Wang Hao naar kandidatentoernooi door winst Fide chess.com Grand Swiss

De Chinees Wang Hao heeft zich geplaatst voor het kandidatentoernooi door op Isle of Man de Fide chess.com Grand Swiss te winnen. Samen met Fabiano Caruana (al geplaatst) eindigde hij op 8 punten, maar zijn tiebreak was iets beter. De Nederlanders Jorden van Foreest en Erwin l’Ami eindigden beiden op 50%.

In mijn vorige verslag schreef ik dat Wang Hao de beste kansen had voor plaatsing, maar dat er nog van alles kon gebeuren. Zo ook voor hem: twee remises en een nederlaag later waren zijn kansen een stuk minder. Hij moest daarna nog twee keer winnen om kans te maken en dat lukte niet alleen, het bleek ook genoeg. Op de plaatsing was verder niet zoveel af te dingen: hij was de hele tijd bovenin te vinden en heeft o.a. Caruana, Aronian, Anand en Carlsen gehad.

Bij Wang Hao heb ik het idee dat hij een baseliner is. Gewoon steeds de bal terugslaan. Zo gebeurde ook in de laatste partij tegen David Howell. De partij leek een saaie remise te worden, Howell maakt één inschattingsfout en was genoeg voor Wang Hao om te winnen.

Hier was er nog niets aan de hand voor zwart.

De beide Nederlanders wonnen allebei ratingpunten en zullen tevreden zijn. Of nouja, Jorden van Foreest won geen enkele partij… maar verloor er ook geen één! Saaie remises waren het vaak niet, soms kwam hij goed weg met een remise, maar hij miste ook kansen op een vol punt. De volgende stelling bijvoorbeeld, tegen oud-wereldkampioen Ponomariov. Zou u voor 43…Te2+ of voor 43….Dxb5 gaan?

Ook voor Erwin l’Ami zat er meer in, want tegen Kasimdzhanov (ook al oud-wereldkampioen) kreeg hij de volgende stelling met zwart:

Maar als het wat zetten later zo staat, weet je dat je iets fout hebt gedaan:

Erwin rechtte echter zijn rug en wist toch nog remise te maken! Waarschijnlijk is bovenstaande stelling ook niet te winnen voor wit, maar wel heel interessant, zie mijn analyse.

5 Comments

 1. Avatar
  Derk Dekker oktober 22, 2019

  Wang had zich met een remise ook geplaatst, dan was bij de beste nummer 2 op tie break geweest achter Caruana (reeds geplaatst). Niet zo verwonderlijk dus in deze specifieke partij, dat baseline spel.

 2. Avatar
  wimw oktober 22, 2019

  Inderdaad jammer dat Jorden van Foreest in een paar partijen, waarin hij beter stond, niet tot winst kwam. Niet alleen tegen Ponomariov had er meer ingezeten, ook tegen Kamsky en Artemiev gaf de engine duidelijk voordeel aan. Van een avontuurlijke schaker als hij zou je geen 11 remises verwachten. Maar hij kan op dit niveau wel goed mee.

 3. Avatar
  RemcoG oktober 22, 2019

  Wel te vermelden bij Van Foreest: alle elf zijn tegenstanders hadden een hogere rating dan hijzelf. Hij 2621, zijn zwakste tegenstander had 2664 (Shirov). De gemiddelde tegenstand was 2696.

 4. Avatar
  wimw oktober 22, 2019

  Het was meer dat ik achter de computer zat te hopen dat Jorden die wereldtoppers Kamsky, Artemiev en Ponomariov zou verslaan, dan dat dit als kritiek was bedoeld. Hij heeft zeker een goed toernooi gespeeld.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.