Elfde ronde Tata Steel: nederlaag Van Foreest, Caruana punt los

In de elfde ronde van Tata Steel Chess heeft Jorden van Foreest zijn tweede nederlaag geleden. De Rus Artemiev was met wit te sterk voor hem. Anish Giri speelde met wit een solide remise tegen Yangyi Yu. Bovendien liep Caruana (winst tegen Kovalev) een half punt uit op Carlsen (remise tegen Duda) en de Amerikaan gaat daarom met een vol punt voorsprong de laatste twee ronden in.

Jorden van Foreest kreeg met zwart een prachtige Scheveninger op het bord. Dat klinkt goed, maar het was een  Siciliaan met verwisselde kleuren. Moedig van Jorden dat hij snel met g5 kwam, maar ondanks dat wit rokeerde kwam het niet tot een koningsaanval, zeker omdat al snel de dames geruild werden. 25.Le6! is een sterke zet waarna de al genoemde pion op g5 een zwakte bleek die snel verloren ging. Uiteindelijk kwam er een toreneindspel op het bord waarin wit drie verbonden vrijpionnen had. Zie die maar eens tegen te houden…. Er had een slotstelling met pionnen op e7, f7 en g6 kunnen ontstaan, ware het niet dat Jorden daarvoor opgaf.

Anish Giri kreeg door Yu het Russisch voorgeschoteld. Hij kreeg een klein plusje in een symmetrische stelling met e-pionnen geruild, maar het is moeilijk daarmee iets te doen. Toen hij op zet 24 de lange route nam naar d3 (Pf3-d2-b3-c1-d3 ipv Pf3-e1-d3) was het voordeel helemaal weg, al werd er nog een tijdje doorgespeeld voordat remise een feit was.

Opmerkelijk in onderstaand interview is dat Giri om een of andere reden niet meteen snapt wie er met ‘you’ wordt bedoeld in de (m.i. niet ambigue) vraag van Bottema.

Bij de Challengers speelden drie Nederlanders remise, alleen Lucas van Foreest verloor en wel op een vreemde manier. Tegen Abdusattorov weer 6.Ld2 tegen de Najdorf.  Het stukoffer 13.Pxd4 a tempo gespeeld, 14.Tfe1+ na drie minuten nadenken, de fout 15.Lf5+ (in plaats van 15.Dh5!) na 51 minuten nadenken, 0-1 in 20 zetten. Lijkt een soort kortsluiting geweest te zijn. Max van Warmerdam wist het “degradatieduel” tegen Saduakassova met enige moeite remise te houden. Jan Smeets hield Eljanov met veel meer moeite remise in een eindspel met twee pionnen minder dankzij ongelijke lopers. Ook Erwin l’Ami had een eindspel met ongelijke lopers daar hield tegenstander Sarin het remise. Bovenen won koploper Anton en die staat nu een punt voor op L’Ami en Abdusattorov.

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 24 januari 2020

    In het interview geeft Giri toe dat hij er niet zoveel van gebakken heeft in die Russische partij tegen Yu Yangyi. Vreemd toch wel, omdat hij zelf een aantal jaren het Russisch speelde en het goed moet kennen, maar naar eigen zeggen faalde zijn voorbereiding op één of ander manier.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.