Tata Steel ronde 9: Van Foreest mist kans op koppositie

In de negende ronde van Tata Steel Chess hebben zowel Anish Giri als Jorden van Foreest remise gespeeld. Bij Giri tegen So ging dat vrij vlotjes, bij Van Foreest duurde het lang voor hij met zwart tegen Kovalev in een eindspel met een volle kwaliteit meer zijn winstpogingen staakte. Eerder in de partij had hij waarschijnlijk een winst gemist. Grote (en enige) winnaar van de ronde werd Magnus Carlsen die met zwart Firouzja versloeg en zo (net als Van Foreest) maar een halfje achter koploper Caruana staat. In de challengersgroep is Erwin L’Ami door een overwinning bij de koplopers gekomen.

Anish Giri kreeg met zwart tegen Wesley So de Slavische Ruilvariant tegen zich. Dat werd dus proberen te neutraliseren om vervolgens een halfje te scoren. So wist wel iets te bereiken, een eindspel met een pion meer, maar door de ongelijke lopers waren de remisekansen groot, bovendien had zwart de enige open lijn in bezit. De Amerikaan vond het wel goed, gaf de pion terug, ruilde de beide torens en remise was een feit.

Jorden van Foreest miste een gouden kans om koploper Caruana te achterhalen. Hij werd verrast door 6.De2 in een Najdorf. Tegenstander Vladislav Kovalev dacht dat de achter het bord verzonnen opzet van Jorden niet goed was en ‘wist’ dat 9.e5 de weerlegging is. Na 9…dxe5 ging hij in de denktank: hoe zat het ook alweer? Een half uur later had hij nog geen voordeel gevonden in de complicaties die zouden onstaan na 10.Dxe5, de mogelijkheid tot damewinst beviel hem ook niet zo, dan moest het wel 10.Pf3 zijn? Dat was echter nog slechter, een paar zetten later stond hij verloren. Deze stelling kwam op het bord:

Grootste probleem voor zwart is dat er verschillende aantrekkelijke opties zijn. Slaan op d1 en terug met het paard wint volgens de engine, een zet later was er ook een goed alternatief, maar Jorden ging voor een eindspel met toren tegen loper dat er goed uit leek te zien. De online engine geeft zelfs -4.89 in de volgende stelling:

Jorden had deze verdedigingsopzet voor wit gemist en het is helaas remise, en niet al te moeilijk. Het voornaamste waar wit voor moet oppassen is dat hij niet een keer Txf3 toestaat en dat deed hij dan ook niet.

Magnus Carlsen was dit keer erg tevreden, niet zoeer met zijn wereldrecord van 116 (of 114) partijen ongeslagen op rij, maar vooral met zijn beste jaarprestatie van twee overwinningen op rij. Hij doet weer mee!

In de challengersgroep goed nieuws: Erwin l’Ami is met 6 punten samen met Anton en Eljanov koploper. Met wit tegen Mamedov kreeg hij een prettig dameloos middenspel en na een fout van zwart op zet 35 was het snel gedaan. De andere Nederlanders speelden remise: Jan Smeets tegen Sarin, Warmerdam en Van Foreest tegen elkaar.

5 Comments

  • Avatar
   Kees Schrijvers januari 21, 2020

   Uitgebreide analyses kosten minimaal zo’n 6 uur  en dat kan gewoon niet na afloop van de speelronde en/of de volgende morgen. We doen wel ons best natuurlijk.

  • Avatar
   Zuid Limburg januari 21, 2020

   Eerdere jaargangen lukte dat wel. Ik denk dat dit bovenal komt doordat Herman zelf ook speelt.

    

   • Avatar
    Kees Schrijvers januari 21, 2020

    Dat is inderdaad ook zo. Herman is met zijn zoon in Wijk aan Zee. Maar dan nog, het is te veel werk om het te doen, Herman en Dimitri doen het al tien jaar en hebben daarnaast ook andere werkzaamheden. Dus wanneer iemand hierbij wil assisteren, ik hoor het graag. Dus hierbij een oproep.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.