Hoogeveen, dag 6

Het zonnetje scheen vanmorgen zo lekker en met 18 graden was het ook goed van temperatuur. Daarom ging uw verslaggever later dan gewoonlijk naar Hoogeveen en miste daardoor de ochtendgroep.

Donderdag stond in de Open groep plaatsing voor de play-off op het spel. Jan Werle en koploper Sindarov besloten al snel tot een remise. Daarmee plaatsten beiden zich voor de play-off. Sipke Ernst moest tegen de nummer 1 van de plaatsingslijst, de Italiaan Basso. Die partij werd ook remise na 22 zetten. Sipke stond iets beter. Naast Jan en Sipke kwamen er nog drie spelers op 5,5 punt door in deze ronde te winnen.

Bij gelijk eindigen beslist de TPR. Viktoriia Kirchei, een Russische jongedame met slechts een rating van 2051, heeft een TPR van 2581 en Roeland Pruijssers een van 2580. Kirchei dus naar de play-off. Ze heeft nog geen GM gehad. Wel won ze van vijf IM’s. (foto website toernooi)

In de ochtendgroep wist Martijn Hardeman de aanval van Fons van Hamond af te slaan. De partij eindigde in remise. Ook de partij op bord 2 eindigde in remise. Op bord 3 won Elez Limani van de dam wereldkampioen Georgiev en kwam daarmee op een halfje van de koploper. Zoals gezegd kwam ik pas na afloop van de partijen in Hoogeveen aan. U moet daarom de sappige verhalen en foto’s over de ochtendgroep missen.

lees meer

 

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

6 Comments

 1. Avatar
  Kees Schrijvers oktober 25, 2019

  Die opzet van het Open toernooi betekent dus een rustdag tijdens de 7e ronde voor een aantal spelers omdat ze snel tot remise besluiten… Of dat nu de bedoeling is?

  • Avatar
   Jaap Amesz oktober 25, 2019

   Ik stoor me er niet aan. Welk systeem ook gekozen wordt, de schakers zullen altijd anticiperen op een manier die het beste voor henzelf is. Dat hoort er bij. Om in de playoff te komen is het dit keer in ronde 7 slim handelen, voor de rest gaat dat ronde 9 worden. Het zij zo.

 2. Avatar
  renzoverwer oktober 25, 2019

  Eens, zeer eens met de nuchtere houding van Jaap Amesz.

 3. Avatar
  Peter Huisman oktober 25, 2019

  Probleem is wel dat je nu niet meer een heel toernooi over negen ronden hebt. Het gaat erom dat je na zeven ronden bij de eerste vier bent, en daarna begint een nieuwe fase.
  In een regulier open toernooi over negen ronden kun je nog eindwinnaar worden, terwijl je na zeven ronden niet bij de eerste vier stond. Als je na zeven ronden met 5 uit 7 vijfde staat, een half punt achter een viertal, kun je het toernooi nog winnen door in de achtste en negende ronde te winnen van twee van de vier koplopers. Op die manier heeft een ongelukkige nederlaag in een van de eerste ronden een minder groot gevolg.

  • Avatar
   Jaap Amesz oktober 25, 2019

   Op zich klopt het wat je zegt. Desondanks dat weet iedereen van te voren deze opzet, dus is het een gelijk speelveld waar iedereen zijn beste pad kan uitstippelen.

   Elke keer na alle kwalificaties voor het kandidatentoernooi hoor je “maar die en die had erbij moeten zitten”. Niet dus. Alle toppers weten van te voren het systeem, dan is het aan hen om hier optimaal gebruik van te maken. Soms lukt het niet. Het is nu eenmaal dringen aan de top. Net nietjes horen bij elk systeem.

    

 4. Avatar
  renzoverwer oktober 26, 2019

  wat je vooraf weet, daar kun je rekening mee houden. De redenering van huisman is me sympathiek, maar toch te ‘what if’ . Als Dumoulin niet gevallen was in de giro EN de tour 5 tijdritten zou kennen als in 1979, DAN zou Dumoulin de Tour kunnen winnen. Ja. Idd. En als je in de 8e ronde en 9e ronde wint, dan. Als

  😉

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.