Liam Vrolijk wint Groningen met GM-norm

Vorig jaar deed Liam Vrolijk het al goed in Groningen met een gedeelde eerste plaats. Dit keer ging het nog iets beter: niet alleen won hij het toernooi (dankzij een goede tiebreak), hij haalde ook een grootmeesternorm (zijn tweede) met een overscore van een half punt! Andere normen werden er (zover mij bekend) niet gescoord. Succes was er wel voor de  Duitser Poetsch en de Armeniër Sargsyan die net als Liam 7 punten haalden (en dus een gedeeld eerste plaats), maar wel met minder SB en WP.

Vrolijk was van tevoren wel of niet een kanshebber op de overwinning, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Op rating was hij slechtst tiende geplaatst, maar gezien zijn prestatie van vorig jaar is die van dit jaar geen grote verrassing. Blijkbaar ligt het toernooi van Groningen hem goed. Dat het in de kerstvakantie valt zal ook goed uitkomen, zeker nu hij in zijn eindexamenjaar zit. Even doorbikkelen, examen halen en dan één of twee jaar full-time schaken, de derde grootmeesternorm zal er dan wel komen.

Dit toernooi wierp trok hij in de eerste helft van het toernooi nog niet erg de aandacht. Overwinningen in de eerste twee ronden werden gevolgd door drie remises (o.a. tegen Sargsyan en Tiviakov), wat netjes is, maar niet spectaculair. Via twee overwinningen op IM’s (Zwirs en Lubbe) kwam hij op een gedeeld eerste plaats en toen ging het er echt om. Wit tegen de Georgische Braziliaan Alexandr Fier, die eerder koploper van het eerste uur Sipke Ernst had teruggeroepen. Winst zou niet alleen een concurrent uitschakelen, maar ook een GM-norm opleveren met nog een ronde te gaan. Als de partij iets anders was verlopen had ik geschreven dat terwijl wit vrolijk aanviel zwart fier standhield, maar de werkelijkheid was dat in een scherpe stelling Fier verschillende malen misgreep en Vrolijk daarom soepel won.

Foto gemaakt door Harry Gielen

De norm dus binnen, maar in de laatste ronde stond er nog heel wat op het spel met zwart tegen medekoploper Hagen Poetsch. Winst zou een ongedeelde toernooioverwinning opleveren, remise gedeeld, een nederlaag een domper op de feestvreugde. Liam koos voor de Najdorf, gewaagd in zo’n situatie, aangezien hij er niet veel ervaring mee heeft. Poetsch ging ervoor en offerde op zet 13 een kwaliteit. “Dat zou een remisevariant moeten zijn en ik had het wel kort bekeken, maar ik kon het me niet allemaal herinneren” zei de Rotterdammer na afloop. Het bleek achter het bord lastig te spelen voor zwart. Poetsch herhaalde even zetten, maar ging daarna terecht voor meer en als hij goed had nagedacht op zet 24 had hij vast de torenwinst wel gezien die in de stelling zat. Na twee foute zetten van wit was het stellingsoordeel echter van winst voor wit naar voordeel voor zwart gegaan en de Duitser had geluk dat zijn remiseaanbod werd aangenomen voordat Liam dat doorhad. Al was die sowieso natuurlijk wel opgelucht ontsnapt te zijn…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.