Nijboer wint University Match, maar De Boer redt op valreep de eer

Zoals verwacht heeft Friso Nijboer de University Match in Groningen gewonnen. In de laatste twee partijen wist hij zijn voorsprong nog uit te breiden tot 3.5-0.5. Er dreigde zelfs een “whitewash” maar in de laatste partij wist tegenstander Eelke de Boer met zwart goed stand te houden en zo toch nog met een remise op het scorebord te komen.

Naast dat Friso een betere speler is, kwam zijn succes in deze match ook door een goede voorbereiding. Hij speelde nieuwe openingen of zijvarianten in hem bekende openingen en kreeg daar steeds goede stellingen mee. Nijboer 2.0 zou je het kunnen noemen. In het verleden was hij iemand van de mainlines, maar hij verklaarde in een interview dat hij daar een beetje spijt van heeft. Hij verwees naar een bekende vegetarisch etende grootmeester uit Amsterdam die vaak rommel speelt maar dat wel goed kent waardoor het voor de verraste tegenstander moeilijk wordt om daar goed op te reageren. Die praktische aanpak heeft voordelen, ziet hij nu. In februari zal Nijboer zijn volgende toernooi spelen (Batavia), ik ben benieuwd of de nieuwe aanpak weer net zo goed zal uitwerken als bij deze match.

Zijn opening in de derde partij was overigens geen verrassing meer, want het werd net als de eerste partij de hoofdvariant van de Caro-Kann. Eelke was dit keer dus wel voorbereid en speelde het zonder c4. Maar ook zonder g4, ondanks dat die gebruikelijk is als zwart kort rokeert. Sowieso speelde hij het wat raar met stukken die steeds aan de rand gezet werden. In eerste instantie profiteerde Friso, maar na een fout (vergezeld met een remise-aanbod) kon Eelke gelijke stelling krijgen. Vergezeld van het weigeren ervan kwam een slechte zet en zwart kreeg een gunstig toreneindspel wat soepel uitgetikt werd.

In de vierde partij wel weer een sluwe zijvariant van Friso. h3 is op zich een zet die wit wel vaak doet in het Siciliaans, maar voor d4 gedaan te hebben, dat is toch ongebruikelijk. Het werd toch een Open Siciliaan, maar de Najdorf van Eelke was ontweken. Er kwam een afwikkeling op het bord waarna alleen torens en ongelijke lopers overbleven, maar met het initiatief voor wit. Een onnauwkeurigheid gaf zwart de gelegenheid de ongelijke lopers af te ruilen en het toreneindspel dat overbleef hield Eelke goed remise.

De interviews met Friso Nijboer:

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.