Interview Böhm op NOS Radio over schorsing schaakgrootmeester voor zes jaar wegens valsspelen

De 58-jarige grootmeester Igors Rausis baarde de laatste jaren opzien in de schaakwereld. In korte tijd bestormde hij – als oudste actieve speler – de wereldranglijst. Maar zijn opmerkelijke carrière is voorbij. Hij is voor zes jaar geschorst nadat hij betrapt werd op vals spel op de WC.
NOS Radio sprak met Hans Böhm over deze kwestie. Luister hier naar het interview

7 Reacties

 1. Avatar
  Richard Vedder 08 december 2019

  Aandacht voor het schaken is altijd goed, maar helaas komen vooral dit soort voorvallen in het nieuws.

  Enne… Zakschaakspelletje en P.T.T. Welkom in de 21e eeuw!

 2. Avatar
  Johan Hut 08 december 2019

  Dat zakschaakspelletje corrigeerde hij meteen. En PTT zeg ik ook wel eens, maar goed, ik ben ook ouder dan jij :).

  Ik vind dat Hans het goed uitlegt, zonder moeilijke schaaktermen. En hij zegt wel “oudste speler in de top honderd”, wat iets anders is dan in het persbericht staat, namelijk dat hij als oudste actieve speler de wereldranglijst bestormde. Die omschrijving vind ik iets te onzorgvuldig. Er zijn nog genoeg oudere spelers die soms weer een opleving hebben, zoals Jan Timman.

 3. Avatar
  Rene Olthof 08 december 2019

  Wat mij een bepaalde persbericht opviel was dat ze het over de ISF hadden, de Internationale Schaak Federatie…

 4. Avatar
  Eric César 08 december 2019

  De vraag die herhaaldelijk werd gesteld, maar niet beantwoord, is wie de foto heeft genomen. Het antwoord is dat dit nooit bekend is geworden, omdat het nemen van die bewuste foto in juridische zin waarschijnlijk een onrechtmatige daad is geweest. En dat wist die fotograaf natuurlijk zelf heel goed. De foto is vermoedelijk ook niet genomen door een geopende deur, zoals werd gezegd in dit interview, maar schuin van boven. Dus door de camera boven het afscheidingsschot te houden en schuin naar beneden te richten. Onrechtmatig of niet, ik vind het een goede actie van die onbekende fotograaf om deze oplichter te ontmaskeren.

 5. Avatar
  Jaap Amesz 08 december 2019

  Nou Hans Böhm mag voor zichzelf spreken, want om nou te stellen dat niemand meer met Rausis wil schaken klopt niet.

  Ik wil best met Rausis schaken. Waar het mij om gaat is dat Rausis niet de eer en geld afpakt van te goeder trouw zijnde spelers, dat is nu gestopt. Uiteraard vind ik de actie sneu. Ik zat ooit in de klas bij iemand die op middelbare school een bushokje sloopte en compleet van het pad af was. Die persoon zet zich tegenwoordig in voor de kwetsbare medemens als lokaal democratisch gekozen politicus. Bij Rausis kan ook zomaar een knop om zijn.

  Nergens de motivatie gevonden van Rausis trouwens. Ging het hem om de knaken of iets anders?  Won Rausis dan veel geld? Niet dat ik weet.

 6. Avatar
  wim westerveld 11 december 2019

  Ach de verontwaardiging. Begrijpelijk en tegelijk ook zo makkelijk. Geheel onterecht vind ik dat hem ook zijn grootmeestertitel is ontnomen die hij ver voor het engine tijdperk verdiend had. Dit schreef ik eerder. www.sv-erasmus.nl/2019/07/igor-rausis/

  • Avatar
   Hendrikom 11 december 2019

   Hij heeft uiteindelijk de titel dan ook niet waardig gedragen, maar goed, van een Willemsorde kom je inderdaad een stuk moeilijker af!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.