Nederlanders niet slecht uit de startblokken

De eerste twee ronden van het Tata Steel toernooi zitten er op en er zijn al de nodige beslissingen gevallen. Bij de Masters stond het pikante duel tussen Carlsen en Giri voor de eerste ronde op het programma en het zag er even naar uit dat onze landgenoot winstkansen kreeg nadat de wereldkampioen iets overzien had. Maar hij wist aalglad de partij in remisebanen te leiden.

De partij tussen Carlsen en Giri (foto Alina l’Ami)

Jorden van Foreest zorgde voor een sensatie door de sterke Chinees Yu Yangyi in een lastig eindspel te overmeesteren.
Op de tweede dag probeerde Giri heel lang om de nummer twee van de wereld, Fabiano Caruana te verslaan, maar zijn pogingen liepen ook op remise uit. Jorden van Foreest kon helaas zijn mooie begin geen goed gevolg geven. In een ingewikkelde middenspelstelling greep hij mis en hoewel tegenstander Jeffery Xiong niet alles goed deed, wist Jorden de nederlaag niet ontlopen.

In de Challengers groep zien we twee Nederlanders bij de grote groep koplopers met allemaal 1½ uit 2. Dat zijn Erwin l’Ami die maar liefst twee kwaliteiten offerde in zijn eerste ronde tegen Anton Smirnov en daarmee won en Jan Smeets, die een remise in de eerste ronde liet volgen door een soepele overwinning met zwart op Nodirbek Abdusatorrov. Lucas van Foreest produceerde twee halfjes, terwijl Max Warmerdam na een nederlaag in de eerste ronde tegenstander L’Ami knap op remise hield. Pikant detail was dat Erwin ook hier een kwaliteit offerde! Maar Max nam dat niet aan en wikkelde verdienstelijk af naar een totale remisestelling.

Ronde 1

De animositeit tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en Anish Giri is al een tijdje duidelijk en die wordt vooral uitgevochten op Twitter waarin beide heren elkaar met kwinkslagen om de oren slaan. Extra pikant was daarom dat hun confrontatie al meteen in ronde één op het programma stond. Giri vond het niet erg dat hij zwart had geloot, vooral omdat hij ook wist dat Carlsen de openingsproblematiek toch uit de weg zou gaan. Dat bleek ook, want wat er op bord kwam, was zelden gespeeld. Carlsen was duidelijk nog niet in goeden doen want zijn tiende zet was geen beste en toen Giri heel adequaat reageerde, hing er misschien een sensatie in de lucht toen Giri heel sterk met 12…Pxd4! de lont in het kruidvat had gegooid. De afwikkeling die Neerlands beste speler voorstond, hield in twee varianten een kansrijk kwaliteitsoffer in. Carlsen was meteen klaarwakker, ontdekte ook met welk venijn Anish hem naar de keel was gevlogen en ging onmiddellijk op zoek naar een manier om in de partij te blijven. Er volgde een vrij geforceerde afwikkeling waarin zwart tijdelijk een pion voor kwam, maar toch niet kon voorkomen dat in het eindspel met zware stukken alle belangrijke pionnen geliquideerd werden, waardoor er een saaie remisestelling overbleef.

Interview met Giri:

 

Interview met Carlsen:

 

De koploper van het eerste uur, werd Jorden van Foreest! Hij won een lange, technische partij van de Chinees Yu. Die had een tijdje geleden nog een rating van hoog in de 2700, geen kleine jongen dus.

De opening leverde wit op het oog weinig op, maar al vrij snel stond er een toreneindspel op het bord waarin Van Foreest een betere pionnenstructuur had en daardoor de kansen aan zijn zijde zag. Hij ging ook een zetherhaling uit de weg en dat bleek terecht. De pionnenmeerderheid van wit kwam snel naar voren, die van zwart ondervond wat vertraging omdat zwart eerst een dubbelpion moest oplossen. Yu speelde vrij normale zetten, maar achteraf bleken die toch verliezend te zijn. Dan moest wit wel van goeden huize komen. Er moesten diverse heel nauwkeurige zetten gespeeld worden en gezegd moet worden dat Jorden zich op bijzonder bekwame wijze van zijn lastige taak kweet. In de analyse geef ik uitroeptekens bij zetten, die zo’n beetje de enige weg naar de winst zijn. Hij haalde een dame, maar moest toen nog tegen een toren en een pion op de derde rij opboksen. Ook dat bleek geen eenvoudige zaak te zijn. Maar ook deze fase speelde Jorden voortreffelijk. Met tempozetten wist hij de toren los te weken van zijn pion en toen moest het eindspel van dame tegen toren nog gewonnen worden. En ook daar bleek Jorden weinig problemen mee te hebben. Een daverende start, die hem mede aan kop bracht van het klassement na één ronde.

