Schaakpromotie

Schoolschaak

In november 2013 organiseerden we een groot schaaktoernooi voor basisschoolkinderen op Rotterdam-Zuid waarbij we gastvrij werden ontvangen op het Wartburgcollege. Er was een grote opkomst van enthousiaste kinderen. Voor de ouders was ook van alles geregeld zodat ze er ook een gezellige dag van konden maken. Gevulde leestafels, spelletjes, puzzels, dam- en schaakborden, demonstratie Chinees Schaak etc. We mochten de catering zelf verzorgen en niemand kwam iets te kort. Mede dankzij de vele vrijwilligers werd het een groot succes.

Het toernooi werd geopend door de Rotterdamse wethouder van Onderwijs, Hugo de Jonge. Een enthousiaste wethouder die op zijn vrije zaterdag op een stoel klom en spontaan een speech hield.

Wethouder Hugo de Jonge opent schaaktoernooi                 foto:tk

Ik zie nog zijn verbaasde reactie toen het toernooi begon (alle kinderen telden gezamenlijk af) en de kinderen een paar zetten hadden gedaan. Het was doodstil in de speelzaal met 150 schakende kinderen. Hij kon zijn ogen niet geloven. Dit had hij op Rotterdam-Zuid nog niet meegemaakt. Als waardering voor zijn steun aan het schoolschaken in de Rotterdamse regio kreeg hij uit handen van de directeur van het Rotterdamse Schaakstukkenmuseum, Ridder Dijkshoorn, het fraaie Rotterdams Schaakspel. Hij beloofde hiervoor een plaatsje vrij te maken op zijn werkkamer op het stadhuis van Rotterdam.

Het toernooi werd gewonnen door Liam Vrolijk (uit groep 8 van de basisschool), een talentje van o.m. de schaakschool De Klim-Op van Meester Jan (Jan Sijbesma). Meester Jan die al meer dan veertig jaar wekelijks met zijn denkhoofden op stap is naar toernooien en kampioenschappen. Liam is als schaker begonnen bij de Capelse Schaakvereniging. Hier heeft hij zijn Stappendiploma’s (5) gehaald. Daarna is hij naar Messemaker 1847 gegaan en is verder opgeleid door o.a. Peter Scheeren.

Liam sierde de poster van het Wartburg Schaakfeest en zijn ouders en grootouders wilden graag een paar exemplaren hebben. Wat waren ze trots op hem. De vader en opa van Liam waren (en zijn) ook verdienstelijke schakers. Nu heeft Liam zijn tweede grootmeesternorm en won vorig jaar december het vermaarde schaaktoernooi in Groningen.

Schaken en politiek

Onze regering bestaat uit een coalitie van vier partijen. Iedere maandag hebben de vier fractieleiders overleg met de premier en de vicepremiers. Deze bijeenkomsten worden gehouden op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op de werkkamer van de minister. Inderdaad de kamer van Hugo de Jonge die minister is van dit departement en ook vicepremier. Aan de tafel op zijn kamer wordt er iedere week ‘politiek geschaakt’.

Op zijn werkkamer heeft hij prominent een plaatsje ingeruimd voor zijn Rotterdam Schaakspel. Als waardevolle herinnering aan een optreden voor een zaal vol jonge schakende basisschoolkinderen.

We hebben nu twee talenten, een politiek talent en een schaaktalent. Dit belooft wat voor 2020.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.