1A: Kennemer Combinatie 2 – Wageningen 4½ – 5½

Het is een genot om Jan Timman te zien schaken, behalve als je zijn tegenstander bent. Aldus de tegenstander van Jan Timman. Het is in de eerste klasse altijd een belevenis om tegen Wageningen te spelen, maar mede dankzij de overgrootmeester moest Kennemer Combinatie het wel met een krappe nederlaag bekopen. Aan het einde van dit verslag van Wageningen is door te klikken op het verslag van Kennemer Combinatie.

 

Na twee uur spelen waren er bij de schakers van de SV Wageningen sombere gezichten te zien. Een snelle 2½-½ achterstand deed het ergste vermoeden. De overige spelers rechtten echter de rug. Uiteindelijk werden de reserves van Kennemer Combinatie met 5½-4½ verslagen.

De Haarlemmers zijn op papier een van de minst sterke tegenstanders in de poule en daarom moest Wageningen voor de winst gaan. Maar toch werd het een zware middag. Na een snelle remise van Kees Stap ging het mis bij Bert Torn en Erwin Oorebeek. Bij Torn kwam een rustige stelling op het bord. Hij lette echter even niet op en plotseling namen de zwarte stukken de witte koning onder vuur. Torn kon het niet meer verdedigen. Oorebeek had na de ruil van veel stukken de remise binnen handbereik. Een onverwachte matdreiging leverde hem echter te veel hoofdbrekens op en hij ging alsnog in de fout.

Even leek het een zware middag te worden, maar rond de 40e zet vielen een paar partijen in Wagenings voordeel uit. Arjen van Herwaarden won een kwaliteit, gaf die weer terug voor twee pionnen en had vervolgens een onweerstaanbare aanval. Tjerk Sminia had lange tijd controle over het centrum. Net toen zijn tegenstander de bevrijdende zet dacht te spelen, kon Sminia een stuk winnen. Nog even dreigde eeuwig schaak, maar met nauwkeurig spel haalde Sminia de partijwinst binnen. Jan Timman toonde maar weer eens zijn grootmeesterlijke klasse. Met een onverbiddelijke techniek breidde hij zijn voordeel uit. “Een genot om die man ook nu nog te zien schaken. Behalve als je aan het andere kant van bord zit”, aldus zijn tegenstander na afloop.

Lees verder op de website van SV Wageningen.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.