Ganzenmarkttoernooi

De latere winnaar Geon Knol tegen Derk Wiersma. De enige die hem een remise wist af te dwingen.

Elk weekend vindt er wel ergens in Nederland wel een schaaktoernooi plaats. Dat kunnen grote toernooien zijn, maar ook kleine. Soms zitten ze elkaar in de weg, soms vinden ze plaats op KNSB-weekenden. Dit weekend waren er twee toernooien in het Noorden van Nederland. In Leeuwarden het Waling Dijkstra toernooi en in Coevorden het Ganzenmarkttoernooi. De laatste is qua datum altijd in de week van de plaatselijke feestweek met als thema de Ganzenmarkt. Of er nu KNSB is of dat er elders een toernooi is, maakt dan niets uit. In het verleden kon je aan de deelnemerslijst direct zien wanneer er gespeeld werd gelijktijdig met de KNSB. Ook aan de winnaars trouwens. De laatste jaren vergeet men om goed reclame te voeren voor het toernooi en dan valt het aantal deelnemers tegen. Vooral mond op mond reclame is belangrijk. Zelfs de vaste gasten van een toernooi moet je tijdig persoonlijk benaderen, want anders is de datum al bezet met andere activiteiten. Met een eerste prijs van € 75,- trek je natuurlijk geen grootmeesters, maar dat betekent dat de amateur ook kansen krijgt om zijn reiskosten vergoed te krijgen.

Van het Waling Dijkstra toernooi komt een eigen verslag, vandaar dat ik naar Coevorden toog en een kort verslag maakte. Want ook kleine toernooien verdienen een verslag lees meer…

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.