Epishin en Van Wely winnen samen het 37e Waling Dijkstra toernooi

Op de site van Philidor 1847 is een verslag verschenen van het 37e Waling Dijkstra toernooi. Ik ben dan maar zo brutaal om daar hier van melding te maken. Op de site kunt u ook de foto’s zien van het gebeuren.

Verslag op de site van Philidor 1847

Over jan van os

Ik ben meer dan 50 jaar aktief in het schaken. Als speler, als bestuurder, als organisator van schaakaktiviteiten, als wedstrijdleider, als verslaggever (de schaakreporter) en als fotograaf. Heb ooit de titel van Nationaal arbiter gehaald. Momenteel voorzitter van mijn schaakclub ESG en ik zit in het bestuur van Chessfestival Groningen. Sinds 25 november ben ik ook voorzitter van de Noordelijke Schaakbond.

10 Comments

 1. Avatar
  renzoverwer november 14, 2019

  Ik kan iedereen de link, en dan de link naar het stuk in leeuwarder courant over het toernooi, pardon, epishin, aanraden. Vernietigende ‘reclame’ voor het spel. Menigeen zal het verschrikkelijk vinden.

  ik  vind het juist prima. Beter dit dan het zoveelste juichverhaal over het romantische leven van ‘de (prof)schaker’ of ‘ (semi-)professionele premiejager’ (dixit Petersma). Dit is nog eens eerlijke voorlichting aan de jeugd: zo kan  het ook met je aflopen als profschaker.

   

  Zie ook Ulf Andersson : dat staat in zeer bedekte termen in het Philidorstuk zelf.

  Hehe.

   

   

 2. Avatar
  renzoverwer november 14, 2019

  ‘dixit Petersma’, is een wijze van uitdrukken. Dixit (even uit mijn hoofd, geen zin om te google) betekent dat het citaat van Petersma is. Errit Petersma, overleden inmiddels, schaker en schaak-organisator. maar eh, dit allemaal , is bepaald niet het onderwerp van het LC-artikel, noch van mijn reactie (dixit Verwer)

 3. Avatar
  Johan Hut november 14, 2019

  Ulf Andersson speelde in juli in Spakenburg ook bijna al zijn partijen binnen een paar zetten remise. Hij won alleen van een speler (rating plm. 1900) die zijn aanbod afsloeg. Misschien voelde hij zich in Leeuwarden inderdaad niet lekker, maar dat zal niet het enige zijn.

  • Avatar
   Peter Huisman november 14, 2019

   Ik vind het iets treurigs hebben: iemand was zo ongelooflijk goed, jaren lang in de top tien van de wereld, winnaar van vele toptoernooien, kon iedereen verslaan, inclusief Karpov (Milaan 1975, bij mijn weten Karpov’s eerste nederlaag als wereldkampioen).
   En dan speel je dertig, veertig jaar later partijtjes van 15, 20 zetten remise tegen spelers met een speelsterkte (met alle respect), die je in je toptijd in een simultaan in een uurtje aan de kant schoof. Ik kan me ook helemaal niets voorstellen van “nog steeds spelen, voor zijn plezier”. Dan zou je toch 4 uit 7 maken met 4 (technische) overwinningen, puur op je klasse van vroeger en 3 nederlagen, omdat je nu eenmaal een dagje ouder bent geworden en je door zo een knul (of meid) die je kleinkind kan zijn laat flessen op de klok, met dat verdomde 
   increment wat in jouw gloriedagen niet bestond!
   Ik ga maar weer wat Ulf-partijen uit Buenos Aires 1978, London 1982 en Wijk aan Zee 1983 naspelen…

  • Avatar
   Johan Hut november 14, 2019

   Ze waren ook heel verbaasd in Spakenburg. Hort was er ook bij, hij was met Andersson de publiekstrekker naast Timman, die er bij de vorige (eerste) editie ook bij was. Maar Hort ging gewoon voor de prijzen en eindigde ook vrij hoog.

   Ik weet niets over het uitnodigingsbeleid, al ken ik de club En Passant heel goed, maar laat ik het zo zeggen: ik schat de kans wel groot dat ze volgend jaar weer aan Hort vragen of hij wil meedoen. Daar laat ik het bij.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman november 15, 2019

    Desondanks is Ulf een plezierschaker. Prijzengeld interesseert hem nauwelijks iets zover ik weet.

 4. Avatar
  wimw november 14, 2019

  In de herfst van 2016 en 2017 speelde Ulf Andersson nog mee in het Open Internationale Beierse Meesterkampioenschap, OIMB. Ik denk niet in de hoofdgroep, want hij scoorde in 2016 6,5 uit 8 met vijf overwinningen en in 2017 6 uit 7 met ook 5 overwinningen. Mogelijk zijn er toch gezondheidsproblemen. Ik heb die overwinning op Karpov uit 1975 er even bijgehaald als eerbetoon. [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2019/11/karpov_ulf_andersson_1975.pgn][/pgn]

 5. Avatar
  renzoverwer november 15, 2019

  T klinkt alsof Andersson ziek is. Hoop dat de organisatoren niet te hard oordelen, want er kan wel zeker wat aan de hand zijn.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.