5e ronde Tata: schaken in het Philips Stadion

Vandaag was de wereldtop die meedoet aan het Tata Steel toernooi aanwezig voor de vijfde ronde in het Philips Stadion te Eindhoven, het thuishonk van voetbalclub PSV. Brainport Eindhoven sponsort dit hele evenement en directeur Toon Gerbrands was daar samen met PSV-verdediger Daniel Schwaab om de spelers welkom te heten. Uiteraard werd een mooie foto gemaakt voor de pers op het ‘heilige gras’ (zie het persbericht van de organisatie).

Zoals ik in een eerder bericht had laten weten, was ik vorige week al eerder op bezoek in het stadion geweest bij de Meet&Greet van Anish Giri en Jorden van Foreest. Daarin liet ik weten dat het stadion letterlijk bij mij om de hoek is en daarom ging ik vandaag met mijn zoontje Tommy, die een paar klasgenootjes zo gek had weten te krijgen om ook mee te gaan, naar het stadion. Om het schaken te promoten op school kan natuurlijk een dergelijk bezoek helpen. De andere kinderen kennen de regels maar weten helemaal niet wat de hele schaakcultuur inhoudt. Het bezoek overtrof de stoutste verwachtingen. Bijna het hele zaalcentrum ‘ademde’ schaken. Op de eerste verdieping kwamen we de lift uit en liepen letterlijk tegen een groot schaakspel op waarmee mensen een partijtje aan het spelen waren. Meteen om de hoek een heel grote zaal waar de livestream van het commentaar werd gehouden, zat afgeladen vol. Er was met geen mogelijkheid om door de mensenmassa heen te komen, van afstand kon waargenomen worden dat er twee commentatoren achter een microfoon zaten en op een groot scherm werden uitleg bij de partijen gegeven.

De commentaarzaal met de livestream

Op dezelfde verdieping vond een jeugdschaaktoernooi plaats, waarin er in teams van twee personen doorgeefschaak (bughouse) werd gespeeld. Ook hier afgeladen vol en veel hilariteit.

Dan de lift naar de derde verdieping, waar een symposium gehouden was over de impact van schaken op de samenleving. Dat was al afgelopen, maar niets voor kinderen van negen jaar.

Dus dan maar naar de vierde verdieping, waar in een heel langgerekte zaal de spelers aan de raamkant waren neergezet met uitzicht op het voetbalveld. Ook lange rijen met stoelen en daar vonden de vier van de basisschool gelukkig vier stoelen naast elkaar waar ze de beste schaker van Nederland (Anish Giri) en de wereldkampioen (Magnus Carlsen) in levende lijve aan het werk zagen.

Giri (rechts) kijkt zijn tegenstander Firouzja eens onderzoekend aan. Die heeft daar geen oog voor.

Carlsen aan het begin van zijn partij tegen zijn eigen secondant Dubov.

 

In deze serene rust keken ze hun ogen uit. Giri had het lastig tegen het 16-jarige supertalent Firouzja en dat werd uiteindelijk een marathonzitting waarin onze landgenoot moest vechten voor zijn leven in een nadelig pionneneindspel. Carlsen stond optisch ook niet best tegen zijn secondant, Dubov, die hem ook het vuur na aan de schenen leek te leggen. Maar de wereldkampioen is moeilijk omver te krijgen! Met een uitgekiende verdediging redde hij zich uit de nesten, offerde zijn loper voor zwarts belangrijkste pion en ontsnapte met remise vanwege de zogenaamde loper van de verkeerde hoek.

Als ik goed geïnformeerd ben, heeft hij nu het record van Tiviakov (die in de indrukwekkende reeks van 107 partijen op rij ongeslagen bleef) verbroken. Magnus wil zoveel mogelijk trofeeën verdienen in zijn schakersleven.

Jorden van Foreest deed het weer uitstekend. Met zwart remise tegen de nummer twee van de wereld, Caruana. En er zat misschien nog meer in.

Van Foreest streed met open vizier tegen Caruana.

Na een uur leek mij het moment gekomen om de vier boys te manen naar buiten te gaan. Ik had eigenlijk verwacht dat ze het na een kwartiertje al gezien zouden hebben, maar eentje vroeg waarom we al weggingen… Om te voetballen natuurlijk! Want dan doen jongens van negen ook heel graag!

Ook goed nieuws uit de Challengersgroep die wel in Wijk aan Zee werd gespeeld. Drie van de vier Nederlanders kwamen tot winst. Hieronder zijn de partijen:

(De foto’s zijn van Jos Sutmuller)

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  wimw 17 januari 2020

  Leuk verslag en mooi dat er zoveel toeschouwers waren. Volgens de website Europe Echecs had Carlsen door zijn remise tegen Jorden van Foreest het ongeslagen record van Tiviakov al gebroken met 111 partijen op rij. Het zal wel een kwestie van wat moet je daar bij meetellen zijn.

  Mijn ogen waren vooral gericht op het eindspel in de partij van Firouzja tegen Giri. Heel opmerkelijk dat deze jeugdige schaker na lang nadenken de enige winnende zet vindt en daarna nog een paar keer hetzelfde doet. Ik neem aan dat deze partij nog aan een diepgaande analyse wordt onderworpen door jullie.

 2. Avatar
  Peter Huisman 17 januari 2020

  Het stukje tekst “Jorden van Foreest deed het weer uitstekend. Met zwart remise tegen de nummer twee van de wereld, Caruana. En er zat misschien nog meer in.” geeft een wat incompleet beeld van het partijverloop, om het eufemistisch uit te drukken. Zeker wat betreft de laatste zin. Na achttien zetten stond Caruana overwegend tot gewonnen, en dat was zo gebleven als hij 19 h2-h3 had gespeeld. Na zijn 19 Tc1-c4? verdween wit’s voordeel als sneeuw voor de zon.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.