Weinig veranderingen na ronde 5

Veel strijd, maar weinig beslissingen in ronde 5, en derhalve verandert er weinig in de stand van de Meestertienkamp. Alleen Danny de Ruiter klom in het klassement, ten koste van Rick Lahaye, die nog altijd wacht (hoewel, waarschijnlijk niet) op zijn eerste remise.

Remise leek lange tijd een logische uitslag van een gelijk opgaande Dame-Indiër, tot Danny als eerste een reeks mindere zetten produceerde. Zo belandde hij in een slecht eindspel:

De Ruiter – Lahaye na 32.Pd4

Rick had hier met simpel 32…Pxb2 pionnen kunnen oogsten, vooral omdat 33.Tf4 Pxc4 34.Txg4 niet werkt vanwege familieschaak op e3. In plaats daarvan meende hij tijd te hebben voor 32…Te4?, waarna wit kon pesten met 33.Pe6!. Het kan natuurlijk gebeuren dat je zo’n partij dan niet wint, maar voor Rick moest de gifbeker helemaal leeg: hij wikkelde af naar een paardeindspel met nota bene een pion meer, maar wonderlijk genoeg was het zwart die op zijn tellen moest passen. Dat deed hij niet genoeg, en zo kon Danny zijn eerste volle punt bijschrijven.

De overige partijen eindigden zoals gezegd in remise, maar niet zonder slag of stoot. Voor het eerst dit toernooi waren er ruim na de tijdcontrole nog drie partijen in volle gang. Zo niet het treffen tussen Piet Peelen en Babak Tondivar, dat zo de theorieboekjes van het Catalaans in zou kunnen, ware het niet dat het daar al in staat: in 2008 speelden de heren Topalov en Anand dezelfde variant. Geblinddoekt, dat dan weer wel, maar veel ruimte voor verbetering lijkt er niet te zijn. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.