 4 remises tegen Aronian in de rapidpartijen, maar hij is sindsdien nog in kracht gegroeid.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.