Zesde ronde Tata: winst Giri, remise Van Foreest

Anish Giri heeft meteen revanche genomen voor zijn nederlaag gisteren door met wit Vladislav Kovalev te verslaan.  Jorden van Foreest blijft het goed doen en speelde vandaag met wit remise tegen Vishy Anand.

Giri mopperde na afloop  dat hij te snel uit zijn voorbereiding was in een Italiaanse partij. Op zet 21 moest hij namelijk zelf nadenken in plaats van het werk van de computer te reproduceren. De computer was het wel eens met zijn keuze om 21.gxf3 te doen. Hij kreeg daarmee ook duidelijk voordeel, maar had het sterke 26.Lg1! niet echt bekeken. “In zo’n stelling met een toren op f2 en een dame op g5 ben je blij als je niet een mat in één blundert.” In plaats daarvan koos hij voor een eindspel dat houdbaar zou moeten zijn, maar de Witrus wist dat niet te bewijzen. Het slot met paard, a, d, d tegen loper, a, c is best mooi.

Jorden van Foreest ging tegen Anand voor de derde keer dit toernooi voor materiaalwinst in de opening, ditmaal in een een Vierpaardenspel met 4…Pd4. Hij kwam zelfs twee pionnen voor, maar zwart had genoeg compensatie. Nadat de dames geruild werden leek het even dat wit moest oppassen, maar met het nauwkeurige 30.Lc1 wist Van Foreest een stelling met gelijk materiaal te bereiken waarin beide partijen niets meer hadden om voor te spelen.

Verder is het nog vermeldingswaardig dat Carlsen vandaag op Boebka-achtige wijze het wereldrecord ongeslagen blijven heeft verbeterd. Vast niet voor het laatst!

In de masters hadden de Nederlanders een wat minder goede dag. Lucas van Foreest probeerde 6.Ld2 tegen de Najdorf en kwam best goed te staan, maar blunderde met 24.Lxe6. Bij Max Warmerdam net zoiets: iets betere stelling, 19.Pce2?? Pxe5 en een paar zetten later 0-1. Erwin l’Ami kwam wellicht goed weg met remise, een paar keer zag een dameinval op h7 er in ieder geval dreigend uit. Jan Smeets stond eerst slecht, toen heel goed, dus remise is dan wel een correct resultaat.

2 Reacties

  1. Avatar
    Frits Fritschy 18 januari 2020

    Heel even dacht ik voor Jan Smeets een briljante winst gevonden te hebben: 52 c7 Tc6+ 53 Kb1! h2 54 Txh2+ Lxh2 55 b4 Lg1 56 b5 Tc4 (Als wit 53 Kb2? had gespeeld, had zwart nu 56… Ld4+ in kunnen lassen) 57 Pc5!! Een heuse Grimshaw, zoals dat in problemistenjargon heet. Helaas heeft zwart na 57… Txc5 58 b6 Le3 59 b7 Txc7 60 b8D een vesting, na bijvoorbeeld 60… Td7. Spijtig dat de zwarte koning niet op de achterste rij stond!

  2. Avatar
    FlatlandR 18 januari 2020

    Giri heeft zich gerevancheerd voor zijn nederlaag, maar revanche nemen kan pas door Firouzja terug te pakken. Gaat vast lukken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.