Nederland slechts 17e bij EK landenteams, dames vijfde

Het Nederlands team heeft slecht gepresteerd bij het EK landenteams. Door een 3.5-0.5 nederlaag in de laatste ronde werd een 17e plaats gehaald met een score van onder de 50%. Slechtste prestatie ooit misschien? De dames daarentegen leverden hun beste prestatie ooit: met een eindsprint kwam Nederland op 12 matchpunten, wat een vijfde plaats opleverde. Het EK werd (zowel in de open categorie als bij de dames) gewonnen door Rusland.

Open categorie

Hoe kan het nou dat het zo slecht ging?

Het lag niet aan Giri (hoewel er vast op meer was gehoopt dan twee overwinningen en zeven remises) en zeker niet aan Jorden van Foreest (5.5 uit 8, TPR 2700). De andere drie spelers haalden echter maar 6.5 uit 19 met TPR’s van 2487 (Lucas van Foreest), 2464 (Van den Doel) en 2468 (L’Ami). Vooral van L’Ami mocht toch meer verwacht worden, al heeft hij (i.t.t. LvF en Doel) nog wel een partij weten te winnen. In de zesde ronde tegen Oostenrijk dwong zijn tegenstander kwaliteitswinst af, maar de pion die L’Ami kreeg bleek genoeg compensatie. Wit besloot een lijn op de damevleugel te openen, zwart zei “Dank u” en kwam beslissend binnen. Ook Jorden van Foreest won, waarbij vooral de stelling na zet 38 leuk is (vier lopers op een rij). Giri wist met enige moeite remise te maken tegen Ragger, Lucas van Foreest miste waarschijnlijk een pionwinst (22…Tdc8) en kwam ook niet verder dan remise.

De laatste ronde was niet onbelangrijk: met een overwinning was er nog kans op een plek in de top tien. De Georgische heren waren echter veel te sterk, hoewel Nederland op papier favoriet was. Jobava is misschien wel wat meer waard dan de 2612 waar hij naar afgezakt is en het was met veel geluk dat Giri nog een remise behaalde. Jorden van Foreest leek op weg naar een technische nederlaag, vocht zich terug, maar net op het moment dat de remise binnen handbereik was ging hij op zet 47 (en 48) de fout in. Broer Lucas had een gelijk eindspel maar vanaf 43…c5? ging het mis. En L’Ami werd overspeeld door Cheparinov (ooit Bulgaar).

Dames

Voor de chessqueens is het wel feest. Na vijf ronden stonden de dames nog 23e van de 32 landen, maar daarna werden er vier overwiningen geboekt met een vijfde plek als resultaat. Opvallend is dat de individuele resultaten niet eens zo goed zijn: alleen Anne Haast (TPR 2390) wist ratingpunten te winnen. Maar wie weet dat nog later? Dit vast wel:

De achtste ronde tegen Spanje leverde een kleine overwining op, maar op diverse borden had de uitslag anders kunnen zijn. Peng speelde een solide remise, maar Haast en Ratsma wonnen na in het vroege middenspel slecht gestaan te hebben. Lanchava daarentegen stond eerst goed, verspeelde het voordeel en de partij leek remise te worden. Toen een groot drama: tegenstandster valt een toren aan, Tea ziet het niet, tegenstander slaat toren, 0-1. Gelukkig maakte het voor de matchpunten niet uit.

Werd het drama voor Lanchava nog verzacht door de matchuitslag, voor Zimina, de tegenstandster van Anne Haast in de laatste ronde, waren de druiven dubbel zuur. Is het mogelijk om in één zet twee stukken weg te geven?

34…b6?? 35.Dxd4 1-0

Mede hierdoor won Nederland met 2.5-1.5 van Spanje. Het had allemaal wat minder spannend kunnen zijn als Ratsma wat slaagvaardiger was geweeest.

