Schaakpuzzel: maak zelf een schaakprobleem

Op lange winteravonden is het een goede tijdbesteding om puzzels op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook bezig zijn met een puzzel. Puzzelen om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past dus heel goed in dit puzzelblad. Voor schakers die graag puzzelen met schaakstukken dus een prima idee om met deze schaakpuzzel mee te doen. De puzzels kunnen opgelost worden door iedereen.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden dus op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld a8 neer te zetten. Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte driezet wordt opgelost. De sleutelzet van driezet is de oplossing van de schaakpuzzel. De oplossing van de driezet kan tot 18 januari 2020 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl). Onder de goede inzendingen zullen enkele schaakboeken worden verloot.

De bespreking van de oplossingen van de geplaatste schaakproblemen zal plaatsvinden in de vrijdagse schaakrubriek van het Reformatorisch Dagblad. In deze rubriek zullen de winnaars van de schaakboeken ook bekend worden gemaakt.

Diagram 1: L. Szwedowski, tweezet

Diagram 2: K. Mlynka, tweezet

Diagram 3: H. Prins, tweezet

Diagram 4: C. Voronov, driezet

Diagram 5: V. Schneider, driezet

Diagram 6: F. Chlubna, driezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.