Giri morgen tegen wereldkampioen Carlsen

Tata Steel Chess Tournament 2020 geopend

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan.

Het sterke deelnemersveld, bestaande uit een mix van top tien spelers en jong talent, staat garant voor twee weken vol spannende en verrassende partijen. Wereldkampioen Magnus Carlsen treft onder meer voormalig wereldkampioen Vishwanathan Anand (die voor de 20e keer meedoet in Wijk aan Zee), Fabiano Caruana (de huidige nummer twee van de wereld), Nederlander Anish Giri en het jonge supertalent uit Iran, Alireza Firouzja (16). Laatstgenoemde slaagde er recentelijk bijna in om Carlsen te verslaan in het wereldkampioenschap blitz (supersnelschaak), maar verloor in gewonnen stelling door tijdnood. Hij eindigde als tweede in een sterk veld. Tijdens het Tata Steel Chess Tournament treffen Carlsen en Firouzja elkaar voor het eerst in een klassiek schaaktoernooi. Schaakliefhebbers uit de hele wereld kijken daar reikhalzend naar uit.

Alireza Firouzja, Magnus Carlsen, Jorden van Foreest, Anish Giri en Vishwanathan Anand

De meest opvallende uitkomst van de loting voor de partijen van morgen is dat Anish Giri het gelijk moet opnemen tegen wereldkampioen Magnus Carlsen.

Wijk aan Zee middelpunt van de wereld

“Tata Steel en schaken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al 82 jaar lang”, aldus Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland) in zijn openingsspeech. “Samen met de inwoners zorgen we ervoor dat Wijk aan Zee weer twee weken lang het middelpunt van de wereld is, of in ieder geval van de schaakwereld.”

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. De grootmeesters trekken traditiegetrouw ook weer het land in. Op donderdag 16 januari spelen de Tata Steel Masters in het kader van Chess On Tour hun 5e ronde in het Philips Stadion in Eindhoven. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

2 Reacties

 1. Avatar
  Avital 10 januari 2020

  In de WK Rapid eindigde Firouzja op een gedeelde 2e plaats, bij de WK blitz werd het een gedeelde 4e plaats. De eindstelling in zijn blitzpartij tegen Carlsen, waarin hij door de vlag ging, was, volgens kenners, remise.

  • Avatar
   Frits Fritschy 10 januari 2020

   Dat de eindstelling van Firouzja-Carlsen gewoon remise was, daarvoor hoefde je geen grootmeester te zijn (met meer dan 3 seconden om erover na te denken). Even twee minuten naar de stelling kijken, en iedereen boven de 2000 elo ziet dat.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.