Waar kijk je naar met wit? Natuurlijk, 23.Lxg5 en dat is heel sterk. Wit deed echter 23.d4, kwam minder te staan en verloor. Peng had ondertussen Brunello op remise gehouden en dus hing het af van Iozefina Werle. Die kwam een gambiet pion voor, later een pion achter, uiteindelijk een eindspel waarin ze twee verbonden vrijpionnen had, maar het nog wel spannend was. Ze speelde het beter dan haar tegenstander en de matchwinst was binnen. En een klein feestje werd gevierd!

10 Comments

 1. Avatar
  coenj november 03, 2019

  Prijsvraag: wanneer haalde een Nederlands damesteam een hogere klassering dan plaats 5 bij een Olympiade of EK? Wie speelden toen mee?

  De prijs: eeuwige roem.

 2. Avatar
  wimw november 03, 2019

  Ik heb met veel genoegen de overwinningen van ons damesteam opgemerkt. Ik denk wel dat dit de beste prestatie ooit is in EK, WK of Olympiade verband. De eerste Olympiade voor vrouwen was in 1957 in Emmen en daar traden landenteams aan twee borden aan. Er waren 21 deelnemende landen, die eerst net als de mannen in die jaren, een voorronde speelden. Nederland met Fenny Heemskerk en Catharina Roodzant wist zich wel voor de finale te plaatsen, maar eindigden daarin als negende en laatste. Het zou heel goed kunnen dat het niveau van onze dames nog nooit zo hoog geweest is!

  • Avatar
   Johan Hut november 03, 2019

   Mevrouw Roodzant was ziek en werd op het laatste moment vervangen door een mij onbekende speelster.

 3. Avatar
  coenj november 03, 2019

  Ëén keer wist een Nederlands damesteam hoger te eindigen dan de 5e plaats. Dat was op een Olympiade. Wanneer?

  V.w.b. Europese kampioenschappen was dit de beste prestatie ooit. Een mooie prestatie dus. Opvallend, want een paar jaar geleden waren de ratings van de Nederlandse speelsters buidend hoger dan nu.

 4. Avatar
  wimw november 03, 2019

  Als ik naar Wikipedia ga, dan kom ik tot nog twee andere 5e plaatsen voor de Olympiade. In 1966 in Oberhausen met 14 deelnemende landen en in 1974 in Medellin met 26 deelnemende landen. Dan deden onze dames het deze keer relatief beter, want in dit EK deden 32 landen mee. Ook heb ik naar Haifa in 1976 gekeken, dat door het Oostblok geboycot werd. Daar werden de mannen tweede, maar de dames slechts zesde.

 5. Avatar
  wimw november 03, 2019

  De eerste damesolympiade van 1957 heb ik indertijd niet erg gevolgd. Er werd, naar ik las op Internet, gespeeld in de kantines van de Danlon fabriek in Emmen. Daar stond ook dit vermeld

  Mrs. Fenny Heemskerk, Netherland’s board #1, who came to Emmen with her foot in a plaster cast, withdrew from the Olympiad after two days following her father’s death. The tournament regulations did not allow substitutes, yet domestic team replaced Heemskerk with A. van der Veen, which was unanimously accepted by the tournament officials…

   

  • Avatar
   Johan Hut november 03, 2019

   Aha, dus niet mevrouw Roodzant, maar mevrouw Heemskerk trok zich terug. Heb ik wel gezien, maar ik herinnerde me het verkeerd. Er zijn mensen bezig met onderzoek naar die vrouwenolympiade en die vroegen mij of ik wist wie mevrouw Van der Veen was. Nee, dat wist ik niet.

 6. Avatar
  coenj november 04, 2019

  Op de Olympiade van 1998 in Elista werden de Nederlandse dames vierde. Dat was de eerste keer dat Peng en Lanchava voor Nederland meespeelden. Samen met Sziva en Jap Tjoen San

 7. Avatar
  wimw november 04, 2019

  Coen, je bent beter dan Wikipedia, want die geeft voor 1998 en een aantal andere jaren geen informatie over de eindklassering van het Nederlandse vrouwenteam. Jammer van de hoofdprijs!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.