Schaakfestival ronde 3: Wankele vestingen en droog kruit

Tijdens de derde ronde begint het toernooi pas echt, luidt het gezegde onder grootmeesters. Sterke schakers die in de eerste ronde punten laten liggen hoor je dat nooit zeggen, maar er zit waarschijnlijk een kern van waarheid in. Het begin is altijd even wennen tegen de op papier mindere goden. En daarna begint het echte werk.

We constateerden na de tweede ronde nog dat Michal Krasenkow het toernooi goed was begonnen, in tegenstelling tot eerdere keren in Groningen. Daar kwam in de derde ronde een eind aan, want Thomas Beerdsen ontmantelde de vesting die de Pool had opgetrokken.

Krasenkow wist geen raad met een pionoffer van Beerdsen. Na 22.La2 wist hij niets beters te verzinnen dan 22..Lb4 23.Tf5! Lxc3 (wijkt de dame dan wint wit met Tf5-h5) 24.Txe5 Lxe5.

Een puur defensief dame-offer, zwart hoopt door zijn controle over de zwarte velden de stelling remise te kunnen houden. Dat bleek ijdele hoop te zijn. Binnen de kortste keren scheurde Thomas de wankele vesting aan flarden.

Er volgde nog 25.Tf1 Pd7 26.h4 Lf6 27.h5 Kh8 28.Df5 Tfe8 29.c3 b6 30.Td1 Pf8 31.h6!

Wit breekt de stelling verder open en het wordt nu een bloedbad. De rest had Krasenkow zich kunnen besparen. Beerdsen op heerlijk onbekommerde wijze naar 3 uit 3!

Thomas Beerdsen speelt 1.e4 tegen Michal Krasenkow (Foto: Harry Gielen)

Na een remise in de eerste ronde heeft Sergey Tiviakov zich weer keurig hersteld met twee overwinningen op rij. Hij is weer ‘onder de mensen’. Vandaag leek hij voor een mooi strategisch meesterwerkje te hebben gezorgd. Het zwarte tegenspel op de koningsvleugel neutraliseren combineerde hij heel handig met het in beweging zetten van een vrijpion. De slotfase van zijn partij tegen Ivo Maris:

Wits laatste zet – 36.d6 – was niet de beste maar Ivo had zich al geschikt in een nederlaag en speelde snel 36…f6 om toch nog op winst te spelen met De5+. ‘Tivi’ bracht nu zijn koning in veiligheid en na 37.Kd3 Lf1+ 38.Kc3 De5+ 39.Kb3 b5 40.d7 bxc4+ 41.Ka3 gaf zwart zich gewonnen.

De engines hadden net als Ivo gezien dat in de diagramstelling zwart eeuwig schaak kan houden via 36...Lf5+! 37.Kd4 Dg7+! 38.Ke3 Dg1+! Daarom moest de dame naar g7 en niet naar f6, zwart moet steeds de beschikking hebben over een schaakje op g1. Na 38…Dg1+ kan wit niet uit het eeuwig schaak lopen. Ach, een klein vlekje op een verder voorbeeldige partij.

Ivo Maris vlak voor zijn partij tegen ‘Tivi’. (Foto: Harry Gielen)

Ook na de partij kon de Groningese FM nog lachen. Hij spoelt waarschijnlijk vanavond de nare smaak weg door als een beest tekeer te gaan bij SISSA Kerstblitz.

In een woeste Franse partij sloeg Nico Zwirs toe over de zwarte velden. We komen erin na 28.Db4…

Zwart moet rekening houden met Tc3, dus de menselijke reflex is 28…Kb8 en dat speelde Gleizerov ook. Beter was 28…Te8 om 29.Tc3 met 29…Lc6 te beantwoorden, en zwart doet nog mee. Na 28…Kb8? ging het snel mis met Gleizerov, die om zijn statige taalgebruik door zijn landgenoten ook wel ‘De graaf’ wordt genoemd. Er volgde 29.Tc3 Dd7 30.e6! Dd1 31.Df4+! en zwart gaf op, hij gaat mat of verliest materiaal. Een mooi punt voor Nico Zwirs, er gaan immers dagen voorbij dat je niet van een Russische grootmeester wint.

Nico Zwirs, die zich minstens een jaar lang volledig op het schaken wil richten. (Foto: Harry Gielen)

Nico Zwirs won dus van Gleizerov, en niet veel later rekende Sipke Ernst af met Mikhail Ulybin. Gleizerov speelde te snel in een moeilijke stelling, maar te snel spelen – dat zal Ulybin niet gauw gebeuren. Zijn probleem: hij denkt juist veel en veel te lang na. Zijn openingszet kostte hem al tien minuten en zo ging het maar door. De partij werd – hoe kan het ook anders – beslist door een blunder in tijdnood – Ulybin-Ernst, stelling na 34…Dg6

Het zou na 35.e6 nog een heel gevecht kunnen worden, maar Ulybin vergreep zich aan 35.Ph3? Niet onlogisch in je laatste seconde, er dreigt Dxe7 en ook Pf4 is een idee. Het antwoord van Sipke Ernst kwam als een koude douche. 35…Lxh3! 36.Dxh3 (of 36.Dxe7 Dc6! en wit gaat mat op g2, deze finesse had Ulybin even gemist) 36…Lb6 37.Ta2 Tf3! (Dreigt zowel Txg3+ als Txc3, het is uit) 38.Dc8+ Te8 en wit gaf op.

Liam Vrolijks remise tegen Shant Sargsyan is niet een om heel lang bij stil te staan. Maar het moet gezegd: zo’n partij moet je met zwart maar even kunnen spelen. Wit speelt een opening voor twee resultaten en de jonge IM hield de rijen gesloten. Op topniveau een veel geteste variant, waarin menig zwartspeler is bezweken. Al met al een professionele remise van Vrolijk.

Nikolas Lubbe en Alexandr Fier. Sipke Ernst kijkt belangstellend toe. (Foto: Harry Gielen)

GM Alexandr Fier ging hard ten onder tegen IM Nikolas Lubbe. Na het elegante 35…Le3! is het mat op h2 onvermijdelijk. De Duitser is in vorm en jaagt op zijn volgende GM-norm.

Lucas van Foreest deelde het punt met de Armeense IM Artur Davtyan. Benoni’s zijn meestal zeer dynamisch en ook nu leek er telkens iets scherps in de lucht te hangen. Ook tijdens de analyse met de grote, houten stukken was de een na de andere wilde variant te zien. Eerder op het kleine bord echter koos de Nederlands kampioen voor een zetherhaling in ongeveer gelijke stelling. Naar eigen zeggen hield Lucas zijn kruit droog voor de SISSA Kerstblitz van vanavond…

Lucas van Foreest denkt na en poseert tegelijkertijd. (Foto: Harry Gielen)

Tot slot: Fotograaf Harry Gielen viel het op dat veel deelnemers wel héél diep in de denktank zitten. Of vonden ze hun eigen stelling soms echt niet om aan te zien?

Vanavond weer een verslag. Dan ook meer aandacht voor de apotheose in de Vierkampen en ontwikkelingen in de B-groep.

– Erik Hoeksema en Benno de Jongh – 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.