 

Ronde 2

Na de nummer één van de wereld gehad te hebben, stond vandaag de nummer twee van de wereld op het programma bij Giri. Tegen Caruana kwam eerst een hyperscherpe variant uit het Nimzo-Indisch met 4.Dc2 op het bord. Beide spelers bleken uitstekend geprepareerd te zijn. Heel lang werd een partij Li-Ni, 2017 gevolgd en hoewel wit een optisch voordeeltje had, kon hij daar weinig mee beginnen. Gezegd moet worden dat Giri het heel lang heeft geprobeerd, maar Caruana gaf geen krimp. Toen ze allebei alleen nog met een toren waren komen te zitten, werd de vrede getekend.

Jorden van Foreest daarentegen kreeg het na een lelijke fout al snel heel zwaar tegen de Amerikaan Xiong. Zijn torenzet (19…Tc3) bleek te berusten op een misrekening, want even later moest de toren onverrichterzake terug naar het veld waar hij vandaan kwam. En dat bleek de stelling niet te kunnen hebben. Maar na een paar originele zetten (waaronder 28…Lh4!?) ging de witspeler niet optimaal verder en toen had zwart de partij misschien kunnen redden. Helaas greep Jorden nogmaals mis en toen was het gedaan.

In de Challengers groep mocht de partij van Erwin l’Ami in de eerste ronde er wezen. Hij kwam al vlot na de opening in een middenspel zonder dames terecht en offerde pardoes met Txa6 een toren voor een paard. Daar kreeg hij een mooie pion voor terug en een versplinterde pionnenstructuur bij de tegenstander. Vanaf dat moment dicteerde hij het hele gebeuren en toen hij nog een pion had gewonnen en met zijn toren op de zevende rij was binnengedrongen, stond hij op winst. Dat wilde hij graag wat frivool uitmaken. Want nadat hij wederom een kwaliteit had geofferd, bleek dat zijn twee stukken (loper en paard) veel sterker waren dan de zwarte torens. Het had ook te maken met de enorme pionnenmassa die hij had vergaard en die liep uiteindelijk – na mooi spel – ongehinderd naar de overkant.

Het grappige was dat L’Ami nu de smaak te pakken had, want een ronde later offerde hij opnieuw een kwal, nu tegen Max Warmerdam, de debutant. Max sloeg de toren niet, ruilde de belangrijkste pionnen af en maakt het resterende eindspel professioneel remise.

Max had de eerste ronde helaas verloren. Hij kwam er eigenlijk nauwelijks aan te pas tegen Ganguly.

Het doet deugd dat Jan Smeets het schaakbord weer eens erbij heeft gepakt en niet bang is om zich te meten met veel sterke spelers nadat hij toch wel vrij lang is weggeweest uit de toernooiarena. Dat de grijze massa in de bovenkamer wat roestig zou zijn, is vooralsnog weinig gebleken. Hij had een doldwaze partij tegen de huidige Nederlandse kampioen, Lucas van Foreest. En misschien miste Jan een goede kans op de overwinning op zet 27. Daarna ontsnapte de zwartspeler met gepointeerd spel uit de greep van zijn tegenstander.

De volgende dag kreeg Smeets al snel in het Russisch een comfortabele stelling. Toen de tegenstander bereid bleek om de plank een paar keer flink mis te slaan, liet Jan zijn prooi niet meer los. Hij won twee pionnen en die bleken ruim voldoende om de winst veilig te stellen.

