Keep It Simple met Sielecki

Sinds kort is er een nieuw boek van Christof Sielecki beschikbaar: Keep it Simple 1.d4. Dat is de opvolger van Keep It Simple 1.e4. Hoewel de boeken totaal verschillende openingen behandelen (1.d4 en 1.e4), is de opzet hetzelfde. Dat valt onder andere op te maken uit de ondertitel, die in beide gevallen hetzelfde luidt: “A Solid and Straightforward Chess Opening Repertoire for White”. Ook de inleiding komt grotendeels overeen. Daarin worden de ‘Keep It Simple’ richtlijnen uiteengezet. Daarover later meer. Laten we beginnen met een korte introductie over de auteur.

Christof Sielecki is een Duitse meester, met een rating boven de 2400. Hij heeft drie schaakboeken geschreven. Naast de twee ‘KIS’-boeken, komt ook Opening Repertoire: Nimzo and Bogo Indian van zijn hand. Dat boek is gepubliceerd in 2015, en in de loop der jaren heb ik er het nodige plezier aan beleefd. Verder moet gezegd worden dat Sielecki vooral online actief is. Zijn YouTube kanaal ChessExplained wordt veelvuldig bezocht, en ook op Chess24 en LiChess kun je moeilijk om hem heen. Het meest actief is hij echter op Chessable.

Chessable

In 2018 verscheen er al een artikel van Han Schut op Schaaksite waarin Chessable besproken wordt, en niet zo lang geleden volgde een update. Zoals Schut aangeeft, is de kerngedachte achter Chessable het concept van spaced repetition. Steeds meer schakers maken gebruik van de website, wat ongetwijfeld samenhangt met het feit dat uitgeverijen steeds meer boeken beschikbaar stellen. De zaken gaan zo goed, dat wereldkampioen Magnus Carlsen besloten heeft de site over te nemen. Daarmee gaat een flinke investering (van £500.000) gepaard.

Chessable is dus hard aan het groeien, en dat is voor een deel te danken aan Sielecki. De meeste boeken die te vinden zijn op Chessable worden eerst op papier uitgebracht en vervolgens online aangeboden. In het geval van de Keep It Simple boeken is het andersom gegaan. Het openingsrepertoire van Sielecki was in beginsel alleen op Chessable te vinden, in combinatie met 17 uur aan bijbehorende video’s. Pas later is het materiaal aangepast om in boekvorm te verschijnen. Aan de inhoud is verder weinig veranderd, al zijn de (papieren) boeken op enkele punten verbeterd.

Hoe hou je het makkelijk?

Wat is de gedachte achter de Keep It Simple boeken? Sielecki schrijft dat een hoop openingsboeken veel te ingewikkeld zijn voor de gemiddelde schaker. Als voorbeeld noemt hij de boeken van Boris Avrukh. Zijn vierdelige serie over 1.d4 bevat maar liefst 1768 pagina’s in totaal! En hoewel het kwalitatief uitstekende boeken zijn, is het repertoire veel te ingewikkeld en uitgebreid voor de meeste schakers. Dat doet Sielecki anders in zijn Keep It Simple boeken. Hij hanteert onderstaande richtlijnen:

  • De gekozen varianten zijn simpel te leren
  • Het moet mogelijk zijn om zelf een goede zet te verzinnen als je out of book bent
  • De varianten zijn niet per se kritiek, maar wel oncomfortabel voor de tegenstander

Keep It Simple 1.e4

Hoe pakt dat in de praktijk uit? Voor welke varianten heeft Sielecki gekozen? Laten we eerst Keep It Simple 1.e4 erbij pakken. Het boek is verdeeld in vijf delen. Deel I behandelt 1.e4 e5. In dat geval wordt gekozen voor het Schots Vierpaardenspel (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pf6 4.d4). Geen gekke keuze, gezien de richtlijnen. De opening is makkelijker te leren dan bijvoorbeeld het Spaans of het Italiaans, en je krijgt gezonde stellingen waarin je zonder al te veel problemen goede zetten kunt verzinnen. Of het oncomfortabel is voor de tegenstander durf ik niet te zeggen, op hoog niveau eindigen partijen in deze opening vaak in remise.

Maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk. De Keep It Simple boeken zijn niet bedoeld voor schakers op hoog niveau, en in de praktijk speelt wit in principe op twee resultaten. Dat is iets waar Sielecki vaker naar op zoek is in zijn ‘KIS’-boeken: stellingen waarin je eigenlijk weinig fout kunt doen. En ook al staan deze ‘gezonde’ stellingen objectief gelijk, in de praktijk is het vooral de zwartspeler die moet oppassen. Als hem dat lukt dan heeft hij het halve punt meer dan verdiend. Zo niet? Dan ga je er alsnog met het punt vandoor. Verliezen is (bij normaal spel) vrijwel uitgesloten.

