Schaakfestival ronde 2: Oude rekeningen en onaangename massages

Het lijkt een moderne klassieker op het Schaakfestival: Michal Krasenkow – Nick Maatman. Het is al de derde keer dat ze elkaar treffen in Groningen. Maatman heeft goede herinneringen aan hun onderlinge partijen. Vorig jaar versloeg hij de Pool en behaalde hij zijn IM-titel. Ook in 2016 won de student Filosofie aan de RUG al eens verrassend van de voormalig wereldtopper. Maar grootmeester Krasenkow laat zich niet driemaal op rij in de luren leggen. De partij begon als een beschaafd Damegambiet, waarin wit zoals altijd een tikje beter staat. Al snel daarna heeft Krasenkow echter alle positionele troeven in handen, zwart kan alleen maar verdedigen en moet afwachten waar de klap gaat vallen.

‘Een beetje wel’, antwoordde Michal Krasenkow direct na de partij die hij inderdaad won, op de vraag of er nog revanche-gevoelens speelden. Dat kan je de doorgewinterde GM natuurlijk niet kwalijk nemen. En de wraak was zoet. De slotstelling spreekt wat dat betreft boekdelen:

Overigens was Krasenkow vooral blij met de goede start van het toernooi. In Groningen begon hij in 2016 met een halfje uit 3 en vorig jaar met 0 uit 2. Dit jaar dus geen Zwitsers gambiet voor de vriendelijke grootmeester.

Op bord 2 kon de scherpe Siciliaan tussen FM Zyon Kollen en GM Sargsyan lange tijd alle kanten op, maar in de tijdnoodfase kantelde de partij richting de Armeense grootmeester. Materieel bleef het lange tijd in evenwicht, maar na 42…Dd4!

kan wit niet langer verhinderen dat zwart er met al zijn spullen vandoor gaat. Er dreigt domweg te veel. Na 43.Tb3 Txb3 44.Da8+ Kg7 45.cxb3 Dg1+ 46.Kb2 Dxg2+ 47.Ka3 Pf6! verloor wit een stuk en de partij.

Nationaal kampioen Lucas van Foreest mikte met wit op een klein Catalaans plusje tegen Onno Elgersma, gevolgd door een onaangename massage. Lucas laat zien dat lopers heel ongelijk kunnen zijn. Zijn zwartveldige loper controleert op d4 het hele bord, maar de loper van zwart is echt volkomen nutteloos. Gert Ligterink had het ooit over een ‘dood stuk hout’, welnu dit is er weer eentje.

Lucas van Foreest met wit tegen Onno Elgersma (Foto: Harry Gielen)

Niet alleen fraai positiespel van Van Foreest, maar ook de tactische afronding in zijn partij tegen Onno Elgersma mocht er zijn.

Hier speelde wit 32.g6! met als idee 32…hxg6 33.Tg5 Dh6 34.h5! gxh5 35.Tcg1 en de zwarte stelling stort in. Zwart hield de stelling daarom gesloten met 32…h6, maar nu speelt hij in feite met een dame minder. Dat is een luxe die je je tegen de kampioen van Nederland niet kunt veroorloven. Het is nu een kwestie van even lijnen openen op de andere vleugel, en klaar. Dat ging als volgt: 32…h6 33.Tg3 Tb7 34.Kg2 a5 35.Tc2 Tc8 36.bxc4 dxc4 37.Tb2 Txb2 38.Lxb2 Ld5 (of 38…c3 39.De5!39.De5 Lxf3+ 40.Kf2 en 1-0.

Migchiel de Jong leek dwars door de panty te gaan tegen Sipke Ernst. Na 20.Ld3 speelde hij het krachtige 20…Pxa4! met als idee 21.Pxa4 Pb4+ 22.axb4 Lxa4 en zwart wint. Sipke deed daarom 21.Pb5 waarna zwart niet voortzette met het sterke 20…Pb4+!. In plaats daarvan speelde Migchiel – zonder al te veel nadenken – het zwakkere 20…Pd4, waarna Sipke de partij langzaam maar resoluut naar zich toetrok.

De Groningse Fries Ernst tegen de Friese Fries De Jong. (Foto: Harry Gielen)

Via een zwaarbevochten overwinning op de Amerikaan Nikhil Kumar kwam ook de Braziliaanse grootmeester Alexandr Fier op 2 uit 2. Eerst een hele berg theorie in de Grunfeld, toen een nieuwtje van Kumar (13.Pe5!?) in deze duizelingwekkende variant.

Alleen superkenners als Vachier-Lagrave en Wei Yi durven rond te wandelen in dit mijnenveld, maar Fier dus ook.  Hierna golfden de kansen heerlijk op en neer, maar na 22…Lb5! werd duidelijk dat alleen zwart op winst mocht hopen.

Ook noemenswaardig was eerste beslissing van de dag aan de topborden. Die was te wijten aan de Tsjech Simet, die met wit alles deed wat God verboden heeft en na amper veertien zetten al tegen een onvoorstelbare puinhoop aankijkt. Pion achter, hopeloze stelling, en Thomas Beerdsen sleepte geruisloos het punt binnen.

Het toernooi is natuurlijk meer dan de A-groep. Vandaag begonnen ook de Vierkampen en natuurlijk is ook de B-groep al twee ronden ver. Op bord 1 van die sterk bezette groep, met spelers met een rating tot 2100, koos titelfavoriet Victor Akotchik tegen Mark Bloem voor de Gunderam Verdediging. Wie? Juist ja, de Gunderam Verdediging, die na 1. e4 e5 2. Pf3 De7?! op het bord verschijnt.

Misschien tamelijk obscuur, maar dus ook weer niet zo slecht als het misschien op het eerste gezicht lijkt. En toevallig ook een van de favoriete openingen van een van de hoofdsponsoren, Kees Eldering van Hotels.nl. Dat openingen ook niet alles zeggen, blijkt uit het feit dat de stelling na een zet of 16 alweer ongeveer in balans was:

Akotchik bereikte dus al snel een dynamische maar ongeveer gelijke stelling. Hij moest daarna nog wel hard en lang vechten om het punt binnen te slepen, en was als een van de laatste in de toernooizaal bezig . Ook clubgenoten en mede-favorieten Edim Salihbegovic en Jorn Torenbosch waren niet op tijd voor de avondmaaltijd thuis; dat straatgevecht eindigde uiteindelijk in remise.

Victor Akotchik (rechts) wacht geduldig op wits derde zet. (Foto Harry Gielen)

De B-groep houden we scherp in de gaten. Behalve een Akotchik, een Salihbegovic en een Torenbosch zijn de andere favorieten voor de toernooizege in deze groep volgens onze welingevoerde verslaggever: een Slagter, een Labruyere, een De Jong en een Noordenbos.

 

– Erik Hoeksema en Benno de Jongh –

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.