 

De stand na twee ronden bij de Masters:

Score Rating TPR SB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Xiong, Jeffery 1.5 / 2 2712 2857 1.75 ½ 1
2 So, Wesley 1.5 / 2 2765 2983 1 ½ 1
3 Dubov, Daniil 1.5 / 2 2683 2879 0.75 ½ 1
4 Artemiev, Vladislav 1.5 / 2 2731 2946 0.75 ½ 1
5 Firouzja, Alireza 1.5 / 2 2723 2902 0.5 ½ 1
6 Caruana, Fabiano 1.0 / 2 2822 2767 1.25 ½ ½
7 Giri, Anish 1.0 / 2 2768 2847 1 ½ ½
8 Duda, Jan-Krzysztof 1.0 / 2 2758 2735 1 ½ ½
9 Carlsen, Magnus 1.0 / 2 2872 2747 0.75 ½ ½
10 Van Foreest, Jorden 1.0 / 2 2644 2719 0.5 0 1
11 Anand, Viswanathan 0.5 / 2 2758 2555 0.75 0 ½
12 Yu, Yangyi 0.5 / 2 2726 2565 0.5 ½ 0
13 Vitiugov, Nikita 0.5 / 2 2747 2552 0.5 0 ½
14 Kovalev, Vladislav 0.0 / 2 2660 1903 0 0 0

 

De stand na twee ronden bij de Challengers:

Score Rating TPR SB 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Mamedov, Rauf 1.5 / 2 2659 2789 1 ½ 1
2 Eljanov, Pavel 1.5 / 2 2650 2766 1 ½ 1
3 Ganguly, Surya Shekhar 1.5 / 2 2636 2704 1 ½ 1
4 Smeets, Jan 1.5 / 2 2585 2772 1 ½ 1
5 L’Ami, Erwin 1.5 / 2 2606 2744 0.75 ½ 1
6 Van Foreest, Lucas 1.0 / 2 2523 2611 1.5 ½ ½
7 Saduakassova, Dinara 1.0 / 2 2519 2677 1.25 ½ ½
8 Nihal Sarin 1.0 / 2 2618 2662 1 ½ ½
9 Anton Guijarro, David 1.0 / 2 2694 2577 0.75 ½ ½
10 Warmerdam, Max 0.5 / 2 2498 2428 0.75 0 ½
11 Abdusattorov, Nodirbek 0.5 / 2 2635 2447 0.5 0 ½
12 Grandelius, Nils 0.5 / 2 2673 2446 0.5 0 ½
13 Smirnov, Anton 0.5 / 2 2604 2374 0.25 0 ½
14 Keymer, Vincent 0.5 / 2 2527 2434 0.25 0 ½

Oh ja, kijk hier even…
Partijen in de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

10 Reacties

 1. Avatar
  HansJGdeLange 13 januari 2020

  Dank!

  Het hele TaTa toernooi zou zonder deze briljante bijdrage van Herman Grooten weinig betekenen.

  Het naspelen is heerlijk! Juist voor spelers als ik. Vooral de opmerkingen bij het eindspel, Jorden van Foreest, met wit, laten me zien/leren tot op zet 75 (‘waarom niet Ka1?’ dacht ik, Herman is zeer inlevend…. het antwoord staat er dus) dat slechts bescheidenheid past.

  Dat is de kracht van de instructieve commentaren, ze zijn voor iedereen toegankelijk en boeiend, urenlang heb ik ze doorgenomen, ook de prachtige offers in de partijen van Erwin l’Ami (inclusief het door Max geweigerde kwaliteitsoffer) en Jan Smeets’ terugkeer met prima partijen.

  De maandag is dus geslaagd en Wijk aan Zee wordt zo een schaakfeest!

   

 2. Avatar
  Eric César 14 januari 2020

  Ik sluit me aan bij de vorige spreker. Het is aan de ene kant jammer dat er geen toernooiboeken meer worden gemaakt, zoals vroeger. Aan de andere kant: deze verslagen maken dat weer goed. Bij een vorig toernooi heb ik alle rondeverslagen van Grooten en Reinderman op papier afgedrukt, samen met een uitdraai van de partijen (gewoon via de printfunctie in chessbase). Al met al misschien anderhalf uur werk. Twee nietjes er doorheen en toen had ik toch een soort toernooiboek. Later bedacht ik me: als iemand mij dat werk uit handen wil nemen, dan zou ik daar wel €20 voor over hebben. Als dit dan bijvoorbeeld in honderdvoud bij een printshop wordt gedaan, dan zou de winst ten goede kunnen komen aan schaaksite en/of de auteurs. Zo maar een idee.

