Schaakfestival ronde 5: Baseliners en tijdnoodjunks

Sipke Ernst kreeg met de zwarte stukken tegen Nikolas Lubbe zijn voorbereiding op het bord. Na een zet of twintig was Ernst naar eigen zeggen ‘blij en opgelucht’. Daarna kabbelde de partij op bord 1 een tijdje rustig verder. Zwart had een kleine zwakte op c5, terwijl wit met f2-f4 zijn koningsstellling een beetje heeft verzwakt.

Daarna verklootte Ernst het toch een beetje, zei hij. ‘Ik had me na de opening meer van deze partij voorgesteld.’ Hij leek nog even in de problemen te komen, maar dankzij de ongelijke lopers hield hij een eindspel met minuspion vrij eenvoudig remise.

Echt gevaarlijk werd het nooit, meent Ernst. ‘Hij heeft namelijk de verkeerde ongelijke loper’, aldus de grootmeester uit Groningen.

Nikolas Lubbe en Sipke Ernst, beiden in volledige concentratie (Foto: Harry Gielen)

Nico Zwirs zal de slaap moeilijk kunnen vatten vanavond. Hij overspeelde Krasenkow, liet de winst glippen en miste tot overmaat van ramp ook nog remise. En dat allemaal binnen een paar zetten! Na 22…d5 

had hij 23.Lh3! moeten spelen, van belang is dat na 23…dxe4 24.Pxe4! de complicaties in wits voordeel uitvallen.Na 23.Txf7 dxe4 kan wit volgens de computerprogramma’s nog remise maken met het duizelingwekkende 24.Tg7+ Kh8 25.Tff7 maar na het gespeelde 24.Pxe4 Lxe4 25.Dxe4 Td2!

zijn de kansen gekeerd. Zwart staat nu gewonnen, al gebeurde er nog heel veel voordat zwart het punt binnen had. Met wit speelt Krasenkow ragfijn positiespel, met zwart is hij bereid langs afgronden te gaan.

Het baseline-duel tussen Sergey Tiviakov en Liam Vrolijk is geheel volgens verwachting remise geworden. Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.