Interview met Alexandr Fier: ‘Het grootste misverstand over schakers is dat we nerds zijn’

Alexandr Fier (1988) is een graag geziene gast in Nederland. De tweevoudig Braziliaans kampioen (2005 en 2018) komt uit voor MuConsult Apeldoorn en speelt geregeld toernooien in Nederland. Zoals veel schakers reist Fier behoorlijk veel; hij woont in Georgië en speelt gedurende ongeveer de helft van het jaar open toernooien in Europa. Hij won ook al de nodige toernooien, waaronder tweemaal het sterk bezette Sants International Open in Barcelona. Maar zijn beste resultaten zijn naar eigen zeggen zijn eerste ronde- zeges in de World Cup, in 2011 tegen Wang Hue en in 2013 tegen Radoslaw Wojtazsek. 

Vanaf 21 december is Fier te bewonderen op het Schaakfestival in Groningen. Met zijn hoogste rating ooit van 2653 (huidig 2528) geldt hij op voorhand als een van de favorieten voor de toernooiwinst. Een goed moment om eens nader kennis te maken met de creatieve Braziliaan. En hoe kunnen we dat beter doen dan hem lukraak een paar vragen te stellen? 

Wat is de mooiste plek waar je ooit geschaakt hebt?
‘Een van de mooiste, meest magische plekken waar ik ooit heb gespeeld is het Schaakpaleis in Tblisi. Er stonden daar van die grote magnetische demonstratieborden waar kleine jongens onze zetten aan het publiek toonden. Het stadhuis van Wenen was ook niet mis.’

En de raarste plek?
‘Dat moet een supermarkt zijn geweest. De lage borden waren vlakbij de vriesafdeling. Een goede prikkel om niet te verliezen.’

Welke vraag wordt je het vaakst gesteld als schaker?
‘En wat doe je voor je beroep?’

Als je een opening kan verbieden, welke zou dat zijn?
‘Berlijns! De jaren negentig was een prachtige tijd…’

Speel je tegen het bord of tegen je tegenstander?
‘Altijd tegen m’n tegenstander. Hoewel je soms ook niet onder de situatie op het bord uitkomt…’

Hoe zou je je speelstijl willen omschrijven? 
‘Ik beschouw mezelf als een chaotische speler. Ik voel me op me gemak wanneer ik niet begrijp wat er in m’n partij gebeurt. Soms komt er een strategische stelling op het bord, maar dat is dan meestal niet mijn schuld.’

Zegt speelstijl iets over iemands persoonlijkheid?
‘Absoluut. De manier waarop iemand over schaken denkt kan niet heel anders zijn dan de manier waarop iemand over het leven denkt. Dat gezegd hebbende; ik ben niet heel chaotisch als mens. Maar er zijn zeker gelijkenissen tussen mij als schaker en als mens.’

Hoe zou je de schoonheid van schaken uitleggen aan iemand die het spel helemaal niet kent?
‘In dit opzicht verschilt schaken niet zoveel van andere sporten. Het zijn die ongelooflijke, onvoorspelbare momenten. Deze vonkjes van gekte maken schaken zo mooi. Een goed eindspel kan simpel en effectief zijn, maar tegelijkertijd prachtig, net als een magische truc.’ 

Waar ben je dagelijks het meeste tijd mee kwijt, behalve schaken en slapen? 
‘Thuis besteed ik natuurlijk veel tijd met familie en vrienden. Tijdens toernooien luister ik heel veel muziek.’ 

Wat is beste schaker die nooit wereldkampioen werd? 
‘Morphy!?’

Wat is het grootste misverstand over schakers? 
‘Dat we nerds zijn.’

De snelste winst, de meest sadistische winst of de mooiste winst? 
Lastig kiezen tussen de laatste twee, maar ik ga toch voor de mooiste overwinning.

Aan welke partij zullen we je blijven herinneren? 
Ik hoop aan een overwinning. Als ik moet kiezen, dan misschien Fier – Ryan (2009).

Meer interviews met deelnemers van het Schaakfestival vind je hier 

 

 

 

 

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Pieter Priems 14 december 2019

    Inderdaad een magische partij https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1601053

    [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2019/12/t_dos_santos_fier_ryan_2009.pgn][/pgn]

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.