Meet & Greet Philips Stadion

Gisteren werd er door Tata Steel een ‘Meet & Greet’ georganiseerd in het Philips Stadion. Dat is dé gelegenheid voor schaakjeugd in Eindhoven en omstreken om eens op een informele manier kennis te maken met een sterke grootmeester. Omdat het stadion bij mij om de hoek ligt, ben ik uiteraard ook even binnengewandeld. Als bewonderaar van aartsrivaal Ajax heb ik daar normaliter weinig te zoeken en daarom was ik ook een verkeerde deur binnen gegaan en kwam tot mijn verbazing ook Anish Giri daar tegen. De mevrouw aan de receptie wist niets van een schaakactiviteit maar wel hoe wij het PSV-café binnen konden komen. Daar waren al de nodige gasten en konden de jonge schakertjes meteen aantreden tegen de schaakcracks.

Achteraan Jorden van Foreest die goedkeurend kijkt hoe Anish Giri zijn chocomel drinkt en welke zet Hans Böhm van plan is te spelen.

Valentijn van Warmerdam, talent uit Geldrop, wordt hier geïnterviewd. Dat hield hij liefst zo kort mogelijk omdat hij een zet aan het bedenken was tegen Jorden van Foreest…

 

Peter Doggers (van chess.com) maar ook betrokken bij het hele gebeuren rondom de livetransmissie van de borden en commentatoren vertelde mij dat hij hier ook was omdat hij moest onderzoeken hoe het hier met het internet geregeld was. Wij argeloze toeschouwers staan er meestal niet bij stil wat er allemaal bij komt kijken om die fantastische livestreams mogelijk te maken, zodat de thuisblijvers het toernooi op de voet kunnen volgen. Daar kwam nog bij dat de Noorse televisie tegenwoordig alle zetten van Magnus Carlsen op de voet volgt. Voor die beelden moet een aparte livestream met webcams in orde worden gemaakt. Schaken als televisiesport? We hebben er jaren van gedroomd in Nederland, maar in Noorwegen maken ze dat tegenwoordig waar. Magnus is hot en Tata Steel is maar wat blij dat hij elk jaar weer bereid is om in dit toernooi mee te doen.

 

Ondertussen liep ik een paar mensen van de Brabantse organisatie tegen het lijf die zich bemoeien met het schoolschaaktoernooi dat volgende week woensdagmiddag ook in het Philips Stadion gehouden gaat worden. Van alle basisscholen uit de omgeving Eindhoven (dat wordt hier met enige trots Brainport genoemd) mogen er maximaal 100 kinderen meedoen. Ze hoeven alleen de spelregels te kennen, voor de rest worden ze in vijf ronden aan het werk gezet. Ook bij zo’n evenement is men afhankelijk van vrijwilligers en gelukkig zijn die nog te vinden.

Een kijkje op het schaakbord én het voetbalveld!

 

Tegelijkertijd waren de plaatselijke media bezig om opnames te maken. Het Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant waren druk in de weer om de grootmeesters, maar óók sommige schaaktalenten voor de camera te halen en die korte interviewtjes af te nemen. In zo’n interview liet Giri zich ontvallen dat hij – toen hij jong was – hij niet of nauwelijks in de gelegenheid was om een échte grootmeester te ontmoeten. En toen het dan eindelijk een keer wel het geval was, hij naar zijn ogen keek en dacht dat die ogen anders dan anders waren…

 

Nu behoort hij zelf tot de absolute wereldtop, maar liet hij zien dat hij het niet erg vindt om een paar potjes met deze jongelui te spelen. Uit eigen ervaring weet hij dat het een enorme impact kan hebben op een kind. Jorden van Foreest deed het ook erg leuk en ontspannen. Hij voerde kleine gesprekjes met de kinderen, liet ze terugzetten, gaf ze een paar aanwijzingen. Maar laten winnen? Dat natuurlijk niet. De jongelui moeten natuurlijk wel weten hoe de verhoudingen liggen en ook dat ze nog veel moeten oefenen om misschien ooit zo sterk te worden!

 

  • Filmpje en verslag uit het Eindhovens Dagblad staat hier.
  • De uitzending van Omroep Brabant vindt u hier.

 

(Alle foto’s zijn van Lonneke van Warmerdam)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.