Schaakfestival ronde 1: Nog geen gekkigheid in Grunn

De eerste ronde van open groepen zijn altijd tricky. De doorgewinterde favorieten weten: ‘Er is ten minste altijd één verrassing, en dat is prima, zolang ik dat maar niet ben…’ Op bord 7 nam de Duitse GM Hagen Poetsch daarom het zekere voor het onzekere. Hij begon de partij tegen Gronings toptalent Machteld van Foreest agressief met het romantische, maar nog altijd levensgevaarlijke Evans Gambiet.

Machteld van Foreest in de danktank (Foto: Harry Gielen)

Na 7…exd4 8. Db3 De7 9. 0-0 is het moeilijk voor zwart: 9…Pf6 is bijvoorbeeld al linke boel vanwege 10. La3. Na even denken kwam Maggie met 9…Tb8 en had wit twee manieren om voort te zetten: 10. a4 of Lg5.

Na 13…Pxe4? (koning veiligstellen met 13…0-0 was een prioriteit!) 14. Lxe4 Dxe4 15. Pbd2 Df5 16. d5 Pe7 17. d6 knalt Poetsch de stelling open en Machteld wist het niet droog te houden: 1-0.

Op bord 1 leek het aanvankelijk hard te gaan in de doorgaans rustige pet-line van de hoogstgeplaatste GM Sergey Tiviakov tegen FM Joris Kokje. De Groninger miste met wit wat kleine kansen maar had na de opening alsnog een goede stelling te pakken.

Na 13…Pd5 14. Lg3 moest zwart al de verdediging 14…Lh6 met idee 15. c4 Pf4 vinden. Na 14…Tc8 was 15. Pxa7 sterk: optimaal gebruik maken van de ongedekte stukken (Th8 en Pa7). ‘Tivi’ ging verder met 15. Te1 e6 16. Pbxd4 (Pxa7 kwam ook weer in aanmerking!) en heeft een flink voordeel te pakken.

Tiviakov in het rood tegen Kokje in het grijs. (Foto: Harry Gielen)

Voordeel dus, met een snelle winst? Nee, het liep iets anders voor Tivi, en de partij eindigde in remise. Een knap resultaat voor Kokje.

Kokje: ‘Ik had hier wel 36…Pf4 gezien, maar ik had niet het gevoel dat het heel veel was. Het vervlakte allemaal na 36…Te8, maar het leek me een prima stelling. Hij verraste me vervolgens met het remiseaanbod. Daar ben ik denk ik wel goed mee weggekomen na de mislukte opening.’

GM Shant Sargsyan was trouwens als eerste klaar op de topborden. Hij pakte met wit het Konings-Indisch van Tim Grutter hard aan.

Wit pakte hier door met 21. d6 Dd7 22. Pc7 en de Armeniër heeft een geweldige stelling te pakken. Niet veel later won Sargsyan ook daadwerkelijk, het ging erg hard aan toe in deze partij.

Ook GM Michal Krasenkow pakte het voortvarend aan tegen William Woong uit Singapore. De Pool hield vast aan de geofferde pion in het Koningsgambiet.

15…h5 16. Df1 g4 17. hxg4 hxg4 18. Ph2 Dh4 en de witte koning komt in de problemen: 19. Ld3 (19. Lxf4 g3 is het ook niet voor wit) 19…g3 20. Pf3 Dh5 en er is niets zinnigs te verzinnen tegen iets als …Lg4. Krasenkow kiest voor een andere manier: met 19…f3 dwingt hij een stukoffer af en de partij duurde hierna niet lang meer: 0-1.

Toch hing er een tijdje een verrassing in de lucht. FM Esper van Baar had tegen de Russische GM Evgeny Gleizerov tactisch kunnen toeslaan met een geweldige combinatie.

Met 27. Tc7! Dxc7 28. Pe6+ Ke7 (28…Kf7 29. Dxg7 Ke8 30. Pxc7#) 29. Dxg7 Lf7 30. Pxc7 Pxe1 31. Pxa8 had wit groot voordeel kunnen pakken. In tijdnood ging wit voor 27. Pxd3 Te8 28. Tc5? en tikte Gleizerov het hard uit: 0-1. ‘Ik zag zijn mogelijke combi te laat,’ aldus ‘De Graaf’, ‘maar had geluk dat hij ‘m helemaal niet zag.’

Lucas van Foreest (Foto: Harry Gielen)

Ook Nederlands kampioen Lucas van Foreest sloeg toe, juist in een fase waarin er weinig aan de hand leek voor zijn tegenstander Rembrandt Bruil.

Na 32. Tf1? (beter was 32. Td2) kwam 32…Tc1! en wit hield het niet meer droog: 0-1

Overigens is het Schaakfestival niet alleen interessant op de topborden. Zo is het jaarlijkse Student Christmas Chess gewonnen door Oleksandrr Zheliuk. Dat toernooi is bedoeld voor studenten die niet voor een club spelen of een rating hebben onder de 1500. Zheliuk speelt wel veel online en hij won al zijn vier rapid partijen. Samen met een bye betekent dat een score van 4,5 uit 5. Dat is eervol, maar dat niet alleen: de student mocht ook 100 euro in z’n zak steken. Tweede werd Jim Klooster met 4 uit 5. Derde werd Bargan Ogurlu met 3 uit 5. Hij stond in z’n laatste partij tegen Merlijn Heijmans verloren, maar kwam met een fraaie truc.

Altijd beren-gezellig, maar ook spannend: Christmas Student Chess.

Behalve de remise op bord 1 tussen Tiviakov en Kokje waren er geen grote verrassingen. Later vandaag een verslag van ronde 2.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.