1A: HWP Haarlem – Paul Keres 3½ – 6½

De ontknoping in 1B was vorig seizoen een thriller. Het Witte Paard uit Haarlem, Oud Zuylen Utrecht en Caïssa uit Amsterdam stonden voor de laatste ronde samen bovenaan. HWP liep de promotie naar de Meesterklasse net mis. Nu zijn de Haarlemmers, deze keer in 1A, tweede op rating en Paul Keres uit Utrecht eerste. In de eerste ronde vond direct de topper plaats. Zal Paul Keres, dat net zijn 50-jarig jubileum vierde, nu eindelijk eens naar de Meesterklasse promoveren? Voor die vraag is het natuurlijk nog veel te vroeg. Een verslag met partijfragmenten.

 

Over speelzalen waar geschaakt wordt, kan het nodige geschreven worden. Bijvoorbeeld zoals tegenstander Bart Gijswijt deed naar aanleiding van de bekerwedstrijd begin dit jaar in de Noteboom. Mijn tip voor dergelijke ruimten: zorg voor toevoer van zuurstof. Ik had nooit gedacht dat ik een biljartruimte binnenin een café als plek om op adem te komen zou beschouwen, maar afgelopen zaterdag kon je daar snakken naar frisse lucht. Waar wij zaten? In het Denksport- en biljartcentrum aan het Spaarne, in een ruimte zonder ramen en met de deur dicht.

Met een meesterklassewaardig team en als ratingfavoriet in 1A mochten we direct op bezoek bij het als tweede geplaatste HWP uit Haarlem, een niet te onderschatten tegenstander zoals JJJ al memoreerde in de voorbeschouwing. Vorig jaar verloren we in de competitie en begin dit jaar verloren we in de beker. Tijd om dat recht te zetten.

Als eerste mocht ik een puntje bijschrijven. Met de mededeling dat de telefoon was ingeleverd bij de wedstrijdleider in verband met een hoogzwangere Sanne, besloot ik deze zaterdag praktisch te schaken. Daarmee bedoel ik: op de tegenovergestelde manier zoals Grischuk het benaderde tegen Dominguez in de tweede ronde van de 4e match van de World Cup. Dus toen mijn tegenstander in onderstaande stelling 14.Da4? speelde (en weer een stuk richting damevleugel dirigeerde) aarzelde ik niet om 0-0 uit te voeren. Pas in de analyse realiseerde ik mij dat kunstmatig Kf8 ook een interessante mogelijkheid was, maar in plaats van een kwartier te mijmeren over de beste plek voor de toren besloot ik direct mijn tegenstander weer aan zet te laten. In het vervolg ging het bergafwaarts met de witten.

Lees verder op de website van Paul Keres.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.