Erwin l’ Ami en Jorden van Foreest middenmoters op Isle of Man

Als ik u vertel dat Erwin l’Ami en Jorden van Foreest beiden op 3 uit 6 staan in het Fide Chess.com Grand Prix Swiss te Isle of Man , de één met alleen maar remises, de ander met drie enen, drie nullen, kunt u dan raden wie de één en wie de ander is? Jawel, L’ Ami is degene zonder remises, terwijl Van Foreest nog ongeslagen is. Die laatste heeft dus geluk dat de gewone puntentelling wordt gebruikt, maar los daarvan is ie goed bezig met een gemiddelde tegenstand van ruim 2700. L’ Ami is ratingneutraal bezig en zal niet ontevreden zijn, want partijen winnen is ook gewoon leuk. Kijken wie er allemaal onder je staan ook: Jobava, Jones en nog een zooi 2600+ hebben een minscore in dit buitengewoon sterk bezette open toernooi. Plaatsing voor het kandidatentoernooi zal er voor onze landgenoten zeer waarschijnlijk niet inzitten, maar daar zijn nog veel kanshebbers voor. Wang Hao heeft de beste papieren: hij deelt de leiding met Caruana (beiden 5 uit 6), een half punt voor o.a. wereldkampioen Carlsen die zijn traditionele trage start had (remises in ronde 2, 3 en 4 tegen spelers met 2655, 2657 en 2611) maar nu toch op gang gekomen is.

In het vorige verslag kon u lezen dat Erwin l’ Ami een sterke start had door Shankland met zwart te verslaan, maar daarna verloor hij twee keer. Het leek van kwaad tot erger te gaan toen hij in de vierde ronde heel slecht kwam te staan tegen oud-medewerker van Schaaksite Elina Danielian (die een aantal jaren in Winschoten gewoond heeft). Vlak voor de tijdcontrole was het zwarte voordeel echter verdwenen en toen gebeurde er ook nog dit.

39…De6?? 40.Tc6 1-0

In de vijfde ronde was het andersom: na de opening stond hij met zwart goed, maar enkele slechte zetten op rij veranderden een betere in een verloren stelling. Maar een ronde erna kwam er wel weer een goede partij.

Jorden van Foreest speelt zoals gezegd een goed toernooi met allemaal remises tegen spelers van rond de 2700. Maar er zat nog meer in! Tegen Gata Kamsky kreeg hij in een Rossolimo een stelling met paarden tegen lopers en een witte pion op e6. Toen hij op d4 een mooi blokkadepaard had, was het duidelijk dat wit beter stond. Via een combinatie won hij een dame tegen toren en loper met nog een pluspion ook. De stelling was echter wel of niet een vesting. Of eigenlijk: soms een vesting. Soms dus ook niet en winst was dus mogelijk geweest voor Jorden, maar het was lastig en uiteindelijk bleven de kale koningen over. In ieder geval lijkt zijn vorm wel goed voor de komende vijf ronden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.