Schaakfestival ronde 7: Zware Koningsindiërs en een Indiase stunt

Nikolas Lubbe was tot nog toe erg goed bezig met solide remises en overwinningen op de ene na de andere grootmeester. Was hier een verrassing in de maak? Zou de Duitse IM behalve zijn tweede grootmeesternorm wellicht ook een gooi kunnen doen naar de titel?

Nikolas Lubbe en Liam Vrolijk (Foto: Harry Gielen)

Na ronde 7 was Lubbe weer met beide benen terug op aarde. In zijn partij tegen Liam Vrolijk kwam er een Semi-Slav met een snelle b3 op het bord. Wit had waarschijnlijk Pxc6 in plaats van Td1 moeten spelen. Nu kwam Lubbe kwam al snel in de knel met zijn ontwikkeling. Na 14…Le6

leek  15.f4 uit nood geboren om de druk enigzins te verlichten. Na Ld6 16.f5 Ld7 17.Pxd5 Pxd5 18.Txd5 Lc6 moet Vrolijk zich al flink op z’n gemak hebben gevoeld.

Wit heeft een pion gewonnen, maar zwart heeft alle troeven in handen. Druk aan alle kanten op de witte stelling, en behalve een slechte ontwikkeling heeft wit ook nog allerlei zwaktes. Geen pretje om om deze ellende te verdedigen, zo bleek. Vermoedelijk is dit ondanks de pluspion al niet meer te redden voor wit, zijn stelling is gewoon te slecht. Zwart had al snel zijn pion weer terug, en de definitieve beslissing viel na 29…Te4! 

De witte d-pion gaat verloren. Er volgde nog 30.d5 Td4 31.Le2 Txd2! 32.Txa1 Lb5! 33.Te1 Txa2 34.d6 Kf8 en wit gaf op, zwart wikkelt op zijn gemak af naar een gewonnen pionneneindspel. Volgens Vrolijk had wit ergens in de partij zijn e-pion moeten offeren om zo te kunnen rokeren en uit de kramp te komen.

Lucas bekijkt de puinhopen van de openingen (Foto: Harry Gielen)

Een dubieuze, scherpe opening had Lucas van Foreest zomaar fataal kunnen worden, maar Mikhail Ulybin greep mis. Na 11…Lb7  leek alles weer in orde voor zwart.

Wit offerde een loper op g6: 12.Lxg6+! hxg6 13.Dxg6 Pf7 en hier had wit 14.Lg7! Tf8 15.Dh7 Txg7 16.Dxg7 moeten spelen, de zwarte stelling is dan niet te hanteren. Een voorbeeldje: 16…Lxd5 17.Dg8+ Lf8 18.Ph4! Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.