WADA en schaken

Kan een (schaak)journalist onderzoeken of de door de WADA aanbevolen sancties tegen Rusland al dan niet ook voor schaken gelden? Ik lees dat de voorgestelde maatregelen voor tal van sportbonden gevolgen kunnen hebben en de FIDE is een door het IOC erkende sportorganisatie. Het kan natuurlijk zijn dat de maatregelen alleen voor specifiek aangewezen bonden zouden gelden en dat de wereldschaakbond op die manier de dans ontspringt, en daarmee de Russische schakers.

Over Eric de Winter

Geboren 1951. Vanaf 1969 lid Velpse Schaakvereniging. 1976-1982 gewerkt voor KNSB en FIDE, onder presidentschap Ólafsson. 2007 organisator Euwe Stimulans Toernooi in Arnhem en betrokken bij twee volgende Euwe toernooien in Sao Paulo 2008 en Amsterdam 2011. Vanaf 2020 vrijwilliger Max Euwe Centrum. Vanaf 2013 deelnemer in Reykjavik Open. Gemiddelde clubschaker.

3 Comments

 1. Avatar
  renzoverwer november 27, 2019

  Aardige tip, dank. Vooralsnog zal het met de denksporten meevallen. op https://www.wada-ama.org/en/media/news/2019-11/wada-compliance-review-committee-recommends-series-of-strong-consequences-for  lees ik:

   

  • Russian athletes and their support personnel may only participate in Major Events staged in the Four Year Period where they are able to demonstrate that they are not implicated in any way by the non-compliance (i.e., they are not mentioned in incriminating circumstances in the McLaren reports, there are no positive findings reported for them in the database, and no data relating to their samples has been manipulated), in accordance with strict conditions to be defined by WADA (or the Court of Arbitration for Sport (CAS), if it sees fit), pursuant to the mechanism foreseen in ISCCS Article 11.2.6. In this circumstance, they may not represent the Russian Federation.

  Wie niet genoemd wordt in die frauderapporten mag deelnemen, onder neutrale vlag. Er zijn nog geen denksporters genoemd zag ik!

   

   

   

   

   

 2. Avatar
  Eric de Winter november 29, 2019

  Dank Renzo en Dimitri. Ik was één dag te vroeg met mijn vraag, anders had ik het op de FIDE-site kunnen lezen. Hoewel ik de formulering niet 100% waterdicht vind verwacht ik geen gevolgen voor de schaakwereld.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.