Deelnemersveld Tata Steel Chess Tournament 2020 compleet

Met de bekendmaking vandaag van de grootmeesters in de Tata Steel Challengers is het deelnemersveld van het Tata Steel Chess Tournament 2020 compleet. Opvallend is dat in beide groepen veel talentvolle jonge spelers zitten, die het de gevestigde orde behoorlijk moeilijk kunnen gaan maken. Nederland wordt in de Tata Steel Masters vertegenwoordigd door Anish Giri en Jorden van Foreest, wiens broer Lucas wederom deelneemt aan de Tata Steel Challengers. Andere Nederlanders in de Tata Steel Challengers zijn Erwin l’Ami, Jan Smeets en Max Warmerdam.

Foto van het Tata Steel Chess Tournament 2019

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Sterker deelnemersveld

“Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is in 2020 sterker dan in voorgaande jaren”, aldus Jeroen van den Berg, directeur van het Tata Steel Chess Tournament. “Met een gemiddelde rating van 2600 en 14 deelnemers is de groep een volwaardig grootmeester-toernooi op zichzelf.” Een grote groep jonge talenten gaat het ook in de Tata Steel Challengers de gevestigde namen behoorlijk moeilijk maken, waaronder de zes tieners Abdusattorov (15), Sarin (15), Smirnov (18), Lucas van Foreest (18), Keymer (15) en Warmerdam (19). Lucas van Foreest is de regerend Nederlands kampioen. Max Warmerdam is gepromoveerd uit de Toptienkamp van 2019. Deze laatste groep heet vanaf 2020 de Tata Steel Qualifiers. Dinara Saduakassova is de enige vrouwelijke deelnemer. Zij boekte in oktober op het Eiland Man haar eerste grootmeesterresultaat en steeg daarmee naar de 11e plaats op de wereldranglijst voor vrouwen. Een opmerkelijke naam is die van oud-Nederlands kampioen Jan Smeets. Hij is tegenwoordig werkzaam op de beurs in Amsterdam en deed vele malen mee in Wijk aan Zee, waaronder enkele keren in de Tata Steel Masters. Onlangs liet hij doorschemeren graag weer eens een groot toernooi te willen spelen. Deze kans wil de organisatie van het Tata Steel Chess Tournament hem graag geven. Het is interessant om te zien hoe hij het gaat doen in januari. Debutanten in de Tata Steel Challengers zijn Guijarro, Mamedov, Abdusattorov, Sarin, Smirnov en Warmerdam.

Deelnemers Tata Steel Challengers 2020

Naam                                      Land                Rating

David Anton Guijarro         Spanje            2686

Nils Grandelius                    Zweden           2681

Pavel Eljanov                       Oekraïne         2655

Rauf Mamedov                    Azerbaijan       2648

Surya Shekhar Ganguly     India                2644

Nodirbek Abdusattorov     Uzbekistan      2633

Erwin l’Ami                          Nederland       2623

Nihal Sarin                           India                2612

Jan Smeets                            Nederland       2596

Anton Smirnov                    Australië          2573

Lucas van Foreest               Nederland       2531

Vincent Keymer                  Duitsland         2518

Dinara Saduakassova        Kazachstan     2505

Max Warmerdam               Nederland       2501

 Deelnemers Tata Steel Masters 2020

Naam                                      Land                Rating             Plek op wereldranglijst

Magnus Carlsen                     Noorwegen     2870                1

Fabiano Caruana                   V.S.                 2822                2

Anish Giri                               Nederland       2776                5

Ian Nepomniachtchi               Rusland          2773                6

Wesley So                              V.S.                 2760                12

Viswanathan Anand               India                2757                13

Yu Yangyi                               China              2753                15

Jan-Krzysztof Duda               Polen              2748                20

Vladislav Artemiev                 Rusland          2731                25

Alireza Firouzja                      Iran                 2720                29

Jeffery Xiong                          V.S.                 2712                33

Daniil Dubov                           Rusland          2676                58

Vladislav Kovalev                   Wit-Rusland    2674                63

Jorden van Foreest                Nederland       2632                142

 

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 26 november 2019

    Opmerkelijker dat de aanstromende jeugd vind ik de deelname van Jan Smeets, die al jaren weinig speelt. Jeugd werd altijd al uitgenodigd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.