Verenigde Naties roepen 20 juli uit tot jaarlijkse Wereldschaakdag!

Vorig jaar, medio december, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen, door 53 landen ondersteund, om 20 juli van ieder jaar uit te roepen tot Wereldschaakdag. Op 20 juli 1924 werd In Parijs de Internationale Schaakfederatie (FIDE) opgericht. In de resolutie wordt vermeld dat schaken de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling kan ondersteunen, het onderwijs kan versterken en ook een inclusieve samenleving kan bevorderen. Schaken kan bijdragen tot het verkrijgen van meer wederzijds begrip en respect voor elkaar en het verbeteren van een sfeer van tolerantie. Met het spel kan de empowerment van meisjes en vrouwen worden ondersteund.

Schaken is een eeuwenoud intellectueel en cultureel spel met een combinatie van sport, wetenschappelijk denken en elementen van kunst.

De Verenigde Naties roepen alle lidstaten op om de voordelen van schaken breed uit te dragen en te verspreiden o.m. door educatieve activiteiten en van de Wereldschaakdag een succes te maken. Ook internationale en nationale organisaties en bedrijven worden opgeroepen hieraan een bijdrage te leveren.

De VN-resolutie (in pdf) is hier op onze site te downloaden.

Dit is een flinke steun in de rug voor de promotie van ons schaakspel.

(In het boek over Schaken 4.0 uit 2018 zijn een aantal aspecten die de VN onderkend heeft verder uitgewerkt met aandacht voor een aantal van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN.)

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.