Carlsen wereldkampioen Bliksemschaken (Blitz)

Volgens de NOS-website: Schaker Magnus Carlsen is in Moskou voor de vijfde keer wereldkampioen in het blitz (bliksemschaken) geworden. De Noor was in de tiebreak de Amerikaan Hikaru Nakamura de baas. Met zijn overwinning is de 29-jarige grootmeester nu wereldkampioen in alle schaakvarianten; bliksemschaken, snelschaken en klassiek schaken.

Die term Bliksemschaken zie je niet vaak. Is dat wel de juiste benaming? Zie Website

11 Reacties

 1. Avatar
  wimw 31 december 2019

  Mijn Duitse woordenboek geeft als eerste vertaling van blitz inderdaad bliksem. Carlsen was aan het eind weer wereldkampioen blitz, maar in één van de laatste ronden stond hij volkomen verloren tegen de 16 jarige Iraanse schaker Alireza Firouzja, toen die echter door zijn vlag ging. In het rapid toernooi werd Alireza Firouzja tweede achter Carlsen door in de laatste ronde niet met remise genoegen te nemen, zoals zijn concurrenten, maar Mamedyarov te verslaan. Overigens speelde Alireza Firouzja onder de vlag van de FIDE, want Iran had zijn schakers teruggetrokken vanwege het meespelen van Israëlische schakers. Hij verblijft met zijn vader in Frankrijk, speelt voor een Franse club en overweegt in dat land, of mogelijk elders, de nationaliteit aan te vragen. En hij doet in januari mee in het Tata Steel toernooi 2020.

 2. Avatar
  Frits Fritschy 31 december 2019

  Op het moment dat Firouzja door zijn vlag ging, was het een remisestelling.

 3. Avatar
  Dee Dee 31 december 2019

  In het bliksemtoernooi stond Anish op zijn beurt gladgewonnen tegen Firouzja, prachtpot die hij helaas niet kon verzilveren. Wel deed Anish met name de tweede dag goed mee in de top….Spannend om te volgen met ook heel fijn commentaar van met name Leko, hopelijk weten ze hem bij Tata ook weer te strikken.

 4. Avatar
  wimw 31 december 2019

  @ Frits Fritschy  Na de voorlaatste zet van Carlsen Lf4 had Firouzja met g6 de winst kunnen binnenhalen. Hij speelde Kg4 en na Ld2 van Carlsen overschreed Firouzja zijn tijd. Toen was het inderdaad niet duidelijk of hij zijn dubbelpion op de e-lijn of zijn vrijpion op de g-lijn kon laten promoveren, zoals in die variant na g6. In die zin kun je het een remise stelling noemen. Ik heb begrepen dat door de spanning Firouzja een stuk omgooide en dat dat leidde tot te veel tijdverlies. Mogelijk was dat de koning en moest hij daar toen mee zetten. Het gaat allemaal zo bliksemsnel dat zelfs de engines een aantal zetten achterop raken.

 5. Avatar
  meijgia 31 december 2019

  Voor een video met als titel ‘The big controversy in the game Alireza Firouzja and Magnus Carlsen at the World Blitz 2019’ zie www.youtube.com/watch?v=YPysTEW0YZU&feature=youtu.be

  Alireza was niet op de hoogte van de regel dat als er mat potentieel voor je tegenstander is je bij het overschrijden van de tijd verliest. Dat hij deze regel niet kende verbaasde mij niet want toen ik zestien jaar oud was kende ik deze regel ook nog niet.

   

 6. Avatar
  meijgia 31 december 2019

  SNELSCHAKEN

  Wie door de hoop op winst en roem gedreven
  Met hart en ziel een potje snelschaak speelt
  Schept tegen wil en dank voor ons het beeld
  Hoe of het dikwijls afloopt in het leven:

  Je dacht dat je gewonnen kwam te staan
  En bent toen eensklaps door de klok gegaan.

  Driek van Wissen

 7. Avatar
  wimw 31 december 2019

  @ Dee Dee  In het blitz toernooi begon Giri zwak met 2 1/2 uit 5, maar daarna ging het tot die partij tegen Firouzja heel goed en had hij ook medaillekansen. In het rapidtoernooi deed Giri het ook goed, maar een nederlaag met zwart in de Najdorf tegen Dominguez Perez Leinier wierp hem in ronde 5 wat achterop, zodat een topklassering buiten beeld bleef. Die partij was wel heel fascinerend om na te spelen.

  • Avatar
   TheBlackKnight 03 januari 2020

   Inderdaad, 2019 werd officieel voor Fischer Rondom gespeeld ook onder Fide vlag. Waarschijnlijk zien ze deze variant over het hoofd ofzo. Carlsen ging er in die match behoorlijk hard af tegen So. Die zal vast voor een revanche gaan. Op de ranglijst blitz staat Nakumura nog fier boven aan, hoewel record rating nog steeds in handen is van Carlsen. Er blijven nog genoeg punten voor Carlsen om aan te werken om absoluut te blijven domineren. Firouzja zal wellicht ook erop gebrand zijn om Carlsen van het bord te gaan schuiven. Er zijn echter nog meer kapers op de kust, dus ben benieuwd hoelang Carlsen nog op zijn eiland weet te blijven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.