Schaakfeest bij boekhandel Los in Bussum

Wie een boek schrijft, kan in de eigen woonplaats altijd rekenen op een leuke activiteit bij de plaatselijke boekhandel. Gaat het boek over schaken en woon je in Naarden of Bussum, dan zit je helemaal goed.

Iozefina Paulet had er plezier in. Beide foto’s: boekhandel Los.

De lokale boekhandelaar Cor Wiersma, die samen met zijn partner Lenneke Gons eigenaar is van boekhandel Los, is namelijk een schaakliefhebber. Vrijdag kwam Joyce van der Meijden deel 2 van Simon de Schaker signeren (zie hier de recensie) en dat werd opgefleurd met een kindersimultaan van niemand minder dan Iozefina Paulet, kampioen van Nederland bij de vrouwen.

Iozefina Paulet, die sinds haar huwelijk met Jan Werle ook zijn achternaam gebruikt, speelde twee simultaans achter elkaar, op elk vijftien borden. Verslaggeefster Joyce Huibers van De Gooi- en Eemlander noteerde hoe leuk de schaakkampioene met de kinderen omging.

Joyce van der Meijden, en Iozefina Paulet met tussen hen in de boekhandelaren

“Paulet heeft duidelijk eerder met dit bijltje gehakt. Ze past haar zetten aan aan het niveau van het kind en geeft tussendoor aanwijzingen (‘je paard staat een vakje te ver’), tips (‘als je je pionnen wat verder verschuift, maak je het mij lastiger’) en complimenten (‘ja, heel goed dat je mijn loper pakt’). Niemand wordt direct van het bord geveegd, iedereen krijgt de kans om in het spel te komen.” Jeugdschakers zijn vaak meer ingesteld op het pakken van stukken dan op mat. De journaliste signaleert ook hoe een meisje haar armen in de lucht steekt en roept: “Mam, kijk, haar toren!”.

Iozefina Paulet is bestuurslid jeugdzaken van de KNSB en genoot met volle teugen van de kindersimultaan. Ze hoopte dat een van de kinderen remise tegen haar zou spelen en het liefst een meisje. Die hoop kwam uit: eentje.

Twee van de drie kinderen van de schrijfster Joyce van der Meijden namen aan de simultaan deel. Zij schaken allebei bij BSG en hebben haar geïnspireerd tot het schrijven van de serie Simon de Schaker, waarvan volgend jaar het derde en misschien laatste deel zal verschijnen.

 

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.