Tata in de media (2) : Carlsen reageert op Giri

Vergeten is de tijd waarin algemeen werd gedacht dat een schaker pas tussen zijn dertigste en veertigste levensjaar op het hoogtepunt van zijn kunnen was. Dat schreef Gert Ligterink in de Volkskrant van maandag. Wie het topschaak goed volgt, weet dat al, maar het huidige Tata Steel Chess Tournament illustreert het nog eens.

Slechts een van de dertien tegenstanders van Anand was al geboren toen hij Wijk aan Zee voor het eerst won. Giri niet. (Foto: Tata Steel).

Bij de Masters is de gemiddelde leeftijd lager dan ooit en bij de Challengers spelen zelfs drie vijftienjarigen. Ligterink voegt eraan toe: “Voor oud-wereldkampioen Vishy Anand zal het een vreemde gedachte zijn dat slechts één van zijn concurrenten (de Rus Vitjoegov) was geboren, toen hij in 1989 de eerste van vijf eindzeges in Wijk aan Zee behaalde. Vaak moet de vijftigjarige Indiër de vraag beantwoorden of hij wel eens aan zijn pensioen denkt. Zijn antwoord is steeds dat hij van schaken houdt en pas zal stoppen als die liefde mocht verdwijnen.”

 

In een ander artikel in dezelfde krant wordt de bijzondere situatie beschreven van Alireza Firouzja. De pas zestienjarige debutant in Wijk aan Zee is Iraniër, maar schaakt onder de vlag van de FIDE. De confrontatie Iran-Amerika zou voor de Iraanse schaakfederatie onverteerbaar zijn. Firouzja mocht al niet uitkomen tegen schakers uit Israël. Daarom dreigde hij in december het WK rapid en blitz mis te lopen, maar dat omzeilde hij door in Moskou al onder de FIDE-vlag te spelen. Hij werd verrassend tweede achter Magnus Carlsen.

Yasser Seirawan is juist niet bang voor politieke spanningen in Wijk aan Zee:  “Al veertig jaar zijn Amerikaanse en Iraanse topsporters de ideale ambassadeurs van hun land, beter dan de diplomaten die het voor iedereen verpesten.”

Firouzja woont in Frankrijk. “Ik ben naar Frankrijk verhuisd, omdat de meeste toernooien in Europa worden gespeeld. Nu waren we in een paar uur in Nederland, het is voor mij de perfecte locatie.” Vader Firouzja grijpt op dat moment in het interview in met het verzoek geen politiek getinte vragen te stellen. “Alleen over schaken graag.”

Seirawan: “Het is duidelijk dat Firouzja niet langer voor Iran speelt. Het zou een logische stap zijn als hij naar de Franse bond overstapt.”

 

In mijn eerste media-overzicht schreef ik dat Anish Giri bij de perspresentatie in Eindhoven, de dag voor het toernooi, had gezegd dat hij in Wijk aan Zee plan-B zou spelen, omdat hij plan-A voor het kandidatentoernooi zou bewaren. Magnus Carlsen zat ook bij dat persgesprek en vond die opvatting maar niets. Jan-Cees Butter noteerde in Trouw van zaterdag enkele opmerkingen van Carlsen.

Over Giri: “Giri is een van de spelers die altijd erg goed voorbereid zijn. Daar respecteer ik hem om. Maar om te zeggen dat je met plan-B gaat spelen om je plan-A te verbergen, is niet echt respectvol richting dit toernooi.”

Over de speldenprikken die hij en Giri elkaar regelmatig op Twitter uitdelen: “Anish is een grappige kerel. Ik mag hem wel. Hij moet alleen eens een toernooi gaan winnen.”

Over wat hem nog motiveert, na zo veel successen: “In alle eerlijkheid: goede resultaten motiveren mij. Ik kom naar dit toernooi met de gedachte dat ik het nog nooit gewonnen heb. En dat zal ook niet makkelijk worden. Het is een lastig deelnemersveld met veel jonge, hongerige talenten en een aantal ervaren jongens. Ik moet op mijn best zijn om kans te maken.”

Over zijn drievoudige wereldtitel (klassiek, rapid en blitz): “Rapid is misschien wel het moeilijkste voor mij. Het is een mix van blitz en klassiek schaken, waarbij je tijdens een partij soms moet wisselen van stijl. Dat is het lastigste. Blitz is vrij makkelijk. Dat draait om flow, intuïtie. Dat heb je of dat heb je niet.”

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.