 3. Avatar
  HansJGdeLange 14 januari 2020

   

  Goed idee van de vorige schrijver, Eric Cesar!

  Eventueel aan te vullen met enkele interviews met spelers of commentaar van de spelers in video’s etc.

  Een harde cover toevoegen, een geschikte, weinig kostende drukkerij en we hebben een toernooiboek. Medewerking van de TaTa organisatie is de enige voorwaarde. En een goede eindredacteur.

  Die zijn er!

  HJGdL

 4. Avatar
  Alex Caban 14 januari 2020

  Vandaag het interview met Jorden gezien. Opmerkelijk is de parallel met vorig jaar: ook toen was er een kansrijker(e) mogelijkheid tegen Carlsen waarvan Jorden toen afzag. Jammer! en ook een teken van zijn potentieel!

 5. Avatar
  TO 14 januari 2020

  Tournooiboek is een goed idee! Zou ook leuk zijn als alle verslagen uit Schaaknieuws over Wijk aan Zee ooit, in 1 boek zouden komen.

 6. Avatar
  Zuid Limburg 14 januari 2020

  Toch lijkt het deze editie wat moeizamer te gaan met de verslagen van Herman en Dimitri qua frequentie. Geen kritiek, ik begrijp dat we op een gratis site zitten en gewoon dankbaar moeten zijn voor wat we krijgen.
  Misschien kan er iets meer uit de doeken gedaan worden wat we nog mogen verwachten? Scheelt mij iedere avond tot 24.00 hr. op de refresh knop van m’n browser drukken om te kijken of er al een nieuw verslag is… 😉

 7. Avatar
  Herman Grooten 14 januari 2020

  Het is nu 23.31, het verslag van de ronden 3 en 4 staat online; iedereen mag op F5 drukken! We doen ons best de Nederlanders zo goed mogelijk te volgen. Het streven is om de twee ronden verslag te doen.

   

 8. Avatar
  Dimitri Reinderman 15 januari 2020

  Bij nader inzien wordt het toch iets anders: elke ronde een snel verslag en een paar uitgebreidere artikelen.

 9. Avatar
  HansJGdeLange 16 januari 2020

  Verslagen – toernooiboek (?)

  Iedere twee ronden is wat mij betreft prima…En ik heb geen F5 toets, daarvoor voelt Apple zich te vriendelijk.

  En de opmerkingen boven over toernooiboeken -ook van Theo Dekker, TO- onderschrijf ik van harte. Zal wel neerkomen op zelf de handen uit de mouwen steken richting de betrokkenen…..en stakeholders.

  Vooralsnog erg blij met de voortreffelijke verslagen!

 10. Avatar
  TO 17 januari 2020

  Werk aan de winkel HJG! Er is een prachtig boek 60 jaar Hoogovens (te leen in de bieb op www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.173625983.html/60-jaar-hoogovens-schaaktoernooi-1938-1998/), te koop heb ik het boek niet weten te vinden,  met anekdotes over o.a. de blinde Joegoslaaf Baretic, jarenlang vaste bezoeker in Wijk aan Zee. In de kelder van hotel Kennemerduin speelde hij vluggertjes, waarbij hij eerst de precieze stand van bord en klok vaststelde en daarna zelf de stukken verplaatste. Zelden gooide hij een stuk om en velen werden op hardhandige wijze door hem van het bord gemept. Eenmaal viel tijdens zo’n sessie de stroom uit, wat Baretic natuurlijk niet merkte. Toen het hem werd verteld door zijn begeleidster, zei hij met een onvergetelijke glimlach: ‘Laten we dan maar ophouden. Zo is er natuurlijk niets aan.’  Verder in het boek 60 jaar een mooi verslag van de partij uit 1964 met een kwaloffer op c5 (Ivkov-Larsen). Op en.chessbase.com/post/wijk-aan-zee-turns-80-some-numbers

  uiteraard de partij Kasparov-Topalov (1999). Verder ben ik erg benieuwd welke Nederlander het meeste partijen in Wjk aan Zee heeft gespeeld maar dat weet Johan Hut wel.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.