Matches Hoogeveen: Timman en Abdumalik nog in evenwicht

In Hoogeveen zijn zoals elk jaar weer twee matches bezig. Op papier is die tussen Alireza Firouzja (2702, Iran) en Jorge Cori (2671, Peru) de spannendste, maar voorlopig is het een walk over: 3-0. Voor ons Nederlanders is vooral de match van Jan Timman (2528) interessant, hij neemt het op tegen Zhansaya Abdumalik (2472, Kazachstan).  Daar zijn de kansen in evenwicht: de jongedame won de eerste partij, de overgrootmeester de derde.

Zhansaya Abdumalik zal voor veel lezers geen bekende naam zijn. Ze heeft bij de meisjes t/m 20 jaar de één na hoogste rating en is ook al twee keer weeldkampioen geweest in verschillende jeugdcategorieën. Ze had in theorie in Hoogeveen grootmeester kunnen worden (door 2500 te halen via een monsteroverwinning). Dat zit er niet meer in, maar ze heeft nog wel alle kans om de match te winnen, al krijgt Timman nog twee keer wit.

Timman leek me vooraf door zijn hogere rating en matchervaring favoriet, maar het was meteen al de Kazaakse die toesloeg. Het ging al mis in de opening bij Jan Hendrik. Wit kreeg in een h3-Najdorf een sterk loperpaar, zwart zette een paard op een kwetsbaar veld neer en opeens was materiaalverlies niet meer te voorkomen. Twee pluspionnen bleken genoeg voor wit om te winnen.

Foto: Harry Gielen

In de tweede partij kreeg Abdumalik met zwart weer een paar kansen op voordeel, die werden echter niet benut en de partij werd remise. In de derde partij verscheen weer een h3-Najdorf op het bord en nu was het wit die in de opening al problemen kreeg. Zwart kreeg een open h- en g-lijn tegen de witte koningssteling en hoewel er dames geruild werden, bleef zwart het initiatief houden. Dat leverde een pion op, twee ver opgerukte vrijpionnen en de rest was een kwestie van techniek. Moet je niet opeens bijna in een matnet lopen zoals Timman overkwam. Hij moest een vol stuk geven en bleef gewoon nog steeds gewonnen staan. Hij bleef het niet helemaal handig doen, maar wit verdedigde ook niet op het allerbest en met nog steeds een stuk meer moest ze opgeven toen de zwarte vrijpionnen e2 en f2 bereikten.

De andere match tussen Firouzja en Cori is zoals in de inleiding al gezegd eenzijdig, het staat 3-0 voor de Iraniër. In de eerste partij won hij met een stukoffer na beter uit de opening gekomen te zijn. Ook in de tweede partij offerde hij een stuk, maar hier was het nogal speculatief. Hij werd beloond voor zijn moed/bluf: wist miste een paar keer de beste verdediging en na dertig zetten gaf hij op. In de derde partij weer de Firouzja die aan het aanvallen was. Zwart ging voor een afwikkeling die hem toren en pion tegen twee stukken opleverde, maar hij had het verkeerd berekend of verkeerd geavalueerd: wit bleek beter te staan. Op zet 38 maakte de Peruaan in slechte stelling de beslissende fout.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.