Schaakfestival Match #1: Nijboer verrast De Boer en slaat eerste slag

De University Challenge is onderdeel van een lange traditie tijdens het Schaakfestival. Een ervaren grootmeester neemt het op tegen een jong talent uit het Noorden. Dit jaar is dat Friso Nijboer tegen Eelke de Boer, op voorhand een interessante match. Het zijn allebei scherpe spelers die hun tegenstanders zo snel mogelijk naar de strot vliegen. Op voorhand is de ervaren NIjboer huizenhoog favoriet, een kleine nederlaag zou al een mooi resultaat zijn voor de jonge FIDE-meester uit Groningen.

Friso Nijboer had vrijwel de gehele partij het overwicht (Foto: Harry Gielen)

Nijboer, die al een leven lang Siciliaans of Pirc speelt tegen 1.e4, verraste iedereen door met 1…c6 te antwoorden, de degelijke Caro-Kann. Dat heeft hij nog nooit eerder gespeeld, dus alle voorbereiding van Eelke de Boer kon vermoedelijk meteen de prullenbak in. Binnen het degelijke kader van deze opening pakt Nijboer de zaken wel scherp aan: met 13…b5 heeft hij een pion in de aanbieding gedaan. Als wit het aanneemt, krijgt zwart open lijnen op de damevleugel en een mooi stopveld op d5 voor zijn paard. Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.