1B: LSG 2 – Venlo 8½ – 1½

In 1B heeft LSG 2 heel fors de kop genomen: na twee ronden al drie bordpunten voor op nummer twee Zuid Limburg. Dit kwam vooral door een monsterzege op Venlo. Remmelt Otten, commercieel medewerker van New in Chess en sinds kort speler van LSG, had medelijden met de Limburgers. Ook legt hij uit waarom het schaakleven van een vijftigplussers niet altijd over rozen gaat.

 

Stel je voor: ruim twee uur op de snelweg, van Venlo naar Leiden. Dan nog wat nagelbijten in een file bij de Lammenschans. En vijf uur later met een oogst van 1,5 punten op 10 borden dezelfde weg weer terug moeten rijden terwijl het al donker wordt en af en toe regent. Dan besluit je toch vanzelf om nooit meer ‘klassiek’ te gaan schaken en voortaan lekker rapid of blitz te spelen? Ik had te doen met onze tegenstanders.
Zeker omdat ik dat gevoel zelf ook vaak heb. Op mijn leeftijd (53 jaar) en met mijn vaardigheden (nummer 686 van Nederland, meldt de ELO-lijst), vind ik vijf uur schaken meestal veel te lang duren.  Ik wil gewoon niet zo vaak meer meemaken dat ik lekker zit te spelen, mijn stukken naar voren jaag, ergens rond de 35ste zet denk de winnende zet te doen – en al bijna ‘mat’ wil zeggen, bijvoorbeeld tegen een jeugdspeler in het Nooteboom – maar er dan achter kom dat zwart gewoon met zijn koning nog een vrij veld heeft op h8. Weg punt, met één fout een heel toernooi naar de klote.
In de tweede ronde met LSG 2, op zaterdag 2 november, tegen Venlo, bekroop dit gevoel me weer. Met zwart in de Winawer van het Frans kan het ingewikkeld worden. Mijn tegenstander dacht meer dan een uur na over een half dozijn voor de hand liggende aanvalszetten. Ik moest daarom een uur lang rondlopen met de vraag in mijn hoofd of ik niet toch wat gemist had, want de aanval leek niets voor te stellen. Na een paar gedwongen verdedigingszetten (om mat in 1 te dekken enzo), pakte ik onderweg twee pionnen mee en maakte een sterk veld vrij voor mijn paard, waarna mijn tegenstander op zet 25 opgaf. Gelukkig dit keer niets overzien – en als eerste klaar.

Lees verder op de website van LSG.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.