Stukkenjagers 1 wint nipt van UVS 1!

Afgelopen week was het alweer tijd voor de derde wedstrijd in de KNSB competitie. Stukkenjagers 1 mocht het dit keer opnemen tegen UVS 1 uit Nijmegen. Een op papier vrij sterke tegenstander met gemiddeld gezien licht rating overwicht.

 

De match begon dit keer niet op een zaterdag, maar op woensdag. Er werd dus een partij vooruit gespeeld en Stefan mocht proberen de score te openen. Het bleek een erg lange en spannende partij te worden, waarbij zijn tegenstander net na de opening met handig spel voordeel wist te creëren. Het leek even helemaal fout te gaan toen er met zware stukken op het bord een koning van Stefan op d4 terecht kwam, maar toen zijn tegenstander het niet afmaakte kreeg juist Stefan weer kansen! Na veel zetten in het dame- en later het pionneneindspel maakte zijn tegenstander dan toch een foutje en werd het eerste punt voor Stukkenjagers gescoord, 1-0!

Op zaterdagmorgen werd er zoals bij iedere thuiswedstrijd eerst weer samen ontbeten, dit keer bij De Carrousel. Met een goed gevulde maag mocht de rest van het team proberen het goede voorbeeld van Stefan te volgen.

Als eerste was César op bord 7 klaar. Hij trof Joost Retera, een sterke speler, waarbij in de opening meteen een interessante stelling op het bord kwam. Na 13 zetten besloot César eens te kijken wat de reactie was op een remiseaanbod en dit aanbod werd aangenomen, een nette remise tegen een op papier toch behoorlijke tegenstander. 1,5-0,5.

Een tijdje na de remise van César was er wat minder goed nieuws op bord 9. Erik had een redelijk gelijke stelling bereikt na de opening, waarbij zijn tegenstander net wat meer initiatief had. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een lopereindspel. Het leek erop dat het misschien remise te houden was, maar de vrijpion die gecreëerd werd op de a-lijn bleek toch fataal, 1,5-1,5.

Erwin Kalle

Zelf speelde ik op bord 10 een erg scherpe partij tegen Hamoen Habibi. Meteen na de opening kwamen er voor beide kanten veel tactische wendingen in de stelling. Mijn tegenstander kreeg de kans om een winnende zet te spelen, maar toen hij deze variant niet vond begon de stelling voordeliger voor mij te worden. Ergens had Hamoen waarschijnlijk een kwaliteit moeten geven om het nog erg lastig te maken, maar toen hij een tactiekje dacht te hebben en twee zetten omdraaide bleef hij ineens een toren achter staan. Kort hierna werd opgegeven, 2,5-1,5.

Vlak na mij was ook meteen het volgende resultaat binnen, Luuk won op bord 5 van Anton van Rijn. Het was een partij waarbij het lang gelijk opging, totdat Luuk met wat handige zetten druk kon gaan zetten op de centrumpionnen van wit. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een D+Paard eindspel, met een pion meer voor Luuk. De pion meer en een kwetsbare koning werden uiteindelijk ook de beslissende factoren, een mooie overwinning dus! 3,5-1,5.

Luuk Baselmans

Dan een partij die de afgelopen tijd maar liefst drie keer gespeeld werd, namelijk Nick tegen Guido van Mierlo op bord 4. Zij speelde de laatste tijd niet alleen drie keer tegen elkaar, maar ook nog eens drie keer met dezelfde kleuren! De vorige twee partijen werden beide remise en dat was bij deze partij niet anders. Het was een partij waarbij beide kleuren niet echt voordelen wisten te creëren en uiteindelijk de vrede getekend werd, 4-2.

Sam Baselmans

Sam had daarentegen geen zin in vrede! Op bord 1 wist hij vanuit de opening voordeel te krijgen die hij netjes uitbouwde tot een pion en aanval. Uiteindelijk werd er afgeruild tot een lopereindspel waarbij Sam én een pion meer had én met zijn koning binnen kon komen. In de eindfase van de partij kon zijn tegenstander eigenlijk geen zet meer doen, zonder meteen heel de partij te verliezen, een soort zetdwang dus. Daarom gaf zijn tegenstander op en had Sam weer een nette overwinning, waardoor hij dit seizoen tot nu toe 3 uit 3 gescoord heeft! 5-3.

Mart Nabuurs

Mart speelde op bord 3 tegen ratingtopper Lukas van der Linden een erg nette partij. Na de opening had Mart meerdere goede manieren om te proberen aanvalskansen te krijgen. Helaas koos hij voor net de iets minder goede variant, waardoor zijn tegenstander het toch nog moeilijk kon maken door stukken af te ruilen. Nadat Sam gewonnen had, stond er een toreneindspel met een pluspion voor Mart op het bord, die bij correct spel remise bleek te zijn. Mart wist ook dat remise genoeg was voor de matchpunten en dit werd dan ook al snel de uitslag. 5,5-2,5.

De laatste twee partijen leken niet goed af te gaan lopen. Op bord 8 speelde Sjoerd een prima partij tegen Jasper Bons. Hij stond net wat fijner en had de betere structuur. In het middenspel maakte Sjoerd een foutje waardoor hij ineens een pion achter kwam te staan. Het pionneneindspel bleek helaas verloren en werd er opgegeven. 5,5-3,5

 

Tot slot mocht Herman het op bord 6 opnemen tegen Olav Schoonenberg. Herman speelde lang met licht voordeel, maar toen hij het voordeel probeerde uit te bouwen ging het toch mis. Er werd afgewikkeld naar een paardeneindspel waarbij er nog een pion van Herman afging. Daarna heeft hij het nog lang moeilijk kunnen maken, maar het eindspel was echt niet meer te houden. 5,5-4,5

Al met al een nette overwinning en we kijken uit naar de volgende wedstrijd in Delft!

De persoonlijke resultaten:

De Stukkenjagers 1

UVS 1

Baselmans, S.W.A. (Sam) 2206 Pijkeren, J. (Jan) 2181 z-w 1 – 0
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2375 Houben, J.P. (Jaap) 2293 w-z 1 – 0
Nabuurs, M. (Mart) 2265 Linden van der, L.J. (Lukas) 2332 z-w ½ – ½
Bijlsma, N. (Nick) 2275 Mierlo van, G. (Guido) 2172 w-z ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2260 Rijn van, A.B. (Anton) 2211 z-w 1 – 0
Grooten, H.C.A. (Herman) 2198 Schoonenberg, O.P.J. (Olav) 2148 w-z 0 – 1
Becx, C. (César) 2085 Retera, J.J.C.M. (Joost) 2250 z-w ½ – ½
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2070 Bons, J. (Jasper) 2210 w-z 0 – 1
Dignum, E. (Erik) 1999 Heine, I. (Ivar) 1992 z-w 0 – 1
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2037 Habibi, H. (Hamoen) 2111 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2177 Gemiddelde Rating: 2190 5½-4½

 

(Alle foto’s zijn van Ilja Kalle)

De aantekeningen bij de partijen zijn van de speler zelf.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.