Wat is er nog meer te vinden in het boek? Tegen het Siciliaans (deel II) kiest Sielecki voor de Rossolimo variant met 3.Lb5. Een solide variant, waarin wit weinig risico loopt. Toch een variant die de meeste Siciliaans spelers niet als prettig ervaren (ikzelf niet althans). De Caro-Kann (deel II) wordt met 2.Pc3 bestreden en het Frans (deel IV) met 3.exd5. De ruilvariant! “Really?” vraagt Sielecki zich hardop af in de inleidende tekst. Eerlijk gezegd had ik zo mijn twijfels, maar ik moet toegeven dat Sielecki me heeft overtuigd van zijn keuze. Vaak is De2+ een irritante zet, en zelfs de wereldkampioen heeft het een aantal keer geprobeerd. In deel V komen de overige zetten (onder andere 1…d6, 1…g6, 1…d5 en 1…Pf6) aan bod.

Keep It Simple 1.d4

Hoe zit het met Keep It Simple 1.d4? In principe is het 1.d4 repertoire meer samenhangend dan het 1.e4 repertoire. Sielecki raadt een opzet aan met 1.d4, 2.Pf3, 3.g3, 4.Lg2, 5.0-0 en in de meeste gevallen 6.c4. Makkelijk te leren dus! In beginsel wel, omdat zwart eigenlijk niet kan voorkomen dat wit deze opzet inneemt. Maar om voordeel te bereiken (of eigenlijk: om een prettige stelling te bereiken!) moet wit goed op de hoogte zijn van de verschillende nuances.

In dat opzicht lijkt het 1.d4 repertoire toch iets minder “simpel” dan het 1.e4 repertoire. Dat blijkt ook uit het aantal bladzijdes (432 voor het 1.d4 boek en 375 voor het 1.e4 boek). Op de kaft van beide boeken is de volgende tekst te vinden: “Ambitious players rated 1500 or higher will get great value out of studying this extremely accessible book.” Dat is zeker waar voor het 1.e4 repertoire. Het 1.d4 repertoire is toch iets moeilijker te begrijpen voor mijn gevoel.

Keep It Simple 1.d4 is opgedeeld in vier delen. Deel I gaat over 1.d4 d5. Openingen als de Tarrasch, de Omgekeerde Grünfeld (1.d4 d5 2.Pf3 Pf6 3.g3 c5 4.Lg2 cxd4) en de Catalaan passeren de revue. In deel II staan de openingen met …g6 centraal. Denk aan het Koning’s Indisch, de Grünfeld en de Benoni. Vervolgens worden in deel III de “flexible set-ups” besproken, waaronder het Dame Indisch. Het laatste deel (deel IV) gaat over scherpe en onconventionele openingen, zoals bijvoorbeeld de Benko, de Schmid Benoni en het Hollands.

Sielecki schenkt veel aandacht aan de varianten waarin zwart gebruik probeert te maken van het uitstellen van c4. Dat kan door zelf …c5 te spelen (zoals in de Omgekeerde Grünfeld), maar ook door de zet te voorkomen met …b5. Hoofdstuk 10 gaat bijvoorbeeld over 1.d4 d5 2.Pf3 Pf6 3.g3 e6 4.Lg2 b5, een variant die door zowel Avrukh (in Beating 1.d4 sidelines) als Ntirlis (in Playing 1.d4 d5) wordt aangeraden. De lezer wordt gewaarschuwd dat deze variant waarschijnlijk vaker dan verwacht op het bord zal komen. Sielecki lijkt overigens niet onder de indruk te zijn van deze opzet, en zijn analyses bevestigen dit vermoeden.

Iets waar ik persoonlijk nieuwsgierig naar was, is wat Sielecki aan zou raden tegen 1.d4 Pf6 2.Pf3 e6 3.g3 b5. Deze variant speel ik regelmatig met zwart. Voor mijn gevoel is het principieel. Wit wordt “gestraft” voor het uitstellen van c4, al moet ik toegeven dat de pion op b5 ook zwaktes achterlaat. In hoofdstuk 24 is te vinden dat wit “gewoon” verder gaat met 4.Lg2 en 5.0-0, al is 4.Lg5 een interessant alternatief (maar te ingewikkeld naar de smaak van Sielecki). De conclusie is dat 3…b5 prima speelbaar is voor zwart, maar dat hij nauwkeurig moet blijven spelen. En zelfs als hij dat doet, kan wit het blijven proberen in een “low-risk position”.

Conclusie

Christof Sielecki (www.chessexplained.com)

Christof Sielecki heeft uitstekend werk afgeleverd met Keep it Simple 1.e4 en Keep it Simple 1.d4. De boeken zijn erg toegankelijk. Geen onnodig ingewikkelde varianten of pagina’s met eindeloze analyses van varianten die toch nooit op het bord komen. Nee, alleen de belangrijkste varianten worden behandeld. Sielecki zorgt ervoor dat je met een gezonde stelling uit de opening komt. Beide boeken zijn meer dan geschikt om een solide en praktisch witrepertoire op te bouwen.

Boek: Keep it Simple: 1.e4: A Solid and Straightforward Chess Opening Repertoire for White
Auteurs: Christof Sielecki
Uitgeverij:  New in Chess
ISBN-nummer: 9789056918057
Pagina’s: 375
Gepubliceerd: 16 november 2018

Boek: Keep It Simple 1.d4: A Solid and Straightforward Chess Opening Repertoire for White
Auteurs: Christof Sielecki
Uitgeverij:  New in Chess
ISBN-nummer:  9789056918675
Pagina’s: 432
Gepubliceerd: 23 november 2019

Link naar onze recensenten met hun recensies.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.