Tata Steel ronde 7: Van Foreest rukt op naar tweede plaats

In de zevende ronde heeft Jorden van Foreest zijn goede toernooi nog meer glans gegeven door met zwart van Vitiugov te winnen en daarmee op een gedeeld tweede plaats te komen, een halfje achter Firouzja. Anish Giri speelde met zwart remise tegen Duda en staat nog steeds op vijftig procent.

Wellicht dat Jorden van Foreest in de voorbereiding op dit toernooi de film “Take the money and run” heeft gezien, want de strategie “zo snel mogelijk materiaal winnen” werkt goed voor hem dit toernooi. Ditmaal won hij op zet tien een pion, waarbij niet helemaal duidelijk is of zijn Russische tegenstander die vrijwillig afstond. Hij dreigde een zet later wel mat in één maar dat was makkelijk te verdedigen en daarna had hij nauwelijks compensatie. Op zet 30 won zwart een tweede pion en de rest had een kwestie van techniek kunnen zijn. Er kwam een derde pion bij en in deze stelling dacht Jorden dat de buit al binnen was.

Er volgde  37.g4 en zonder al te veel nadenken sloeg hij die pion. Daar had hij meteen spijt van: er kwam namelijk 38.Txc5! waarna de b-pion een toren wint (zonder inlassing van g4 werkt dat niet, want dan komt de zwarte toren met Ta8,Ta1+ en Tb1 met tempowinst achter de b-pion). Een paar zetten later stond het zo:
Jorden vreesde dat hij het verknald had, maar gelukkig viel het mee en bleek de pionnenmassa te sterk voor de extra loper van wit. Een wijze les (niet gemakzuchtig worden in gewonnen stelling) en nog een punt ook, dubbele winst voor hem vandaag! En ook nog de eerste speler in de Masters die een partij met zwart gewonnen heeft.


Anish Giri ging vandaag juist voor materiaalachterstand tegen de Pool Duda door tegen het Spaans het Marshallalgambiet te spelen. Een witte toren ging naar h4 om Dh3 weg te jagen maar stond daar wat raar. Beide spelers waren snel daarna tevreden met een zetherhaling: Duda omdat doorspelen riskant zou zijn, Giri omdat, nouja, u snapt waarschijnlijk wel waarom. Hij staat in ieder geval nog steeds gelijk met Carlsen, die als troost wel weer een wereldrecord verbrak vandaag.

In de B-groep veel remises vandaag: alleen Sarin behaalde een vol punt tegen Saduakassova. Max Warmerdam had zwart tegen Smirnov en dan is remise een mooi resultaat, maar toch ook licht teleurstellend, want na 17 zetten stond hij een gezonde pion voor. Lucas van Foreest offerde tegen koploper Eljanov een dame voor net wel of net niet genoeg materiaal: de computer vond het laatste, maar in de praktijk bleek het genoeg. Jan Smeets kwam met zwart tegen geboortedaggenoot Erwin l’Ami wat onder druk te staan, maar in een dame-eindspel wist hij de weg naar eeuwig schaak te vinden. De drie Nederlandse grootmeesters doen het zo nog steeds behoorlijk en mogen nog steeds hopen op groepswinst.

5 Reacties

 1. Avatar
  Zuid Limburg 18 januari 2020

  Opmerkelijk toch hoe dat kan werken. Robert Hess liet op de live stream, voor het op het bord kwam, al de afwikkeling zien van het g4 motief bij Jorden. Dat zag hij dan on the fly, tussen alle andere partijen door. En Jorden, die toch sterker dan Hess zal zijn, ziet het dan weer niet in een partij waar hij alle tijd en energie in steekt…… Maar gelukkig dat het goed voor hem is afgelopen, wat een mooi toernooi speelt hij.

   

  • Avatar
   Peter Huisman 19 januari 2020

   Dat verbaast mij ook altijd. Ik volg vrijwel alles op Chess24 en kan mijn geluk niet op als Jan Gustafsson en Peter Svidler hosten. (Ben ook groot fan van Robin van Kampen, maar die zie ik helaas niet zoveel meer…) Niet alleen omdat die twee gewoon acht uur achter elkaar alle partijen doornemen, ondertussen geestige kwinkslagen en hilarische verhalen uitwisselend, maar ook om wat ze allemaal “on the spot” zien. Daarbij hebben ze de engine uit staan (?!) – Jan smokkelt af en toe, als Peter koffie gaat halen – omdat ze bang zijn dat het hun beoordeling beïnvloedt. Meestal krijgen ze uit de twitter-chat van andere toppers (Fressinet, Trent) nog wel “The engine says …” mee, maar meestal komt (met name) Svidler “gewoon” met “in this position is … probably the best way to continue” waarbij … vaak de eerste of tweede keus van de engine is.

   Natuurlijk is Svidler niet een stuk sterker dan Carlsen, Caruana, Ding et cetera, maar het heeft wel iets wonderlijks dat een commentator ogenblikkelijk een sterke voortzetting geeft en bliksemsnel een aantal varianten uit de mouw schudt om dat te onderbouwen, en de speler in kwestie vervolgens na een kwartier denken een veel minder goede zet speelt. Je zou ook denken dat de speler in kwestie veel “dieper” in de partij zit dan de commentator, en dat de laatste alleen het voordeel heeft dat hij nog wel eens een zet terug kan nemen, maar blijkbaar spelen er andere factoren een rol dan alleen de mate van concentratie.

 2. Avatar
  wimw 18 januari 2020

  De goede prestaties van Jorden van Foreest zijn heel verheugend en Alireza Firouzja is zoals de Fransen zeggen: Incroyable ! Extraordinaire ! Du jamais vu ! De zes schakers onder de 25 jaar hebben tot nu toe voor 12 overwinningen gezorgd. De zes schakers, die tot de wereldtop behoren, hebben maar 6 overwinningen geboekt. Wat eens te meer laat zien dat zo’n toernooi met niet alleen de wereldtop verre te prefereren is.

 3. Avatar
  Johan Hut 20 januari 2020

  Jorden zegt dat zijn tegenstander in de opening blunderde. Bedoelde hij 10.Ld3? Wit kan toch gewoon met 12.b4 de pion op d4 terugwinnen? Of vond hij 13.0-0 de blunder en had wit misschien 13.Pxe6 moeten spelen?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.