1A: Wageningen – Paul Keres 2 – 8

In 1A wordt Paul Keres door iedereen favoriet genoemd. Dat maakten de Utrechters behoorlijk waar door met maar liefst 8-2 van Wageningen te winnen en de koppositie te verstevigen. Dit terwijl Wageningen net als Paul Keres al een mensenleven in de eerste klasse speelt, aldus Hugo ten Hertog, wiens mensenleven overigens nog niet zo lang is. De jonge meester vond het jammer dat hij Jan Timman niet als tegenstander kreeg. Een verslag met partijfragmenten.

 

Het was weer zover, we mochten naar Wageningen!
Paul Keres 1 en Wageningen 1 spelen allebei al een mensenleven in de eerste klasse, en we komen elkaar dan ook geregeld tegen. Voor mijn gevoel gebeurt dat altijd in Wageningen, en dat is eigenlijk wel prettig. Het is niet al te ver, de Vredehorst is een fijne locatie, en met een beetje mazzel kan je nog een partijbespreking van Jan Timman meepakken. Daarmee hebben we ook het grote gespreksonderwerp van een wedstrijd tegen Wageningen te pakken, want wie o wie mag het dit keer opnemen tegen Timman? In een ambitieus team als het onze is het knokken voor die ererol, vorig jaar speelde Jan Breukelman een interessante remise, en ook de partij Vermeulen-Timman zullen beide heren nog niet vergeten zijn.

Ditmaal had ik de eer gekregen om op bord 1 te mogen zitten, maar helaas voor mij liep Timman een bordje verder en nam hij plaats tegenover onze Demre. Beide teams waren niet helemaal compleet, aan Wageningse kant ontbrak Yochanan Afek, en wij misten Joris en David, die allebei zulke wilde vrijdagavond plannen hadden dat ze weinig vertrouwen hadden in een zaterdagse schaakwedstrijd. In een team van 11 betekent dat dus dat je een invaller nodig hebt, en dat werd Wageningen-specialist John Cornelisse.

Geen Timman voor mij dus, maar Sander van Eijk is ook geen misselijke tegenstander. Het ging verrassend soepel. Voorafgaand aan de partij hield ik een kleine peiling bij wat leden van het eerste team over wat mijn eerste zet moest worden, en de meeste stemmen waren voor 1.g3. Dat resulteerde na twaalf zetten in de volgende stelling:

Lees verder op de website van Paul Keres.

 

 

 

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.