Schaken in het openbaar in Utrecht

Drie opvallende initiatieven zijn genomen in de stad Utrecht, voor schaakliefhebbers die (nog) geen lid zijn van een schaakclub. Dat Utrechtse schaakclubs goed kunnen samenwerken bleek al bij de ‘buitenronde’ van het Tata Steel Tournament, een paar jaar geleden.

Schaken in het park, op initiatief van Jesus Medina Molina, van wie ook deze foto is.

Ze maakten van het dagje Utrecht voor de grootmeesters een grote dag van schaakpromotie. De activiteiten waar het nu om gaat komen niet allemaal van de gezamenlijke clubs, maar zullen zeker door alle clubs worden omarmd. KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen kwam de drie initiatieven tegen en deelde ze vandaag alle drie op Twitter. Hieronder presenteren we ze zonder verdere toelichting.

 

Schaken in het park

Voorvechter voor de schaaksport, de in Leidsche Rijn woonachtige Jesús Medina Molina zet zich al jaren in voor de promotie van het schaken. Zijn motivatie hiervoor is “… het fit houden van het brein, het zorgen voor verbinding en ontmoetingen via het instrument schaken.” Jesús is gedreven en door zijn inzet en met steun van het Utrechtse Initiatievenfonds zijn in het Máximapark inmiddels vier schaaktafels geplaatst waarvan gretig gebruik wordt gemaakt. Nu is er dus een parkschaakvereniging opgericht waarbij zich inmiddels, op het moment van schrijven van dit artikel, elf mensen hebben aangesloten. Het is geen voorwaarde het schaakspel al machtig te zijn, er zal ook schaak instructie worden gegeven. De leden van de parkschaakvereniging willen op gezette tijden in het park gaan schaken en toeschouwers zijn daarbij van harte welkom. Zoals Jesús in zijn motivatie al aangeeft streeft hij verbinding en ontmoetingen na, hiervoor gebruik makend van het instrument schaken.

Lees verder in dit artikel.

 

Groot schaakspel

De Domtoren als koning, verzetsheldin Trijn van Leemput als dame en de Utrechtse lieveling Nijntje als pion. Het Utrechts Archief wil met bewoners en organisaties een écht Utrechts schaakspel ontwikkelen voor alle Utrechters. Vandaag, de dag van de opening van de nieuwe Expo ‘Utrecht begint hier’, is Het Utrechts Archief een crowdfundingcampagne gestart voor een groot openbaar schaakspel met Utrechtse historische personages en gebouwen. Veel Utrechters zijn al bekend met de kleine variant van het schaakspel van oud-gemeenteraadslid André van Schie. Hij bood dit spel aan als cadeau aan de stad Utrecht bij zijn vertrek als raadslid in 2018. Deze variant van dit unieke schaakspel was binnen vijf uur uitverkocht, waarna de opbrengst ging naar de Stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Lees verder in dit artikel.

 

Schaken zonder club

Wie zin heeft in een partijtje schaak kan op de vrijdagmiddag terecht in denksportcentrum Dijckzigt in Utrecht. De gezamenlijke Utrechtse schaakverenigingen hebben tot dit initiatief besloten. Utrecht profileert zich hiermee als een stad die het schaken omarmt, zoals enkele jaren geleden al wel duidelijk was bij de komst van het Tata Steel Tournament.

Lees verder in dit artikel.

 

 

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.